OTVORENA I BLAGOSLOVLJENA NOVA ZGRADA Biskup A. Škvorčević katoličkim školama u Virovitici poželio sreću u novoj školskoj godini

Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević danas (subota) blagoslovio je i otvorio novoizgrađenu zgradu za potrebe Klasične katoličke gimnazije s pravom javnosti i Katoličke osnovne škole u Virovitici te novu sportsku dvoranu.

Svečanosti su nazočili i Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, vlč. Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole i predstojnik ureda za katoličke škole u Požeškoj biskupiji, msgr. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže, župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijom Klementom i suradnicima, zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, domaćini: ravnateljica Klasične katoličke gimnazije s pravom javnosti u Virovitici Marijana Novak Stanić i ravnatelj Katoličke osnovne škole vlč. Mario Večerić, ravnatelji osnovnih i srednjih katoličkih škola Požeške biskupije, predstavnici i ravnatelji škola i javne uprave, kao i brojni roditelji sa školarcima.

IMG 20190907 104538

Ovu svečanost uveličao je Zbor mladih požeških glazbenika pod ravnanjem Josipa Prajza te učenici Katoličke osnovne škole koji su kroz svoj pjevački zbor dali poseban obol otvorenju novih prostora.

RAST U ZNANJU I PLEMENITOSTI 

Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević čestitao je svima na završenom projektu energetske obnove i izgradnji novog krila škole sa sportskom dvoranom, važnoj investiciji koja će osoblju i učenicima omogućiti kvalitetniji i plodonosniji rad, rekao je, uputivši svima uključenima u radove zahvalu, a pritom na sve okupljene zazvao i Božji blagoslov.

IMG 20190907 140656

-Radujem se što će marom naših učitelja i profesora, a uz roditeljsku suradnju, djeca i mladi u ovoj zgradi biti ne samo u školi znanja, nego i u školi srca, gdje se neće izgrađivati u jednodimenzionalne ljude, nego u cjelovite osobe, kakve su Hrvatskoj potrebne u njezinu nastojanju, ne samo oko gospodarskog, nego općeg napretka – poručio je požeški biskup, izrazivši želju da sva nastojanja urode time da mladi rastu u svemu što je dobro, što daje smisao, plemenitost, dostojanstvo i puninu njihovom ljudskom postojanju.

Novu školsku godinu 128 učenika Katoličke osnovne škole i osamdesetak učenika Klasične katoličke gimnazije s pravom javnosti tako će dočekati u novim i uređenijim prostorima. Projektom energetske obnove, vrijednima 3,9 milijuna kuna, u kojima je Požeška biskupija sudjelovala s 1,7 milijun kuna, učenici i osoblje dobili su uštete na grijanju, emisiji CO2, novu stolariju, fasadu, kvalitetnije i ugodnije prostore.

IMG 20190907 140247

NOV I BRŽI SUSTAV

Cjelokupna investicija koja se odnosila na obje škole, a koja je trajala pune dvije godine, od izgradnje novog krila škole i nove sportske dvorane, vrijedna je 19 milijuna kuna. Uz osnivača, Požešku biskupiju, u njoj je sudjelovala i karitativna organizacija Renovabis iz Njemačke. Rezultat radova, uz novu sportsku dvoranu, je osam novih učionica, knjižnica, kabineti. Sve će to poslužiti za još kvalitetniji rad, kako na odgojnoj dimenziji, tako i na intelektualnom rastu učenika, naglašeno je danas na otvorenju.

Programom i svime što je učinjeno oduševljenje je izrazio Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja. Istaknuo je kako su škole poput ovih potrebne Slavoniji i Hrvatskoj, kako bi se programima poput ovih nastavilo ulagati u mlade ljude, a koji će kasnije ostati u domovini i izgrađivati bolje društvo.

-Izuzetno sam počašćen što sam danas ovdje, u ovom, rekao bih, hramu odgoja i obrazovanja mladih ljudi, gdje su stvoreni idealni uvjeti za rad s djecom i mladima. Ovo je jedan prekrasan primjer u kojem se vidi kako se Požeška biskupija uključila u to da zajedno gradimo obrazovni sustav, koji će trajati i biti sve bolji. Primjer je to jedne lijepe suradnje i sigurno je da će država dati svoj doprinos da takvih ustanova bude još i više – istaknuo je V. Prskalo.

IMG 20190907 140508

Na upit je li sve spremno za početak nove školske godine, budući da i nastavnike, profesore, ali i djecu očekuju potpuno novi programi i sadržaji, istaknuo je kako su učinili sve što su mogli i odradili kvalitetne pripreme za velike promjene koje u ponedjeljak kreću s nastavnom godinom.

– Vrijeme će, naravno, pokazati, jesu li te promjene dobre. Mogu samo reći kako smo dosad imali nastavne programe stare 30 godina, a sada ćemo imati sustav koji se brzo mijenja, sukladno vremenu u kojem živimo. Za to smo educirali nastavnike, mentore, savjetnike, sve, kako bi ta promjena učenicima bila što prihvatljivija, a roditeljima razumljivija i da u odgoju i obrazovanju postignemo one ciljeve koji su nam potrebni – naglasio je V. Prskalo, poželjevši svima sretan i uspješan početak nove školske godine.

