FRKA 2019. Don Mihovil Kurkut smijehom i savjetima započeo peto izdanje Festivala radosne kulture u Virovitici

Tribinom don Mihovila Kurkuta pod nazivom “Odgoj djece u 21. stoljeću – nemoguća misija”, jučer (petak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica započeo peti po redu Festival radosne kulture, FRKA.

Posjetitelje je pozdravio organizator festivala te ujedno i predsjednik virovitičkog Centra civilnih inicijativa “Spajalica” Romano Tripalo, koji se prisjetio kako je sve krenulo što se tiče festivala te izrazio zadovoljstvo interesom i reakcijama publike i medija.

– Zahvaljujem što ste večeras ovdje i što ćete biti s nama na svim festivalskim događajima, kako već budete mogli i kako vam odgovara. U programu nudimo svašta, od naših popularnih tribina i predavanja koje toliko volite, nešto ozbiljne glazbe, nešto ozbiljnog kazališta, ali i neozbiljnog kazališta i prije svega mnogo dobrih emocija i prijateljske atmosfere – s osmijehom na licu je toplo rekao R. Tripalo te se zahvalio i onima uključenima u organizaciju, Gradu Virovitici i Gradskoj knjižnici koju je nazvao “domom FRKA-e”.

20190927 194438 Custom

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Višnja Romaj također se s par riječi obratila okupljenima.

– Danas nećemo ovdje slušati jednog običnog, već neobičnog pedagoga i čovjeka koji će nam iz jedne vizure sasvim drugačije nego što smo navikli pokušati objasniti kako da odgojimo jedno dobro, plemenito, sveto duhovno biće koje će funkcionirati u realnom svijetu na najljepši mogući način. To je muka, to je briga, ali na kraju imamo radost. Zato se ovaj festival i zove Festival radosne kulture jer žrtva, kao što svi znamo, dovodi do radosti, ali jedne specifične radosti koja onda traje – zaključila je V. Romaj.

20190927 194911 Custom

Festival je službeno otvorila dogradonačelnica grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac.
Nakon riječi Romana Tripala “Večeras ćemo frku praviti na jedan poseban način”, pred publiku je izašao glavni gost večeri, don Mihovil Kurkut. Salezijanac, svećenik, odgojitelj, voditelj duhovnih vježbi i seminara te direktor izdavačke kuće Salesiana samo su neki od opisnih termina vezanih uz don Mihovila Kurkuta, koji je Virovitičanima održao gotovo dvosatnu tribinu. Kroz crtice iz vlastitog odrastanja i života te iskustva kao odgojitelj i svećenik, zainteresiranoj publici je približio što uistinu znači odgoj u ovom modernom i brzom svijetu, u kojemu danas živimo te kako vrijeme u kojima su danas roditelji odrasli nije bilo nužno bolje već jednostavno drugačije.

20190927 195418 Custom

– Ravnateljica Romaj iako me ne poznaje, me jako dobro poznaje, jer ono što je rekla stoji, neobičan sam i od mene nećete čuti pametno ništa. Ja nisam pametni tip i ne koristim pametne termine – publiku je svojim riječima nasmijao don Mihovil Kurkut te time postavio ton za ugodnu večer prožetu smijehom, ali i korisnim informacijama i savjetima koje je ovaj osebujni predavač, rodom iz Murtera, sakupio tijekom svog bogatog iskustva.

20190927 195641 Custom

Posjetitelji, koji su pozorno upijali svaku riječ, imali su prilike saznati više o ranama iz djetinjstva koje svakog čovjeka prate kroz život i kako one utječu na odrastanje, ali i odgoj, podsjetiti se koliko je ponekad teško i izazovno u doba moderne tehnologije uspostaviti i održati kvalitetan odnos s djetetom u razvoju te mu usaditi određene vrijednosti te su sa predavačem došli do zaključka kako, riječima don Mihovila Kurkuta, odgajati znači ljubiti.

Nakon tribine, publika je imala priliku uspostaviti dijalog s gostom koju je objeručke i prihvatila.

(www.icv.hr, ea)

[g-gallery gid=”553273″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content