IZVANREDNA SJEDNICA Županijska skupština odlučila o visini turističke pristojbe, smanjen iznos u potpomognutim područjima

Danas (ponedjeljak) održana je izvanredna sjednica Županijske skupštine na kojoj je jednoglasno donesena Odluka o visini turističke pristojbe na području Virovitičko-podravske županije. Novi Zakon o turističkoj pristojbi predvidio je da Županijske skupštine donose odluku o visini turističke pristojbe, a na današnjoj sjednici donesena je odluka da će pristojba na području županije iznositi 10 kuna.

No, taj iznos plaćat će se jedino u Virovitici i Orahovici, dok će u ostatku županije, u gradovima i općinama koji ulaze u potpomognuta područja, taj iznos biti smanjen za 10 posto i iznositi 9 kuna, objasnio je pomoćnik direktorice županijske Turističke zajednice Josip Mikolčić.

IMG 2177

– Maksimalan iznos smanjenja predložili smo u dijelu gdje se to odnosi na paušalne iznose. Naime, gost sam plaća boravišnu pristojbu po ostvarenom noćenju, ono u konačnoj cijeni usluge predstavlja mali postotak i ona ne utječe na to da bi gost stekao krivo mišljenje ili odbojnost prema lokaciji. Ali paušalno plaćanje boravišne pristojbe je sasvim druga priča, nju plaća turistički poduzetnik od svog profita, odnosno iz svog džepa – rekao je Mikolčić te objasnio kako su privatni iznajmljivači do sada za 10 ležajeva na području Virovitičko-podravske županije tijekom godine plaćali od 1500 do 1800 kuna, ovisno o razredu turističkog mjesta u kojemu vrše djelatnost, a da je njihova obveza narasla na 4500 kuna.

IMG 2205

– Prilikom donošenja tog Zakona molili smo da se ta odluka ne primjeni za kontinent, ali Ministarstvo je držalo taj stav. Radi se o velikom povećanju za njih i zbog toga smo predložili da se tu primjeni maksimalni iznos smanjenja, odnosno 30 posto, kako bismo poduzetnicima u tom sektoru barem malo pojednostavili i umanjili taj iznos koji moraju platiti – rekao je Mikolčić, dodajući kako se umanjenje od 30 posto ne odnosi samo na privatne iznajmljivače.

IMG 2167

Kako je istaknuo, boravišnim pristojbama financira se rad turističkih zajednica na području županije, njih sedam: Virovitica, Slatina, Orahovica, Pitomača, Čačinci i Suhopolje te županijske Turističke zajednice, čija je zadaća promocija destinacija sa svojih područja. Prošle godine ukupno prikupljen iznos od pristojbi bio je nešto veći od pola milijuna kuna, jer je broj ostvarenih noćenja u odnosu na prethodnu godinu porastao za 60 posto. Jednako tako, istaknuo je, ova godina u stopu prati uspjeh prošle. Skupština je također odlučila kako će se ova Odluka o visini turističke pristojbe primjenjivati i za 2020. i 2021. godinu. (www.icv.hr, ml; foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”551037″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content