IMG 20190907 104527

NOVA DVORANA, UČIONICE, OPREMA

Novoj školskoj godini raduje se osamdesetak učenika Klasične katoličke gimnazije s pravom javnosti u Virovitici. Počela je s radom 2007. godine, od zgrade Strukovne škole do danas novi prostora u gradskom centru prošla je, istaknuto je, svoj pravi “hodočasnički put”, u kojem je od početka do danas sudjelovalo oko 80 djelatnika i oko 300 učenika, kroz 12 generacija.

Sve ono što je ustrajnim radom ostvario bivši ravnatelj Mario Voronjecki, predano će nastaviti nova ravnateljica Marijana Novak Stanić. Trinaesta generacija učenika ima nove prostorije, opremu i sportsku dvoranu, novi elan i nove nade.

– Nova škola i djelatnicima i učenicima znači jako puno, jer izgradnja novog prostora i opremanje pruža bolje i kvalitetnije uvjete rada i poučavanja. Moram naglasiti, da nije sve u kvalitetni znanja, važno je izgraditi i djecu znanja, ali i generacije srca, što se mi ovdje trudimo postići. Vrlo nam je važan ovaj odgojni element, u čemu će nam ovi novi, bolji uvjeti rada svakako pomoći i bez njih to sve ne bismo uspjeli graditi. Sretni smo što su prve reakcije i profesora i učenika izvrsne – ističe M. Novak Stanić.

IMG 20190907 140138

PETI RAZRED PO PRVI PUT 

Ponedjeljak će biti u znaku velikih promjena i za Katoličku osnovnu školu u Virovitici. Umjesto jednog, upisali su dva prva razreda, a ovo je i prva generacija petaša u školi. Škola je danas obilježila točno četiri godine od svog osnutka i broji ukupno 128 učenika. Ravnatelj, vlč. Mario Večerić izrazio je zadovoljstvo svime napravljenom u ove dvije godine, otkako traju radovi. Izrazio je zadovoljstvo i što je škola uspjela pronaći kvalitetan kadar za novu školsku godinu i nove razrede.

– Što se kadroviranja tiče, možemo reći kako je uspjelo. Trajalo je do jučer, još smo zadnji dan tražili profesore jer postoji veliki deficit za određena područja, tako da smo uzeli profesore koji rade i na drugim školama. U petom razredu je 25 učenika, upisali smo pet novih učenika iz drugih škola, na zamolbu i želju samim roditelja. Raduju nas i dva razreda prvašića. Škola je godinama polako rasla, kao i interes roditelja za većim brojem prvih razreda, pa nam je drago što smo ove godine roditeljima želju ispunili. Moramo napomenuti kako je interes i dalje velik, pa smo puni za prva dva odjeljenja već i za iduću godinu, 2020./2021. – istaknuo je vlč. M. Večerić.

IMG 20190907 140328

OTKRITI ŠTO JE SVE NOVO 

Otvorenje nove zgrade bila je prilika postojećim i novim učenicima i njihovim roditeljima vidjeti što ih sve očekuje u novoj školskoj godini. Viđenim je zadovoljan otac Berislav Bulat, čija djeca idu u prvi i treći razred Katoličke osnovne škole.

-Stvarno sam oduševljen novim prostorima, sjajno je što su svi uprli da obje škole počinju raditi u novim prostorima od ponedjeljka. Materijali mi se čine vrhunskima, tako da su ovo sad zaista kvalitetni prostori. I djeca su uzbuđena, a mi smo mirni, ne moramo brinuti imaju li sve osigurano za nastavu – istaknuo je nakon obilaska novih prostora. Kao roditelj, ističe, jako je zadovoljan povezanošću kolektiva, djece i samih roditelja kao i cjelokupnim programom koji škola nudi, a koji je svojevrstan produžetak onog odgoja koji sami njeguju kod kuće.

IMG 20190907 140225

Zadovoljna je i Sanja Milković-Šipek, majka djevojčice koja će sada u treći razred. Istaknula je važnost odgojne dimenzije kroz kršćanski odgoj u školi te rekla kako vjeruje da će novi prostori omogućiti učenicima i osoblju još bolji i kvalitetniji rad. Učenici od nove školske godine imaju i sportsku dvoranu, što će, rekla je, učiteljicama koje su i dosad davale maksimum u nastavi tjelesnog odgoja zacijelo biti samo plus, da otkriju nove sportske afinitete djece i na njima još kvalitetnije rade.

Lucija Šimunko učenica je 3. razreda Klasične katoličke gimnazije s pravom javnosti u Virovitici. U pratnji prijatelja i školskih kolega obišla je danas nove prostore, svoje nove učionice.

IMG 20190907 112553

-Sve mi je jako lijepo, posebno se radujemo sportskoj dvorani, u kojoj ćemo imati tjelesni. Do sada smo imali kombinaciju nastave vani i u teretani u Fani. Super su mi i nove učionice i oprema, laptopi u informatičkoj učionici, a sjajna stvar su i ormarići na hodnicima, u kojima ćemo moći odložiti svoje stvari – poručila je sretna Lucija, koja s nestrpljenjem čeka ponedjeljak, kada će do kraja moći istražiti što je sve u novoj školi – novo. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”549094″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content