PROMETNI POLICAJCI ČUVAJU NAJMLAĐE SUDIONIKE U PROMETU Djeci pomažu, roditelje savjetuju, vozače opominju

Kako sigurno prijeći cestu na putu do škole jedno je od najvažnijih pitanja ne samo školarcima, nego i svim roditeljima, bakama i djedovima, tetama i rodbini koji ovih dana svoje prvašiće vode na nastavu. Gužve nisu izuzetak – uz one koji dolaze pješice, traži se mjesto više za parkiranje, putnici dolaze autobusom, pa je ispred škola prije same nastave itekako živo.

IMG 20190911 080015 CustomKako bi najmlađim učenicima prvih mjesec dana nastave bili što sigurniji, pobrinula se i PU virovitičko-podravska. U blizini matičnih škola na području Virovitice postavila je iskusne prometne policajce koji će djeci i roditeljima pomoći sigurno prijeći pješački prijelaz i ponuditi drugu adekvatnu pomoć.

Damir Knežević, pomoćnik načelnika za sigurnost cestovnog prometa u PP Virovitica ističe kako će prvašićima biti na usluzi pola sata prije početka nastave, kao i pola sata nakon škole. Uz prometne policajce, koji stoje uz pješački prijelaz, na cesti je i patrola koja osigurava da promet teče neometano i da se ne stvaraju nepotrebne gužve.

prometni policajac 2 Custom

NAJVAŽNIJA PREVENTIVA

– U biti radimo na najvažnijem – preventivi, pa nam je drago što su roditelji zadovoljni jer je i njima i nama sigurnost djece najvažnija. Škola je i djeci i roditeljima velika promjena u životu i tu smo da pomognemo – ističe D. Knežević.

Kod Osnovne škole Vladimira Nazora roditelji će imati na raspolaganju veći broj parkirnih mjesta, oko Katoličke osnovne škole ima dovoljno mjesta za parkiranje, dok je Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić ovu školsku godinu dočekala s potpuno novouređenom trasom. Na raskrižju radi semafor, u blizini škole su kružni tokovi, nove ceste i nogostupi.

– Sigurnost prometa na ovom dijelu je sada podignuta na veću razinu. Raduje nas što je postavljen novi semafor i nadamo se da na tom dijelu više neće biti naleta na pješake jer vjerujemo da je ova kritična točka semaforom riješena – objašnjava D. Knežević.

prometni policajac 1 CustomVOZAČI, USPORITE

Prometni policajac Hrvoje Arnold kaže kako vozači prvog tjedna škole nisu svjesni svih novih sudionika u prometu pa uz pomoć djeci da prijeđu pješački prijelaz policija nerijetko mora podsjetiti vozače da uspore.

– Iskustvo je pokazalo kako policajac koji stoji u blizini škole dobro djeluje na vozače. Kad god nas vide, onda uspore. Ipak se više pazi nego kad je raskrižje prazno – ističe H. Arnold koji vozače poziva da od ovog tjedna imaju otvorene oči za sva raskrižja u gradu, neovisno je li u blizini škola ili ne. Što se samih đaka tiče, njegova pojava u uniformi kod djece izaziva podijeljene reakcije, povjerava nam.

– Ovisi kako su o policiji govorili kod kuće, u obitelji. Neki su malo uplašeni, neki su opušteni. Ja im se uglavnom predstavim, tu se razbije led, pa počne razgovor. Bude i smiješnih pitanja, djeca su inače znatiželjna pa je uvijek zanimljivo – poručuje H. Arnold koji kaže da će na najmlađe sudionike u prometu budno paziti čitav mjesec. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content