Oformljeni K9 timovi županijske Vatrogasne zajednice: Zita i Bobi kreću na svoj prvi trening

Vatrogasne organizacije istočnog dijela kontinentalne Hrvatske ne posjeduju više niti jedan K9 tim (tim koji čini vatrogasac-vodič i vatrogasni potražni pas) koji služi za pomoć vatrogascima na vatrogasnim intervencijama u kojima se pretražuje i traga za nestalim ljudima, osobama ili onima koji su stradali pod nekim ruševinama objekata.

Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije uvidjela je ovaj veliki problem i nedostatak u svojoj operativi te krenula u formiranje svojih K9 timova. Na inicijativu dvojice vatrogasaca, iz DVD-a Slatine i DVD-a Čačinci, krenulo se u planiranje edukacije i formiranje timova. Psi, Bobi mješanac labradora i retrivera iz Čačinaca i Zita njemačka ovčarka iz Slatine, postat će vatrogasni psi.

Tim povodom Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije sinoć je u Slatini organizirala predstavljanje svojih K-9 timova te simboličnom dodjelom knjižica budućim vatrogascima-vodičima Siniši Ilešu iz DVD-a Čačinci i Dariju Čordašu iz DVD-a Slatina upisala pse Bobija i Zitu u vatrogastvo VPŽ.

IMG 6353

Naime, K-9 timovi danas su otputovali u Šapjane u Primorsko-goranskoj županiji gdje biti održana trodnevna edukacija koja će ujedno biti njihov prvi trening.

Vatrogascima je knjižice uručila zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateja Fras Venus koja je na početku svečanosti pozdravila nazočne goste, vatrogasce, te predsjednike i zapovjednike DVD-a s područja cijele županije. Tom prigodom uputila im je zahvalu što su došli iskazati potporu i uveličati ovaj događaj od iznimnog značaja, ne samo za vatrogastvo Čačinaca, Slatine i Virovitičko-podravske županije, već i za vatrogastvo velikog dijela kontinentalne Hrvatske.

Svoju potporu i sreću na prvom treningu K-9 timovima uputili su gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Slatine Branko Belošević, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Slatine i Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine Stjepan Venus, predsjednik DVD-a Slatina Dragan Medvedović i predsjednik DVD-a Čačinci Davor Ileš.

IMG 6358

Svrhu i značaj K-9 timova pojasnio je predsjednik povjerenstva za K-9 timove Hrvatske vatrogasne zajednice Zoran Laslavić.

– Obuka potražnih pasa je kontinuiran i zahtjevan proces, a do licence za vatrogasni K-9 tim ne dolazi se lako, jer i vodič i pas moraju pokazati mnoge vještine. No, ako se s psima radi kao s prijateljima, ravnopravnim partnerima, kroz igru i s mnogo pohvala i nagrada, uspjeh ne može izostati. Za uspješnu suradnju potražnoga psa i njegovog vodiča ključno je povjerenje. Da bi se pas što bolje povezao sa svojim vodičem potrebno je s njim provoditi što više vremena. Potražni pas mora biti socijaliziran, a to znači naviknut na druge ljude i životinje, naviknut na sve moguće situacije u okolini, kako bi pri intervencijama bio koncentriran na izvršenje zadatka. Stoga cijela priča započinje na inicijativu vodiča koji sam mora odlučiti i biti spreman na puno rada i odricanja da bi se postigao uspjeh koji, pak, nije moguć bez potpore vatrogasnog vodstva, stoga stanovnici Čačinaca, Slatine i cijele Virovitičko-podravske županije mogu biti ponosni na svoje vatrogasce koji dobro koračaju naprijed i znaju svoj posao – istaknuo je Laslavić pohvalivši Vatrogasnu zajednicu VPŽ koja je formiranjem K-9 timova učinila veliki korak, ne za Europu, već korak sa Europom, u svrhu poboljšanja sigurnosti, ne samo na ovom dijelu županije, već na nivou cijele Hrvatske gdje se planira na svakih sat vremena vožnje oformiti po jedan ili dva K-9 tima.

