Vlado i Branka Mandić iz Cabune svojim štandom prepunim bundeva, buča i tikvica plijene pozornost putnika

U našoj zlatnoj ravnici, žitelji slavonske zemlje putnicima će često ponuditi domaće proizvode. Gotovo će se u svakom mjestu uz cestu naći štand na kojem poljoprivrednici prodaju voće i povrće. Dolaskom jeseni, police štandova prepunih lubenicom zamijenila je kraljica jeseni – bundeva.

Žuta, zelena, narančasta, smeđa, siva, pjegava, osušena, mala i velika, sve su to bundeve koje se nalaze na zacijelo najzanimljivijem štandu, u dvorištu obitelji Mandić u Cabuni.
Uzgajati bundeve nije lako, a Vlado i Branka Mandić baš u tome uživaju.

– Vidio sam da jedan čovjek iz Špišić Bukovice prodaje bundeve i jako mi se to svidjelo jer su različitih oblika i boja. Od njega sam uzeo sjeme nekoliko vrsta bundeva, posadio i čekao – govori Vlado te dodaje kako su na njegovo i suprugino iznenađenje, šarene bundeve uspjele. Odlučili su da će ih nastaviti uzgajati, pa su se posvetili traženju sjemena za različite vrste.

IMG 0134 Custom

– Čim smo vidjeli da će bundeva biti i više no što smo očekivali, otvorili smo štand uz cestu i na njemu prodajemo sve svoje domaće proizvode – kaže. Uz domaći grah, svježe rajčice i aroniju, Vlado i Branka imaju najviše buča – svih veličina i vrsta.

ZA JELO NA STOTINU NAČINA

– Imamo buče za kuhanje i pečenje, za ukusne slane pite i štrudle, a mogu se upotrijebiti i za juhe i čušpajze – otkriva nam Vlado. Za pečenje se najčešće koristi misirka, a za juhe jurgeta ili butternut, koja je, kada se prepolovi, iznutra mekana poput putra. Potrebno je truda kako bi bundeve dozrele.

– Treba ih zalijevati da budu što veće i sočnije, ali više od svega ih treba dobro gnojiti – otkriva Vlado. Sadnja bundeva započinje u petom mjesecu pa se do devetog, kada su spremne za korištenje ili prodaju, čovjek dobro naradi.

IMG 0110 Custom

– Uz vodu i dobro gnojivo, buče treba i okopavati kako ih ne bi ugušio drač pa supruga Branka i ja pomalo okopavamo i kultiviramo – s osmjehom govori Vlado koji procjenjuje kako uz one izložene na štandu i one pospremljene u dvorištu na polju ima još oko 800 komada. Vlado kaže da mu je supruga Branka velika pomoć.

– Branka puno pomaže u uzgoju i uvijek se mogu osloniti na nju – veselo govori Vlado.

– Ako ne radimo u polju s bučama, onda uređujemo naš vrt i dvorište jer volimo da nam je sve uredno, a to iziskuje mnogo truda i vremena – zaključuje Branka koja s radošću niže ljute papričice na špagu kako bi ih kasnije mogli prodati.

Iako su oboje u mirovini, Branka i Vlado ne prestaju s brigom za svoje dvorište, a štand pun bundeva neprestano privlači željne domaćih proizvoda ili one koji samo žele uživati prekrasnom pogledu na ovaj živopisan štand s pogledom na cabunsku crkvu.

IMG 0123 Custom

PREKRASAN I ZANIMLJIV UKRAS

Posebna kategorija su male, ukrasne bundeve koje su svojim raznim oblicima, bojama i šarama sastavni dio jesenskih dekoracija. Na šarenom štandu Vlade i Branke može se tako pronaći raznih vrsta dekorativnih bundeva, okrugle narančaste, ovalne bijele sa zelenim šarama, duguljaste žute sa i bez bijelih crta, nježno roze i najtamnije zelene, a neke od njih čak su se okitile i reljefnim ispupčenjima.

Dekorativne bundeve ove jeseni poslužit će kao dodatak cvjetnim aranžmanima, njima će se ukrašavati izlozi prodavaonica, a svojim intenzivnim bojama nerijetko posluže kao inspiracija umjetnicima. Dekorativne bundeve često svoje mjesto pronađu i u školi gdje školarci uče o njima, promatraju ih, a poneki i naslikaju. Osim što su oku ugodne, listovi dekorativnih bundeva, kada rastu, mogu se iskoristiti za živicu, pažljivo ih formirajući oko stupova ili trsova grožđa. (www.icv.hr, lmh)

[g-gallery gid=”553063″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content