SIGURNOST U PROMETU SVE BOLJA Čak dvije tisuće prekršaja manje na našim prometnicama u ovoj godini

Ako je suditi po brojkama i rezultatima na terenu, a koji govore o stanju sigurnosti u prometu, onda slobodno možemo reći kako je na području Policijske uprave virovitičko-podravske, riječ o rekordno dobroj godini.

Policija ima pune ruke posla, u to nema sumnje, no više no ikad ove godine pokazuju se i pozitivni rezultati ulaganja u preventivu. Od početka ove godine policajci virovitičko-podravske PU zabilježili su čak dvije tisuće prometnih prekršaja manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zabilježili su 12 570 prekršaja, dok ih je lani u istom razdoblju bilo 14 545.

“Četiri ubojice” u prometu – alkohol, brzina, nekorištenje pojasa i mobitel za vrijeme vožnje i dalje su najčešći grijesi domaćih vozača, no velika većina njih ipak je shvatila težinu posljedica koju sa sobom donosi takvo ponašanje.

– U prvih osam mjeseci ove godine stanje sigurnosti u prometu je među najboljem u povijesti, a to, uz rad policijskih službenika, možemo zahvaliti izvrsnoj suradnji s medijima i građanima. Kada govorimo o prometu, svakodnevno se radi, patrole su na terenu, no mjere više nisu usmjerene na represiju nego više ka preventivi i redovnim kontrolama. Vozači zaista više paze, savjesniji su i više se drže prometnih pravila i propisa i to je stanje koje bismo voljeli zadržati što duže – objašnjava Siniša Knežević, načelnik PU virovitičko-podravske.

RAD NA SVIM SEGMENTIMA

Od početka godine na prometnicama koje pokriva ova policijska uprava zabilježene su tri smrtno stradale osobe, što je povijesni rezultat, a za 27 posto je i manje teško stradalih u prometu.

Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje omogućuju drakonske kazne, također će u budućnosti pripomoći da crnih brojki bude još i manje, smatra načelnik Knežević. Policija intenzivno radi na svim segmentima, pokazuju i brojke prema kojima u ovoj godini imaju povećanje broja utvrđenih kaznenih djela i to za 30 posto više nego lani, konkretno 180.

Ukupna razriješenost svih kaznenih djela je 84 posto, a naknadno utvrđenih 74 posto. Pedeset kaznenih djela policajci s našeg područja razriješili su na područjima drugih policijskih uprava s kojima dobro surađuju, najviše na području Zagreba, Bjelovara i drugih.

policija 3 Custom

– U posljednjih godinu dana i više zašli smo u takozvanu zonu tamnog kriminala, da dođemo do svake bitne informacije i slučaj obradimo najbolje što možemo. U tijeku su i velike obrade s kojima će javnost biti upoznata kada budu dovršene, a mogu samo reći da se odnose na gospodarski kriminal, ali i na kriminalitet droga, s kojim se ozbiljno obračunavamo – kategorično kaže Knežević.

POVJERENJE GRAĐANA NEĆE IZNEVJERITI

U prvih osam mjeseci ove godine kriminalitet droga povećan je za 600 posto i policija je razriješila 120 kaznenih djela iz tog područja. U gospodarskom kriminalu razriješili su 104 kaznena djela, u odnosu na 70, koliko ih je bilo prošle godine u istom periodu.

Policajci su zaista radili na svakom problemu društva – od prijava vezanih uz digitalne sfere, prijevare preko društvenih mreža, otkrivali provalnike i lopove, štitili obitelji od nasilnika, pa sve do ozbiljne kontrole životinja, robe i proizvoda na carini – od stoke i lijekova do guma, trupaca i dijelova za automobile.

Povećanje brojki u pojedinim segmentima djelokruga policije načelnik Siniša Knežević vidi kao znak da su, kaže, na dobrom putu.

– Mislim da smo ušli u srž problema i da svemu pristupamo ozbiljno i da svoj posao maksimalno odrađujemo, u suradnji s drugim institucijama i službama. Osobito me raduje činjenica da su se unatoč nekom prvotnom jazu, građani otvorili policiji, da imaju svoje policajce od povjerenja i da znaju da to povjerenje neće izdati. Drago mi je što su ljudi smogli hrabrosti i pristupili policiji kad god imaju problem, to je naš posao i naša služba i drago nam je što su to građani i prepoznali – zahvalno kaže načelnik Siniša Knežević, koji građane i dalje poziva na otvorenu i iskrenu suradnju.

POZIV MLADIMA U SLUŽBU

Što je policija i kako služi zajednici otkrivaju već i djeca u vrtiću, kroz pohvalan projekt “Policajac – moj prijatelj”. Stariji, učenici osnovnih i srednjih škola također će ugostiti policajce, kroz predavanja vezana uz ponašanje u prometu ili edukaciju o opasnostima i korištenju interneta, u vidu različitih radionica i drugih preventivnih aktivnosti.

policija 1 Custom

Policija je na prometnicama, ona osigurava sve veće skupove i uvijek je prisutna kad je sigurnost u pitanju. U posljednjih nekoliko godina velika je potreba za novim kadrom, pa načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević uoči Dana policije, koji slave danas (četvrtak), poziva sve mlade da odaberu zanimanje policajac.

– Vjerujem u mlade i nove ljude koji će nas naslijediti i koji će nastaviti voditi borbu za sigurnost i borbu protiv kriminala kojoj smo se posvetili. S našeg područja zasad se u novu generaciju policajaca prijavilo dvadesetak kandidata i vjerujem da će biti primljeni u sustav. Pozivam sve mlade da se odluče na ovu službu i s ponosom se pridruže hrvatskoj policiji – naglasio je S. Knežević.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content