IMG 6346

– Hrvatska trenutno ima 22 licencirana K-9 tima, i to u Osijeku, Lipovljanima, Čakovcu, Karlovcu, Splitu, Zadru, Mljetu, na riječkom području, Istri, Gorskom Kotaru, te na dubrovačkom području, a u dogledno vrijeme i na području Virovitičko-podravske županije budući da obuka, koja je vrlo zahtjevna. traje dvije godine. Psi ne služe samo u slučaju potresa, što im je primarna zadaća, već i za traženje nestalih u prirodi, a od ove godine i za traženje nestalih u snježnim uvjetima. Tako će psi tijekom edukacije naučiti tragati za unesrećenim osobama u ruševinama i u šumi. Trening će za Bobija, koji je još štene, započeti od samih osnova poslušnosti i socijalizacije, dok će Zita, koja je odrasli pas i već ima neke osnove, odmah krenuti s radom na terenu – dodao je Laslavić.

Laslavić također ističe kako po završetku obuke vatrogasci dobivaju zvanje vodič potražnog psa, a na nivou države se radi na tome da i to zvanje postane specijalnost kao što su primjerice vezist ili strojar u vatrogasnim postrojbama.

IMG 6376

Da bi se postigao cilj potrebno je veliko ulaganje koje se vidi tek nakon dvije godine, jer se psi i vodiči inicijalno moraju opremiti, treba im osigurati hranu i smještaj za vrijeme obuke koja se održava na više lokacija diljem Hrvatske i šire.

– Od samog starta u ovaj projekt krećemo bez osiguranih financijskih sredstava, ali se nadamo razumijevanju kako Grada Slatine, Vatrogasne zajednice grada Slatine, DVD-a Slatina, tako i Općine Čačinci, DVD-a Čačinci, a isto tako i Virovitičko-podravske županije na čelu sa županom Igorom Androvićem koji nas prati u svim našim aktivnostima, kao i dožupana i načelnika Stožera županijske civilne zaštite Marija Klementa, koji su nam pomogli primarno opremiti vatrogasce i kupiti kaveze i opremu za pse. Nadamo se da će nam iskazati financijsku potporu budući da će obuka za ova dva K-9 tima iznositi u dvogodišnjem razdoblju oko 100 tisuća kuna – naglasila je zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateja Fras Venus.

U drugom dijelu svečanosti održana je pokazna potražna vježba sa psima koje je predstavila jedna od najkvalitetnijih instruktorica za obuku K-9 timova u RH Lorena Laslavić iz Opatije. Potragu za unesrećenom osobom tom su prigodom prikazali belgijska ovčarka Rain koja je i prvi vatrogasni potražni pas u Hrvatskoj, te križanac Sparky i čivauva Loli, koji prema potrebi sa svojim vodičima sudjeluju u intervencijama duž cijele Hrvatske ali i pripremaju ovakve pokazne vježbe kao pomoć ostalim timovima.

IMG 6396

Dario Čordaš, član je DVD-a Slatina koji već dugo vremena primarno radi na treningu s konjima i tu je svoju ljubav prenio i prema psima. Zitu je nabavio za igru svojim dvjema kćerima koja je uz još dva psa postala ravnopravan član njihove obitelji, a kroz igru je prošla i određen trening.

– Vidjevši na TV-u prilog predsjednika povjerenstva za K-9 timove Hrvatske vatrogasne zajednice Zorana Laslavića i njegov rad s psima, shvatio sam da bi Zita mogla postati odličan potražni pas što je vodstvo moje vatrogasne postrojbe prepoznalo i tako je sve krenulo – ispričao je Dario Čordaš.

IMG 6375

Ideji osnivanja K-9 timova na području Virovitičko-podravske županije pridružio se i Siniša Ileč, član DVD-a Čačinci, koji je također svoju ljubav prema psima želio na ovaj način unaprijediti i postati dodatna pomoć u vatrogastvu.

– Za Čačince i okolno područje ovaj će tim značiti puno, jer se već ukazala potreba budući da su se u udaljenim naseljima uglavnom sa starijim stanovništvom u posljednje vrijeme događale situacije da se osoba izgubi. Vatrogasci su svaki puta ispunili svoju zadaću, ali bi s potražnim psom svakako bilo lakše, brže i sigurnije za svaku nestalu ili unesrećenu osobu. Bobi je štene koje će, nadam se, s lakoćom svladati obuku i biti na ponos cijeloj našoj zajednici – rekao je Siniša Ileš. (www.icv.hr, adf, mf; foto: D. Fišli)

IMG 6377

[g-gallery gid=”553153″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content