CNC operateri IOŠ Slatina osvojili 3. mjesto na 7. Sajmu inovacija u Bjelovaru uratkom ”Stalak za ubruse”

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Bjelovar, jučer (četvrtak) je u Bjelovaru održan sajam inovacija na kojemu se predstavila i Industrijsko-obrtnička škola Slatina.

Na 7. Salonu inovacija ”Bjelovar 2019.”, osnim IOŠ Slatina, predstavili su se inovatori iz Bjelovarsko-bilogorske županije uz gostovanje renomiranih i nagrađivanih inovatora iz cijele Hrvatske, u suradnji sa Sektorom za industriju HGK i Udrugom inovatora Hrvatske.

Ova je manifestacija bila prigoda da svoja dostignuća i inovativne radove, uz tvrtke članice Hrvatske gospodarske komore, prezentiraju i osnovne i srednje škole te veleučilišta, ustanove, udruge i svi zainteresirani inovatori.

IMG 81191575ec653e322ba93f99d427ac4f V
Foto: IOŠ Slatina

Svoje znanje, trud i rad koje su ugradili u inovacije predstavili su i učenici 2. i 3. razreda Industrijsko-obrtničke škole Slatina zanimanja CNC operater, koji su svojim uratkom ”Stalak za ubruse” osvojili 3. nagradu Salona za inovaciju. Njihova inovacija sastoji se od drvenoga postolja, papirnoga ubrusa i epruvete za vodu. Osim što uspješno zamjenjuje tzv. finger bowl na stolu ugostiteljskoga objekta, jer je praktičniji za uporabu, atraktivna je dekoracija stola s dodavanjem elemenata poput loga i naziva objekta na površini drvenoga postolja. Uporaba ”Stalka za ubruse” obogaćuje cjelokupnu konzumaciju jela, pretvarajući ga u ugodan ritual, a autor ideje je Antonijo Krivačić.

Uz ovaj nagrađeni rad, izlagači slatinske Industrijsko-obrtničke škole predstavili su još nekoliko inovacija, odnosno valentnu slagalicu i dvije tehničke slagalice, ali i svoje druge radove, tj. CNC vertikalnu glodalicu i laser DIY-izrade. Svoju su prezentaciju začinili i prikazom pokusa pomoću jedne od inovacija, valentne slagalice. Valentna slagalica je didaktično pomagalo za vizualizaciju valentne veze iz područja kemije za osnovnu i srednju školu za koju je ideju osmislio prof. Miroslav Pernar, dok su profesori Ranko Čučković i Vedran Runje autori ideja za tehničku slagalicu – solar i tehničku slagalicu – moment sile.

71560413 490140565171529 8759210690633269248 n
Foto: IOŠ Slatina

Tehnička slagalica – solar je didaktičko pomagalo u obliku solarne vjetrenjače namijenjeno učenicima osnovnih škola, a izrađeno je od drveta i elektroničkih komponenata. Osim razvoja motoričkih vještina, učenici će tako na zoran i zanimljiv način moći usvojiti pretvorbu energije u vjetrenjačama i pomoću solarnih panela. Didaktičko pomagalo moguće je uključiti u nastavu tehničke kulture i fizike, a izuzetno pozitivno utječe i na razvoj zanimanja učenika za STEM-područje pri upisu u srednju školu.

Tehnička slagalica – moment sile je didaktičko pomagalo u obliku dizalice namijenjeno učenicima srednjih škola, a izrađeno je od drveta i elektroničkih komponenata. Pomagalo omogućuje zoran prikaz sustava višestupanjskoga mehaničkog prijenosa pomoću kojega učenici mogu mijenjati moment sile promjenom prijenosnoga omjera, a uz istu snagu. Tehnička slagalica idealno je nastavno pomagalo u nastavi tehničkih predmeta u strukovnim školama.

Čestitke svojim učenicima i profesorima Ranku Čučkoviću i Vedranu Runji uputio je ravnatelj škole Mladen Graovac. (www.icv.hr, adf)

[g-gallery gid=”554596″]

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content