NE OKREĆITE GLAVU! Projektom “Lily” ukazuju na neprihvatljivost nasilja nad ženama

Ispred virovitičke knjižnice danas (četvrtak) je predstavljen projekt „Lily“ koji za cilj ima ukazati na neprihvatljivost nasilja nad ženama i osnažiti žene da se odupru nasilju. Riječ je o preventivnom projektu Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i partnera, među kojima su Policijska uprava virovitičko-podravska i Županijski tim za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Suorganizatori događaja su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije, Kazalište Virovitica, Hrvatska udruga pripovjedača Pričalica, Udruga S.O.S Virovitica, KUC Virovitica. Dio projekta su i tvrtke Borovo i La Donna koje su za ovaj projekt izradile posebne startas tenisice „#RESPECTUS Lily“ s ciljem promicanja javne svijesti o važnosti života bez nasilja, rodne jednakosti i ravnopravnosti. Ovaj projekt poziv je svima da dignu glas protiv nasilja nad ženama i aktiviraju se u izgradnji društva s nultom stopom tolerancije na nasilje.

IMG 5375

Ovaj multimodularni projekt predstavljen je u Vukovaru i potom Slavonskom Brodu, a nakon Virovitice bit će prestavljen u svim županijskim središtima diljem Hrvatske. Projekt “Lily” naziv je dobio u spomen na pokojnu Ljiljanu Hvalec, sutkinju Općinskog suda u Zagrebu koja je zajedno s još dvije žene smrtno stradala na ročištu tijekom brakorazvodne parnice. Suprug, uz sutkinju, ubio suprugu i odvjetnicu i teško radnio zapisničarku. Dogodilo se to 22. rujna 1999. godine, a Odlukom Hrvatskog sabora 22. rujan proglašen je Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

– Projekt je nastao kao preventivni program da kod šire populacije osvijestimo problem nasilja koji je izražen u našem društvu, a o kojem rijetko govorimo ovako glasno. Prečesto je u sferi tišeg rada. Svaki pojedinac u svojoj glavi mora početi razmišljati da za nasilje nema opravdanja. Vrlo često se fokus prebacuje na žrtvu i nalaze joj se mane, a nasilnika se opravdava. Kako god, ni oblačenje, ni slana juha, niti puno pričanja nisu kazneno djelo, nasilje je – ističe Desa Kolesarić, voditeljica Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, predsjednica udruge S.O.S. Virovitica i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova te jedna od glavnih pokretača i realizatora projekta “Lily” u našoj županiji.

IMG 5385

Kako kaže, području Virovitičko-podravske županije sve je manje prijavljenog nasilja, a za to, smatra, problem leži u nedovoljnoj podršci ženama koje prijave nasilje.

– To me pomalo plaši. Moramo se pitati jesmo li mi dovoljno pružili toj žrtvi ako one sve manje prijavljuju. Tamna brojka neprijavljenih slučajeva je prevelika jer nažalost žrtva ipak ostaje sama u tim krhotinama svog života. Institucije rade svoj posao i ključ su za kazneni progon, za osudu počinitelja i pružanje zaštite, no mislim da to sve još uvijek nije dovoljno i da moramo bolje zaštititi žrtvu – ističe Kolesarić te naglašava kako je nasilje nad ženama postalo sve brutalnije i daleko grublje no što je to bilo.

– Danas govorimo o femicidu, o velikom broju ubojstava žena. Nasilje se možda smanjilo, ali oblici nasilja su postali sve grublji i prevelik broj završava ubojstvima žena – ističe poraznu situaciju s kojom se naše društvo suočava. Pohvalila je odluku Vlade RH za pokretanjem sigurnih kuća u svakoj županiji, no ističe kako je to tek “gašenje požara”.

IMG 5611

– Najvažnije su preventivne aktivnosti i rad na suzbijanju, odnosno sprječavanju pojave nasilja. Smatram da bi od vrtića trebali početi raditi s djecom, s mladima u školama, tek tako možemo mijenjati svijest i spriječiti uopće pojavu nasilja – ističe Kolesarić te šalje snažnu poruku javnosti:

– Nemojte pojačavati televizor i glazbu u trenutnku kad čujete da netko u blizini plače. Budite dovoljno čvrsti, hrabri i odvažni, pomozite osobi koja je u potrebi i nad kojom se vrši nasilje u bilo kojem segmentu – apelira Kolesarić.

IMG 5371

U prošloj godini u Hrvatskoj je smrtno stradalo osam žena koje su ubili njihovi intimni partneri, a od 2013. do 2017. godine ubijena je 91 žena, što je gotovo 50 posto svih ubojstava u Republici Hrvatskoj. Kako bi ta brojka ostala trajno urezana u pamćenje javnosti, glumci Kazališta Virovitica i polaznici Dramskog studija kratkim su pričama, istinitim svjedočanstvima, ukazali na sve što prolaze žrtve nasilja. Potresne priče pratio je i plesni pokret prožet emocijom kojeg su pod vodstvom Danijele i Viktorije Duvnjak pripremile članice Kulturno umjetničkog centra Virovitica.

IMG 5479

Pokaznom vježbom “Reagiraj” Interventna policija i vježbom “Jaka sam” policajke i policajci PU virovitičko-podravske pokazali su tehnike samoobrane, a glazbena podloga bila im je pjesma Marina Ivanovića Stoke koja također nosi “naziv Lily” i koja je svojevrsna himna ovog projekta.

Na važnost prijavljivanja nasilja ukazao je i načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević.

– Pozivam sve žene koje su doživjele nasilje, neka se odvaže i prijave nasilnika. Mi i druge nadležne institucije odradit ćemo svoj posao i nasilnika sankcionirati. Znamo da se tek najmanji postotak slučajeva prijavi, tamna brojka je puno veća, i zaista apeliramo na javnost da prijave sve oblike nasilja. Neka ne okreću glavu od toga – rekao je Knežević.

IMG 5525

Predstavljanju projekta nazočila je i zamjenica gradonačelnika i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Virovitice Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Melita Sirovica, predstavnici državnih tijela, ustanova i institucija, sustava socijalne skrbi i zdravstva, sudstva i državnog odvjetništva, predstavnici nacionalnih timova za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kao i brojni građani.

(www.icv.hr, ml)

[g-gallery gid=”551550″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content