NOVA INTERNISTIČKA DNEVNA BOLNICA Pacijentima prostorija za terapiju, a liječnicima i sestrama za administraciju i pripremu

Završena je gradnja Aneksa B1 nove Dnevne bolnice. Riječ je o jednom od najvećih i najznačajnijih projekata na području Virovitičko-podravske županije, pod nazivom „Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica“ i jednom od najvećih projekata Razvojne agencije VIDRA. Projektom je izgrađen Aneks B1 Dnevne bolnice Opće bolnice Virovitica, radovi su vrijedni 21.827.849,53 kune. Istodobno je za 26 milijuna kuna nabavljena prijeko potrebna oprema kojom su opremljene operacijske sale, središnja sterilizacija, jedinica za intenzivno liječenje i dnevna bolnica. Jedna od velikih promjena koju projekt donosi, uz novi suvremeni laboratorij, je i nova Internistička dnevna bolnica, u kojoj se zbrinjavaju svi internistički i onkološki pacijenti.

NE MORAJU PUTOVATI U OSIJEK

– Ovdje se primarno radi laboratorijska dijagnostika, pregledi i terapija. Ostala dijagnostika, radiološka ili druga, odvija se na odjelima na kojima je to i predviđeno. Dnevni promet kroz internističku dnevnu bolnicu doseže i do 60 pacijenata – kaže Renata Gutt-Nuk, dr. med., spec. interne medicine, subspecijalistica hematologinja, voditeljica Dnevne bolnice Službe internističkih djelatnosti u Općoj bolnici Virovitica.

Virovitica trenutno jedina na potezu od Osijeka do Zagreba omogućuje pacijentima primati onkološku terapiju, što je veliko olakšanje i doslovno života vrijedna medicinska usluga.

bolnica 2 Custom

– U našoj ustanovi imamo sreću da, iako nemamo vlastitog onkologa, imamo jako dobru suradnju s KBC-om Osijek, iz kojeg specijalisti onkolozi radioterapeuti dolaze jednom tjedno u našu ustanovu. Pregledavaju pacijente i odlučuju o terapiji koju treba provoditi, a zatim ju pacijent prima u našoj ustanovi, uz nadzor liječnika. Tako da su pacijenti zbrinuti i ne moraju odlaziti u Osijek. Pacijenti su tu mogućnost jako dobro prihvatili jer u protivnom postoji mogućnost da zbog svakodnevnog putova-nja na terapiju u druge centre možda odustanu od liječenja ili naprave samo dio terapije – iskreno kaže dr. Gutt-Nuk, koja pritom hvali suradnju s vanjskim stručnjacima i s puno razumijevanja, topline i stručnosti govori o brizi za svakog pacijenta.

– Ovo je posebna dnevna bolnica, mi smo ovdje pacijentima i rame za plakanje, prijatelj, tješitelj, netko tko će ih saslušati i zaista dati sve od sebe da im u danima provedenim u liječenju život i strepnju učinimo što lakšom. Ima dana koji su dobri, ima i težih dana, ali u ovoj dnevnoj bolnici, u kojoj se zaista obavi puno pregleda, terapija, dijagnostike, nastojimo ostvariti toplu atmosferu podrške i razumijevanja – govori dr. Gutt-Nuk.

SVE U JEDNOM

Iako onkološki pacijenti čine primarnu skupinu pacijenata, liječnici i medicinske sestre u Internističkoj dnevnoj bolnici zbrinjavaju i pacijente drugih subspecijalnosti interne medicine: hematologije, endokrinologije s dijabetologijom, nefrologije, gastroenterologije, u zadnje vrijeme i kardiologije, s nadom da će se pridružiti i pulmološki bolesnici.

Posla je puno, a u tri male prostorije zasad odrađuju nekoliko različitih djelatnosti. Sama ambulanta trenutno je mjesto u kojem se primaju pacijenti, obrađuju, primaju terapiju, arhivira se dokumentacija. Gužve su česte jer pacijenata je nerijetko i više od prosječnih 60 u osam radnih sati.

bolnica 3 Custom

– Naša dnevna bolnica je danas višenamjenska. Ovdje se uzimaju uzorci krvi, dakle naši pacijenti ne idu u laboratorij, nego to odrađuju naše sestre, ovdje raspoređujemo pacijente na prve preglede, na pretrage koje se taj dan planiraju učiniti, zatim na kontrolne preglede vezane uz onkologiju i hematologiju i ostale. Zna biti velika gužva, nekad pacijenti ne mogu ni ući kako bi nešto pitali. Ujedno, pacijenti ovdje dobivaju i kemoterapiju i druge vrste terapija, ležaj uz ležaj – ističe dr. Gutt-Nuk izražavajući zadovoljstvo što će velik dio potreba koju ova služba ima zadovoljiti preseljenjem u novu zgradu.

