KROZ “BFC SEE” PROJEKT POVEĆATI ZAPOSLENOST Održana sjednica Radne skupine Hrvatske zajednice županija za financije i proračun

Sjednica Radne skupine za financije i proračun Hrvatske zajednice županija održana je u srijedu, 18. rujna u Zagrebu. Voditeljica Snježana Raguž, pročelnica Upravnog odjela za javne financije Osječko-baranjske županije, vodila je sjednicu uoči sastanka ministra uprave Ivana Malenice s hrvatskim županima, vezan uz povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama.

Povjeravanjem poslova države uprave dvjestotinjak upravnih i neupravnih poslova prelazi u ovlasti županija, i to od 1. siječnja 2020. godine. Ovom reformom nastoji se pojednostaviti dobivanje potrebne dokumentacije u poslovima kao što su, primjerice, otvaranje obrta, promjena osobnog imena, vođenje registra birača, traženje dodjele OIB-a te prijava novorođene djece u evidenciji prebivališta na adresu roditelja.

Pripremne aktivnosti u zakonskoj regulativi županija događaju se već nekoliko mjeseci, s naglaskom na financijski i pravni aspekt. Sukladno tome, Radna skupina raspravljala je i o potencijalnim otvorenim pitanjima prije potpisivanja Sporazuma.

Saša Drezgić iz Centra za lokalni ekonomski razvoj s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prezentirao je BFC SEE projekt. Radi se o programu certifikacije gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem u Republici Hrvatskoj. On sadrži 12 kriterija certifikacije i više od 80 potkriterija koji čine jedinstveni vodič za lokalne jedinice koje će biti u prilici potencijalnim investitorima, kao i onima koji već posluju u njima omogućiti sve potrebne informacije, usluge, infrastrukturu i, prije svega, potvrdu da su izabrali pravo mjesto za investiranje. Krajnji je cilj projekta jačanje konkurentnosti lokalnih jedinica, promocija investicija, povećanje zaposlenosti i rast životnog standarda.

Na sjednici je nazočila i pročelnica Službe za javne financije Virovitičko-podravske županije Ankica Garaj.

(www.hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content