Preminuo Branimir Josip Markotić višestruki prvak Virovitice u šahu i bivši reprezentativac Hrvatske u dopisnom šahu

Nakon duge i teške bolesti sinoć, 18. rujna u 80. godini života preminuo je Branimir Josip Markotić, najdugovječniji član Šahovskog društva „Virovitica“ u čijim je redovima proveo više od šest desetljeća.

U bogatoj šahovskoj karijeri bio je višestruki pojedinačni prvak Virovitice i godinama jedna od glavnih uzdanica prve ekipe. Već 1960. godine je na turniru kotarskih prvaka Hrvatske u Borovu osvojio peto mjesto ispunivši normu za 1. kategoriju, dok je 1973. godine na Prvom majstorskom turniru organiziranom u Virovitici, prvi od Virovitičkih šahista ispunio normu za titulu majstorskog kandidata. Početkom listopada 1977. godine nastupio je i na Prvom međunarodnom velemajstorskom turniru u našem gradu, čime je Virovitica postala poznato šahovsko središte u ovom dijelu Europe.

Branimir Josip Markotić je godinama bio nezamjenjivi član prve postave Šahovskog društva „Virovitica“, čija je najbolja ekipa 1992. godine igrala i u finalu Prvog šahovskog kupa Hrvatske, među šesnaest najboljih klubova u državi. Istodobno je 1987. godine osvojio titulu majstora dopisnog šaha, a godinama je bio i stalni uspješni član hrvatske reprezentacije u dopisnom šahu, a prije toga je u šest susreta igrao i za bivšu reprezentaciju Jugoslavije.

Osim što je branio boje Šahovskog društva „Virovitica“ obavljao je u društvu, kao vrsni organizator, čitav niz odgovornih klupskih dužnosti. Tako je dao veliki doprinos u organizaciji brojnih šahovskih priredbi, od velemajstorskih i majstorskih turnira, prvenstava Hrvatske od najmlađeg do seniorskog uzrasta, podučavao u školama mlade igrače, odigrao niz simultanki u okolnim mjestima, kao i tvrtkama i školama, sudio turnire i šahovske mečeve. On je godinama o svim šahovskim aktivnostima redovno izvještavao slušatelje Radio-Virovitice i čitatelje Virovitičkog lista, Sportskih novosti i Šahovskog glasnika.

Branimir Josip Markotić, kao diplomirani ekonomist obavljao je godinama niz najodgovornijih dužnosti za financije u  Općoj bolnici Virovitica. Početkom devedesetih godina uspostavom lokalne samouprave bio je jedan od prvih gradskih pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i financije grada Virovitice. Obnašao je i dužnost ravnatelja, a potom i zamjenika ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Ostavio je neizbrisiv trag i u radu još nekoliko gradskih udruga, kao Lions cluba „Virovitica“ te Udruge Hrvatski domobran Virovitica.

Posljednji ispraćaj Branimira Josipa Markotića održat će se u petak, 20. rujna u 15,00 sati na Gradskom groblju u Virovitici. (www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content