Ondje se uskoro seli Dnevna bolnica Službe internističkih djelatnosti s Onkološkom dnevnom bolnicom i jedan dio Poliklinike Službe internističkih djelatnosti. Nova zgrada vrata bi trebala otvoriti već sljedeći tjedan.

ODVOJENE TERAPIJE

– U novoj dnevnoj bolnici imat ćemo čak tri prostora za aplikaciju terapije, sa više kreveta, pa će se istovremeno moći zbrinuti više pacijenata. U tom prostoru se zbrinjavaju primarno, kako sam već rekla, onkološki i hematološki pacijenti, no moći ćemo zbrinuti i druge internističke pacijente, dijabetološke, endokrinološke, gastroenterološke, nefrološke, reumatološke i druge, a koji trebaju krevet ili fotelju – objašnjava iskusna specijalistica interne medicine koja ističe kako se posebno raduje još jednoj promjeni koju je kao liječnica dugo iščekivala.

– Nadam se da ćemo sada uspjeti odvojiti kemoterapije i terapije u dnevnim bolnicama koje nisu citostatske, nego se odnose na, primjerice, transfuziju krvi, razne infuzije i druge lijekove, a koje ne bi trebale biti istovremeno u prostoru u kojem se daje citostatik. U većini prostora u Hrvatskoj to se nije moglo dobro riješiti, a ja sam jako zadovoljna što ćemo mi u novim prostorima moći potpuno odvojiti citostatsku terapiju od ostalih terapija – najavljuje dr. Gutt-Nuk.

Novim, većim prostorima raduju se i medicinske sestre i drugo osoblje jer će u njima moći u miru obaviti administrativni dio posla i pripremiti terapiju, za što će imati zasebne prostorije.
Više prostora dobiva i nova Poliklinika Službe internističkih djelatnosti, u koju će se preseliti kardiološki laboratorij i pulmološka poliklinika s ambulantama i spirometrijom.

bolnica 1 Custom

– U tom novom prostoru kardiolozi će imati prostor i za ultrazvuk i za više ambulanti, kao i prostor za postavljanje i očitavanje holter EKG-a i holtera tlaka i prostor za ergometrijska testiranja. Isto tako, očekuje se bolja protočnost pacijenata. Mislim da će ove gužve u par kvadrata otići u prošlost. Isto tako vjerujem da će i drugi, mlađi kolege koji se tek odlučuju za odabir specijalizacije, prepoznati važnost rada s pacijentima kroz dnevne bolnice te da će im novi funkcionalni prostor možda biti izazov da svoj životni i stručni put nastave u našoj ustanovi, u našoj djelatnosti. Novi prostori svakako u tom mogu biti samo dobrodošli – poručuje dr. Gutt-Nuk.

Očekuju nove liječnike i medicinske sestre

Nova Internistička dnevna bolnica, nadaju se liječnici i ravnatelj bolnice Dinko Blažević, trebala bi biti i poziv novom kadru da dođe i ostane raditi u Virovitici i na ovom prostoru ostvari svoj plemenit poziv pomoći drugima.

– Nažalost, svi smo svjedoci pravog egzodusa liječničkog i sestrinskog kadra, riječ je o visoko specifičnim poslovima za koje se mora imati određeno završeno znanje i koje je teško zamijeniti. Zato se u ime kolega radujem novom kadru koji će u ovoj novoj dnevnoj bolnici vidjeti priliku za dolazak. Startat ćemo s ovim pa vidjeti kako dalje. Ovako velika dnevna bolnica, s ovoliko pacijenata, zahtijeva puno više ljudi, puno više liječnika, pa da bi se pacijentima sve kvalitetno priskrbilo, sve zasad ostaje na entuzijazmu nas koji smo ovdje – poručuje dr. Gutt-Nuk priželjkujući i nove kolege, ali i nove mjere za privlačenje i zadržavanje liječnika u manjim sredinama.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj članka je isključiva odgovornost Opće bolnice Virovitica.

bolnica eu

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content