U petak, 27. rujna počinje 25. SŠNIDOR, sportska ekspedicija županijske HVIDR-e u Makarskoj brani srebro

Jubilarno 25. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata održat će se od 27. do 29. rujna i po peti puta u Makarskoj, gdje je 1993. godine tada u organizaciji Ministarstva obrane RH održan i prvi SŠNIDOR. U gradu podno Biokova, hrvatski branitelji – ratni vojni invalidi Domovinskog rata u organizaciji HVIDR-e RH održali su svoje susrete još 2013., 2014., kao i 2017. godine.

Više od tisuću sudionika, razvrstanih u 22 ekipe iz svih hrvatskih županija, grada Zagreba, kao i HVIDR-a HVO Herceg-Bosne natjecat će se u deset sportskih disciplina – boćanju, visećoj kuglani, elektronskom pikadu, kuglanju, plivanju, stolnom tenisu, streljaštvu (zračna puška), ribolovu, šahu i u utrci u invalidskim kolicima, odnosno u 28 natjecateljskih kategorija. Istodobno će se slijepi HRVI-a boriti za odličja u dvije discipline – elektronskom pikadu i kuglanju.

Osnovna svrha organiziranja ovog tradicionalnog programa je psihološko i socijalno osnaživanje, te podizanje kvalitete življenja hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, briga o promicanju njihovih sportskih i rekreativnih aktivnosti, radi unapređenja opće zdravstvene sposobnosti HRVI-a, kao i provođenja psihičke i zdravstvene rehabilitacije u cilju lakšeg uključivanja u društveni život nakon stradavanja u Domovinskom ratu. Sportska natjecanja održavaju se već 26 godina, izuzev 2003. godine kada je izostala potpora Ministarstva hrvatskih branitelja. Pored Makarske domaćini SŠNIDOR-a još su bili Vukovar, Mostar, Osijek, Varaždin, Šibenik, Pula, Split, Zadar, Virovitica, Poreč i Zagreb.

Svečano otvaranje 25. SŠNIDOR-a, koje se održava pod visokim pokroviteljstvom državnog vrha – predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović i hrvatske Vlade, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, županije Splitsko-dalmatinske i grada Makarske održat će se u petak, 27. rujna u dvorani Gradskog sportskog centra Makarska u 15 sati. Nakon otvaranja održat će se i već tradicionalno prva disciplina – utrka u invalidskim kolicima. Svečano zatvaranje, proglašenje pobjednika, podjela medalja i pehara planirana je u subotu, 28. rujna u 20 sati u hotelu Alem u Baškom Polju.
Pobjednički naslov brane višestruki prvaci – ekipa HVIDR-e grada Zagreba, dok će sportska ekspedicija HVIDR-e Virovitičko-podravske županije, sastavljena od pedesetak članova, pokušati obraniti srebro izboreno na posljednja tri SŠNIDOR-a u Poreču, Makarskoj i Vukovaru. (vpz.hr, tm)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content