ZAVRŠEN PROJEKT ENERGETSKE OBNOVE Blagoslov i otvorenje novoizgrađene zgrade za potrebe Katoličke klasične gimnazije i Katoličke osnovne škole u Virovitici

U subotu 7. rujna 2019. u 10 sati na adresi Trg Ljudevita Patačića 3 u Virovitici održat će se svečanost otvorenja i blagoslova nove školske zgrade i sportske dvorane te obnovljene stare zgrade u Virovitici za potrebe Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije. Otvorenju će prisustvovati nadležne ustanove, institucije i dobročinitelji, djelatnici katoličkih škola u Požeškoj biskupiji, roditelji i učenici.

Na temelju Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ objavljenog na mrežnoj stranici: http://www.strukturnifondovi.hr/ (ref. oznaka: KK.04.2.1.04) od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. podnesena je uspješna projektna prijava te sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Energetske obnove zgrade Katoličke osnovne škole u Virovitici i Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti na adresi Trg Ljudevita Patačića 3 u Virovitici.

MT8 9212 Custom

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta bili su 3.967.599,79 kuna, a bespovratna sredstva iznosila su 2,426.607,77 kuna. Požeška biskupija kao osnivač škole i korisnik navedenih sredstava osigurala je financijski doprinos u iznosu od 1.687.529,52 kuna.
Sufinanciranje navedenog projekta provodi se iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NADIŠLI OČEKIVANJA I UŠTEDE

Obnovom energetske funkcionalne cjeline planirana je ušteda toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta od 53,99 posto, a postignuta je 74 posto. Osim toga, obnovom je planirano smanjenje godišnje emisije CO2 s početnih 92.742,43 kg na 42.674,40 kg, što čini razliku od 60,92 posto, no postignuta je emisija od 20kg/m2a, što čini uštedu od 72.742 kg/m2a.

Rezultati energetske obnove po provedenom energetskom pregledu nadišli su sva planirana očekivanja i uštede. Tom uspješnom rezultatu doprinijela je i nova metodologija izračuna energijskih ušteda, što ne umanjuje uspjeh energetske obnove zgrade škole.

MT8 9221 Custom

Ovim projektom obuhvaćena je izrada glavnog projekta energetske obnove s pripadajućim elaboratom, povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, horizontalne mjere koje se odnose na provedbu novih elemenata pristupačnosti kojima se omogućava neovisan pristup, kretanje i korištenje prostora osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, stručni nadzor građenja, energetski pregled zgrade, izrada izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te promidžba i vidljivost projekta.

PROJEKTI katolička Custom

KVALITETNIJI UVJETI RADA

Razdoblje provedbe projekta je od kolovoza 2018. do rujna 2019. godine.
Predmetna zgrada izgrađena je 1956. godine i u konstantnoj je upotrebi od izgradnje. Ukupna građevinska površina objekta je 1.773,89 četvornih metara. Požeška biskupija kao vlasnik zgrade 2011. godine u zgradi otvara Katoličku klasičnu gimnaziju, a 2015. godine unutar zgrade počinje s radom i Katolička osnovna škola.

Katoličku osnovnu školu trenutno pohađa 128 učenika u pet razrednih odjeljenja, a Katoličku klasičnu gimnaziju 85 učenika u četiri razredna odjeljenja. Također, u školi je smješteno i administrativno i nastavno osoblje, koje broji 40 djelatnika.

Izneseni podaci o stanju objekta bili su dovoljan dokaz kako je vrijedno ulagati EU sredstva u ovaj projekt. Energetskom obnovom zgrade, osim navedenih ušteda, znatno će se poboljšati uvjeti rada i korištenja prostora škole.

Collage Fotor Fotor

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content