Mladež orahovačkog Gradskog društva Crvenog križa pokaznom vježbom i mjerenjem tlaka obilježila Dan prve pomoći

U središtu Orahovice Gradsko društvo Crvenog križa Orahovica obilježilo je Dan prve pomoći. Ovaj dan obilježen je kratkim osvrtom na važnost prve pomoći u kojem su mladi crvenokrižaši Orahovice naglasili kako se Svjetskim danom prve pomoći prepoznaje važna uloga koju Društva CK i Crvenog polumjeseca i druge organizacije imaju u pružanju kvalitetne obuke prve pomoći širom svijeta kao način izgradnje i jačanja kapaciteta zajednice da odgovore u situacijama ozljeda ili bolesti.

Svjetski dan prve pomoći 6

– Svjetski dan prve pomoći 2019. naglasak stavlja na marginalizirane osobe. Izuzeti, odnosno marginalizirati osobu, znači onemogućiti osobi pristup – mjestu, grupi ili privilegiji ili je isključiti iz razmatranja. U svakom društvu postoje skupine koje ne uživaju svakodnevne blagodati koje su dostupne većini. Takve skupine često čine osobe s invaliditetom, osobe koje boluju od određenih bolesti, starije osobe, zatvorenici te posebno ranjive skupine poput siročadi, djece zahvaćene radnom eksploatacijom ili žrtve trgovanja ljudima – rekla je članica Mladeži Mirna Ambroš koja je u nastavku dana osmislila i pokaznu vježbu.

– Članovi mladeži odradili su pokaznu vježbu u kojoj je prikazano kako u jednom trenutku starica leži u nesvijesti na cesti, u pomoć joj trčeći prilazi mladić koji o tom trenutku ne vidi dolazak starca i dolazi do međusobnog sudara. Starcu biva slomljena ruka, a mladić zarađuje posjekotinu od stakla na potkoljenici. Članovi Mladeži GDCK dolaze i pružaju prvu pomoć te potom pozivaju hitnu medicinsku pomoć. Vježba je odrađena odlično i nadam se da smo građane barem malo potaknuli građane na razmišljanje koliko je važno znati i pružiti prvu pomoć – zaključila je Ambroš. Na kraju obilježavanja, mladež je besplatno mjerila krvni tlak svojim sugrađanima. (www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content