ZA OKO, UHO I DUŠU Održan 4. koncert “Na livadi na Jankovcu”, glazbena bajka u jedinstvenom zagrljaju prirode

Jankovac je ponovno bio mjesto istinske glazbene bajke u jedinstvenom zagrljaju prirode.

Osjećaj kakav samo glazba i priroda u duetu mogu stvoriti, opuštanje za oko, uho i dušu. Riječ je o posebnom događaju koji svake godine, a ove po četvrti puta osmisli vrhunska osječka glazbenica Andreja Gribl nazvan “Na livadi na Jankovcu” i koji predstavlja prikaz klasične glazbe uživo na otvorenom.

Andreja je ovoga puta, a uz organizacijsku pomoć Turističke zajednice općine Čačinci, Parka prirode Papuk i Planinarskog doma Jankovac, u goste dovela polaznike Međunarodne glazbene akademije Dorina ljeta/Dora summer’s iz Našica i to oktet violončela, violiniste i pijaniste.

0209koncertjankovac 2 Custom

– Glazbena manifestacija Na livadi na Jankovcu održava se od 2015. godine kada je Osječki gudački kvartet proizveo moju kompoziciju Priča o Jankovcu posvećenu Josipu I pl. Jankoviću, koji je uvelike zaslužan za današnji izgled Jankovca. Kao glazbenica i ljubiteljica prirode želja mi je bila kroz ovaj projekt napraviti sintezu glazbe i prirode. Koncerte su do sad održali i Hrvatsko pjevačko društvo Lipa iz Osijeka i renomirani svjetski pijanist Konstantin Krasnitsky iz Bjelorusije. Jako mi je drago da se tradicija održavanja koncerata na Jankovcu nastavila ovim koncertom koji su održali polaznici međunarodne glazbene akademije “Dorina ljeta” među kojima je svirala i moja učenica klavira Lana Zec iz Glazbene škole Franje Kuhača Osijek koja je izvela predivnu Romancu Jana Urbana, skladatelja koji je djed prof. Biljane Urban, umjetničke voditeljice i osnivačice “Dorinih ljeta”. Veliki broj slušatelja pokazatelj je interesa za ovakvu vrstu koncerta pod otvorenim nebom na čistom šumskom zraku. Vjerujem da će ovogodišnji koncert posjetitelji dugo nositi u svojim srcima – rekla je Gribl.

0209koncertjankovac 4 Custom

Dorina ljeta je veliki međunarodni festival i zapravo je velika čast što je dio ove odlične priče mogla vidjeti i publika na Jankovcu.

– U devet dana Dorinog ljeta neće se Dorinu glazbenu opusu približivati samo mladežni talenti, polaznici masterclassa, u ozračju raskoši prirode koja okružuje našičke dvorce i jankovačko ladanje, nego će i javnost dobiti šest koncertnih poslastica. Tu predivnu sliku koncerta u punoj prirodi željeli smo odmaštati s najvećim zaljubljenicima u glazbu. Drugi i treći rujna, ponovno smo u Našicama u dvorcu od 19 sati, još dva koncerta prepune Dore Pejačević. Divno predavanje prirode nama i nas prirodi. Neizmjerno se već radujemo i našim sljedećim ljetima gdje ćemo Dorin genij susresti sa svijetom najprofinjenije kulture. Krug tih šest koncerata je opčinjavajući, nižući se jedan za drugim čine velemajstorski rondo u kojem priroda i njezina tišina dijalogiziraju s glazbom, međusobno rađaju jedno drugo. Sve je u tajanstvenom odnosu kakav je upravo Dorin romantizam i otkrio – kaže prof. Biljana Urban, voditeljica Dorinih ljeta.

0209koncertjankovac 6 Custom

Zadovoljstvo ovom odličnom glazbeno-prirodnom bajkom nije krila niti direktorica TZ Ureda Čačinci Ana Marunica.

-Što reći nakon što smo svi ostali bez daha. Od srca hvala našoj Andreji Gribl koja nam je na Jankovac ponovno dovela vrhunske mlade glazbenike, hvala prof. Biljani Urban i ravnateljici Glazbene škole Kontesa Dora Našice Marini Kopri i nadasve veliko hvala ovim predivnim glazbenicima i naravno velikom broju posjetitelja ovoga koncerta. Zasigurno ćemo nastaviti s organizacijom ovakvih koncerata koji oduševljavaju sve – zaključila je Marunica, a u ime Parka prirode Papuk, rukovoditeljica odsjeka za promidžbene aktivnosti, prodaju i turističku djelatnost, Maja Jurlina poručila je kako je ovaj događaj postao jedan od zaštitnih znakova Jankovca i Parka prirode Papuk.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”548221″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content