POVELJA ZAHVALNOSTI Udruga žena Dinjevac već 60 godina čuva tradiciju i običaje te brine za svoje selo, najuređenije mjesto općine Pitomača

Udruga žena Dinjevac, koja okuplja 44 člana svih uzrasta, od 8 do 81 godine, ove je godine svojim trudom, radom i aktivnostima zaradila Povelju zahvalnosti Virovitičko-podravske županije. Prije 60 godina sa ženama iz Dinjevca osnovala ju je učiteljica Ivanka Bobek i tada je brojala dvadeset članica. S godinama im se pridružuje sve veći broj mlađih članica i djece. Na početku njihovog osnutka pokrenule su dramsku sekciju, pjevački zbor i folklornu sekciju. Udruga je tijekom godina organizirala zabave povodom Nove godine, Dana žena, kao i tečaj kuhanja i pripremanja kolača. Većinom su svoja događanja pripremale u prostorijama tadašnje zadruge, a nakon izgradnje Društvenog doma promijenile su sjedište.

Financirale su se isključivo iz vlastitih prihoda, a prikupljale su i posuđe koje su iznajmljivale za svatove, što im je bio dodatni prihod. Kontinuirano i aktivno su radile do osamdesetih godina te su se devedesetih godina ponovno registrirale i aktivirale još više. Od 2000. godine mijenja se vodstvo, a 2012. godine počele su organizirati Dinjevačke susrete plesa i pjesme te od 2015. manifestaciju „Tako su to radili naši stari“. Vode i kreativne radionice povodom Uskrsa, Božića i drugih blagdana, a prikupljena sredstva doniraju Ligi protiv raka Virovitičko-podravske županije. Također, svi članovi rade i na uređenju svog naselja te su već pet godina zaredom ispred Turističke zajednice općine Pitomača proglašeni najuređenijim mjestom.

– Ova povelja nam znači puno, ona nam je motivacija za daljnji rad i da se još više trudimo i radimo u budućnosti, a nadam se i da će potaknuti mlade i druge nove članove da nam se pridruže –rekla je Svetlana Bastalić, koja je na čelu Udruge od 2015. godine, te je istaknula da su za ovu Povelju zaslužni svi, od onog člana od 8 do onog od 81 godinu, i svi su sretni i ponosni. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content