Počela izgradnja Tehnološko-inovacijskog centra kojem je cilj unaprijediti proizvodnju meda, mlijeka i ljekovitog bilja

Polaganjem temeljnog kamena, danas (ponedjeljak) župan virovitičko-podravski Igor Andrović označio je početak izgradnje Tehnološko-inovacijskog centra na prostoru Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Riječ je o jednom od najznačajnijih županijskih projekata koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 17,6 milijuna kuna, a partneri na projektu i u daljnjem radu su Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Projekt je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Grad Virovitica osigurao je zemljište za izgradnju ovog Centra koji će se rasprostirati na 1.754 četvorna metra.

– Kada smo prije deset godina krenuli s idejom o osnivanju Visoke škole svi su nam govorili da smo ludi. Nisu sve obitelji dovoljno financijski jake da mogu slati djecu na školovanje u velike gradove, zato smo željeli više obrazovanje dovesti k njima, i to smo uspjeli. Danas imamo i Visoku školu i restoran i studentski dom. Ovaj Tehnološko-inovacijski centar točka je na i, i njime ćemo omogućiti razvitak prvenstveno poljoprivrede i pomoći našim OPG-ovcima da si osiguraju bolji plasman proizvoda – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

tic 10

Izgradnju Centra izvodi tvrtka Domogradnja, a u njegovim prostorima nalazit će se Odsjek za med, Odsjek za ljekovito bilje, Odsjek za mlijeko, prostor za spektrometriju i mikroskopiju, prostor za pripremu uzoraka za analizu i konferencijska dvorana. Prema riječima župana virovitičko-podravskog Igora Androvića, ovaj projekt predstavlja značajan iskorak u ulaganju u istraživačku infrastrukturu.

– Ovaj Centar našim poljoprivrednicima i poduzetnicima omogućit će suradnju sa znanstvenim institucijama, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka. Završetkom radova ovo će biti institucija čiji će djelatnici pomoći poljoprivrednicima poboljšati poljoprivrednu proizvodnju, a bavit će se kulturama koje su najprepoznatljivije i najrasprostranjenije na području naše županije, a riječ je o medu, mlijeku i ljekovitom bilju. Jednako tako nadam se da će ovaj projekt pomoći povećati proizvodnju prehrambenih proizvoda na našem području – rekao je župan Andrović.

tic 12

Prema riječima dekana Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku Jurislava Babića Fakultet će kao partner sudjelovati u odabiru opreme, uspostavi samog sustava istraživanja i laboratorija.

– U početku to će biti samo u području mlijeka, ljekovitog bilja i meda, međutim s obzirom na to da smo partner na projektu ovdje ćemo moći provoditi i sve što mi provodimo na fakultetu. Od istraživanja, edukacija i svega onoga što bude potrebno gospodarstvu ove regije. Cilj će nam biti rješavanje svih problema koje proizvođači ovdje imaju, bilo da su vezani uz uspostavu sustava higijene kao što je HACCP sustav, ili razvoj novih proizvoda, razvoj tehnologija i odabira tehnologija za proizvodnju. Oni će sami doći i reći koji su njihovi problemi, a mi ćemo dalje sa Županijom tražiti modele kako da im pomognemo – rekao je dekan Babić.

tic 11

Saborski zastupnik Tomislav Tolušić istaknuo je kako je ovaj projekt rezultat velikog truda i rada svih uključenih, kao i vizije, za koju su donedavno svi govorili da je neostvariva, da se na području županije ulaže u istraživačku infrastrukturu.

– Ovo je treća znanstveno-istraživačka institucija na području županije, nakon Panonskog drvnog centra kompetencija kojeg smo otvorili prije nekoliko godina i Centra za razvoj i istraživanje u mljekarstvu na kojemu su radovi nedavno započeli. Sve je vezano uz one industrije koje su najjače u Virovitičko-podravskoj županiji, a to su poljoprivreda i drvna industrija. Očekujem za godinu dana da će ovi novci koje smo dobili iz EU fondova donijeti daljnji razvoj u tim područjima i zasigurno sada imamo mogućnost razvijati i unaprjeđivati ono što već imamo na području Virovitičko-podravske županije – rekao je saborski zastupnik Tolušić.

tic 13

Otvaranju radova nazočili su i saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenici župana Marijo Klement, Darko Žužak i Igor Pavković, zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić, načelnici općina Suhopolje, Špišić Bukovica i Sopje Siniša Horvat, Hrvoje Miler i Berislav Androš, županijski pročelnici, dekan Visoke škole Oliver Jukić, djelatnici Razvojne agencije Vidra na čelu s ravnateljicom Eminom Kovač, predstavnici izvođača radova, stručnog nadzora i mnogi drugi. (www.icv.hr, ml; foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”552192″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content