Na području Virovitičko-podravske županije provode se energetske obnove na pet zgrada zdravstvenih ustanova, ukupne vrijednosti veće od 10 milijuna kuna

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, uz nazočnost, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, njegovih zamjenika Marija Klementa i Darka Žužaka, kao, između ostalim, ravnatelja, Opće bolnice Virovitica Dinka Blaževića, te Doma zdravlja VPŽ Ivice Foteza, održana je početna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Doma zdravlja – Paviljon IV na adresi Bana Jelačića 33, Slatina – KK.04.2.1.02.0408. To je tek dio projekata energetske obnove koji se trenutno provode na području Virovitičko-podravske županije.

– Ovim se projektima nastavlja ulaganje u zdravstvo na području Virovitičko-podravske županije. Trenutno, provodimo pet energetskih obnova objekata zdravstvenih ustanova, dva su projekti kojima je Virovitičko-podravska županija nositelj, zgrada Opće medicine u Općoj bolnici Virovitica i zgrada Paviljona IV. Doma zdravlja u Slatini. Osim toga, Dom Zdravlja VPŽ, provodi energetsku obnovu ambulanti u Bušetini i Suhopolju, a Opća bolnica Virovitica, zgradu u kojoj su ordinacije i prostori uprave. To su projekti vrijedni više od 10 milijuna kuna.

IMG 9662Njihovim završetkom, korisnici će dobiti bolje uvjete za liječenje, a naši liječnici bolje uvjete za rad – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Projekt je odobren u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svrha projekta je da se energetskom obnovom zgrade osiguraju uvjeti za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenja na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe projekta, da se smanji razina štetnih emisija CO2 u okoliš i da se korisnicima zgrade osigura kvalitetan prostor u skladu s njegovom namjenom te sigurniji i ugodniji uvjeti za boravak.

IMG 9665Nositelj projekta je Virovitičko-podravske županije, a napisala ga je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Ukupna vrijednost projekta je 4.057.439,65 kuna, od čega su bespovratna sredstva 2.483.101,82 kn. Završetak provedbe projekta je listopad 2020. godine.

Projektom je planirana energetska obnova koja obuhvaća pet građevinskih mjera za poboljšanje toplinske zaštitne ovojnice (zidove na pročelju zgrade, stropove iznad vanjskog prostora, zamjenu vanjske stolarije koja još nije zamijenjena (krovni prozori), izolaciju ravnog i kosog krova te izolaciju zida u tlu), te elektrotehničku mjeru (rekonstrukcija sustava grijanja i ugradnja termostatskih ventila), kako bi se osigurali uvjeti za smanjenje utroška energije i emisije štetnih plinova CO2.

Izvođač radova je renomirana tvrtka GRAĐENJE MARKOVIĆ d.o.o. iz Grabića, dok stručni nadzor provodi ARHIS d.o.o. iz Slatine. Trenutni energetski razred zgrade je D, dok će završetkom projekta zgrada biti svrstana u energetski razred C, a projektirana ušteda toplinske energije nakon završetka projekta iznosi 56,00 %. (ravidra.hr)

jfthgsdgdghd

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content