TRADICIONALNA PEKMEZIJADA U DUGOJ MEĐI Orahovački umirovljenici kuhaju najukusniji pekmez, branitelji Podgorača najbolji u sportskim igrama

Promocija zdrave hrane, čuvanje starih običaja, sportsko i prijateljsko druženje hrvatskih branitelja, sve to u jednom donijelo je uistinu prekrasnu manifestaciju.

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa kao organizator svake godine nadmaši samu sebe, a ove su letvicu podigli na još neviđenu razinu. Odlična organizacija, sve je bilo na svom mjestu, svi su iz Duge Međe otišli s osmijehom i to je najveća pobjeda cijele priče.

Riječ je dakako o manifestaciji “Pekmezijada” u Dugoj Međi. Sve je započelo paljenjem lampiona kod križa ispred kapelice u Dugoj Međi za sve poginule hrvatske branitelje, a potom je održano svečano otvorenje kojem su nazočili župan VPŽ Igor Andrović, njegov zamjenik Darko Žužak, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, predsjednica Općinskog vijeća Marija Dedaj, predsjednik HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, predsjednik UDVDR VPŽ Josip Nemec i mnogi drugi.

0209pekmezijada 2 Custom

-Presretni smo što smo i ove godine uspjeli organizirati ovu manifestaciju i pružiti svima dobru zabavu te prije svega prisjećanje na stare običaje, a paralelno odradili i promociju prave slavonske domaće hrane. Posebno mi je drago zbog naših prijatelja, hrvatskih branitelja koji i ovdje imaju priliku družiti se i zabaviti uz sportske igre. Hvala svim donatorima i pokroviteljima bez kojih bi ovo bilo sve nezamislivo – rekao je predsjednik UHBDDR Duga Međa Ivica Bušljeta. Načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić zahvalio se organizatoru na ovoj manifestaciji te svim posjetiteljima.

-Ova manifestacija je postala jedna od prepoznatljivosti naše općine, i moram se zahvaliti braniteljima iz Duge Međe koji ulažu ogroman trud u pripremi cijele ove priče. Hvala svima koji su došli, kuharima, braniteljima. I naravno svim ljudima koji su pokazali da ovakvi događaji itekako trebaju ovako malim slavonskim sredinama – rekao je Durmić, a manifestaciju je otvorio župan Igor Andrović.

0209pekmezijada 4 Custom

-Ovo je jedan pravi primjer kako jedna mala udruga može raditi velike stvari, kako za svoje mjesto i općinu tako i cijelu županiju. Ova pekmezijada je već itekako postala brend naše županije i prepoznatljiva je ne samo kod nas već u široj regiji, a moram posebno reći da u ovom malom mjestu ima i niz drugih događa koji društveni život ovog kraja čini veselim i dinamičnim. Čestitam i na činjenici kako se ovdje prikazalo kako se kuha najbolji pekmez i promovira domaća, zdrava hrana što je iznimno važno za život svih nas – rekao je Andrović.

Manifestacija “Pekmezijada 2019.” bila je podijeljena u dva segmenta, natjecanje u kuhanju domaćeg pekmeza te sportske igre branitelja posvećene poginulom Zdravku Kevčiću, branitelju s područja općine. U konkurenciji kuhanja pekmeza od domaćih slavonskih šljiva sudjelovalo je šest ekipa od Našica do Slatine. Nakon kuhanja, stručno povjerenstvo koje su činili inženjer prehrambene tehnologije Vladimir Pleša kao predsjednik te stručna učiteljica kuharstva i članica Udruge kuhara grada Orahovice Danira Vinković te profesionalni kuhar i dopredsjednik Udruge kuhara grada Orahovice Zoran Putniković, odlučili su kako je najbolji pekmez skuhala Udruga umirovljenika i starijih osoba Orahovica, drugo mjesto pripalo je ekipi “Tko te šljivi” ,a treće OPG-u Krajpl iz Feričanaca.

0209pekmezijada 7 Custom e1567433827634

U sportskim igrama branitelja natjecalo se u četiri discipline: viseća kuglana, bacanje potkove, boćanje i slavonska alka. Nakon zbrajanja svih rezultata po disciplinama, najviše bodova te time i osvajanje velikog prijelaznog pokala pripalo je Udruzi hrvatskih branitelja općine Podgorač, druga je bila HVIDR-a Slatina, a treća UHBDDR Policijske postaje Orahovica 1990./1991. Orahovica.

U sklopu manifestacije, organizirana je i natjecateljska izložba učenika Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Zdenci u slikanju likovnih radova s temom Domovinski rat, a najbolji su nagrađeni. Tako je prvo mjesto pripalo sedmašici Heleni Premužić, druga je bila osmašica Lea Babić, dok je treće mjesto pripalo učenici 5. razreda Lani Kunštek. Sve nagrade uručili su župan Igor Andrović i dožupan Darko Žužak te predsjednik Udruge organizatora Ivica Bušljeta.

0209pekmezijada 11 KUD Crkvari Custom

Treba svakako reći da su pokrovitelji manifestacije bili Virovitičko-podravska županija, Općina Zdenci i tvrtka Podravka iz Koprivnice. Uz natjecanje, nije moglo bez slavonske tamburice, plesa i pjesme za koju su se pobrinuli članovi KUD-ova Zdenac iz Zdenaca i Crkvari te Tamburaški sastav Kontra iz Feričanaca.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”548188″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content