FOTO Dođite i posjetite Lovačku udrugu “Sokol” Čađavica, koja je primjer uspješnog gospodarenja lovištem

Lovačko društvo “Sokol” Čađavica osnovano je 1946. godine, a danas je to Lovačka udruga Sokol Čađavica koja gospodari sa 5852 hektara lovnog zemljišta. Udruga trenutno broji 56 članova, od kojih je 30 aktivnih. O aktivnostima LU Sokol Čađavica razgovarali smo s predsjednikom Berislavom Martinčevićem.

Koja se divljač nalazi u vašem lovištu?

– Od visoke divljači tu je jelen obični, srna obična, svinja divlja, to su te tri vrste koje se nalaze u našem nizinskom lovištu. Od niske divljači tu je prisutan zec obični, zatim fazan gnjetao, patka divlja, golub grivnjaš i dupljaš, prepelica koje je u zadnje vrijeme sve manje, ali to nije samo naš problem, već i problem ostalih lovišta.

m IMG 7912

Što se tiče lovnog turizma, dolaze li lovci iz drugih zemalja kod Vas u lov?

– Da, mi već godinama imamo turiste po pitanju lova na prepelice, to su turisti lovci iz Italije. Od ostalih vrsta lovnog turizma idemo još s lovom na jelena običnog, već skoro petnaest godina dolaze nam lovci iz Slovenije i Austrije.

Da li u je Vašem lovištu u zadnje vrijeme bilo odstrijela kapitalnih primjeraka?

– Ima, iako, ja volim reći, imamo najlošije lovište u županije i stojim iza toga. Naš je najveći problem što imamo jako malo površine lovišta pod šumom, praktički se lovovi svode na nekih 130 hektara, gdje lovimo i jelena i divlju svinju. Da bi imali rezultate po pitanju odstrijela kapitalaca, vodimo puno računa o miru u lovištu i prihrani divljači koja je jako bitna, pogotovo kada se radi o jelenu. Po planu odstrijela ove godine smo imali pravo na osam jelena, od čega smo uspjeli odstrijeliti pet, a od tih pet tri su, mogu reći, kapitalna primjerka. Jedan je u bronci, jedan na granici bronce i srebra, a jedan je visoko srebro, naravno govorim o rogovima kao trofeju. Ostalo nam je za odstrijel još tri jelena, te ćemo nastojati i da ta tri budu u nekom kapitalnom odstrijelu, jer se jelen lovi do 15. veljače pa imamo još puno vremena.

m IMG 7865

Provodite radne akcije, što zapravo radite?

– Mi naše akcije planiramo već na početku lovne godine na našoj skupštini koja je uvijek negdje oko 15. ožujka. Znači, već tada svi naši članovi dobivaju kalendar radova i kalendar lova za narednu radno-lovnu sezonu. Ove godine nam je bilo u planu osam radnih akcija, od čega su četiri obavezne na kojima je prisutnost članova znatna, tako smo ovaj i prošli tjedan proveli dvije radne akcije na kojima smo brali kukuruz, a ujedno i vršili prihranu lovišta, što se kroz godine pokazalo više nego uspješnim. Ove smo godine divljač prihranili sa oko 32 tone kukuruza i 13 tona pšenice. Ono što je vrlo bitno, još smo u lovištu ostavili oko 4 hektara kukuruza u klipu, koji će služit za zimsku ishranu divljači.

Udruga, osim lovišta, posjeduje i Lovački dom u kojemu dočekujete lovce turiste. Što im nudite?

– Prije nekih desetak godina sagradili smo jedan novi prostor, jednu veliku salu koju smo uredili sa našim trofejima, a iznad sale imamo sobe sa sedam ležaja gdje se naši članovi, kojih imamo u Zagrebu, Osijeku, Splitu…, mogu odmoriti i prespavati. Što se tiče sale, na raspolaganju smo svim udrugama s područja općine, ali i šire kad je u pitanju neka svečanost ili priredba, jer kapacitet je nekih 60 do 70 osoba. Osim navedenog, naša udruga je u posjedu jedne velike hladnjače za smještaj ulovljene divljači vrijedne oko 350 tisuća kuna. Uz hladnjaču, imamo i jedan objekt za iskuhavanje trofeja, koji je broj dva u Hrvatskoj, znači mi smo druga udruga koja ga je izgradila, a vrijednost mu je oko 100 tisuća kuna. Također, od drugih kapitalnih ulaganja spomenuo bih postavljanje vanjske fasade na domu prošle godine, a ove smo godine proveli asfaltiranje parkirališta, negdje oko 400 kvadrata u dvorištu, u čemu nam je pomogla Općina Čađavica, dok jedan veliki dio i Virovitičko-podravska županija na čije se natječaje javljamo. Na sve napravljeno, i naravno ovaj naš lijepi Lovački dom, vrlo smo ponosni.

m IMG 7881

Kakve je suradnja Lovačke udruge Sokol i Općine Čađavica?

– Suradnja je na jednom velikom nivou. Općina Čađavica nam je uvijek priskočila u pomoć ako je negdje zapelo, a svake godine određen dio financijskih sredstava, koja su nam potrebna za uspješan rad, dobivamo i od Općine.

I za kraj, kako ocjenjujete rad udruge?

– Pa, evo ja kao predsjednik, koji sam već 22 godine prisutan, po tom pitanju mogu reći da sam više nego zadovoljan. Kroz ovih zadnjih par godina malo smo, da tako kažem, i obnovili udrugu sa mladim članovima, te se nadam da će oni prepoznati sve ono što smo do sada učinili i napravili te da će ići stopama nas, starijih lovaca.

m IMG 7873

Imate li još što za dodati, a mislite da je bitno?

– Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim Općini Čađavica i načelniku Mirku Rončeviću koji je uvijek uz nas te svim vijećnicima. Zahvalio bih se i Virovitičko-podravskoj županiji i županu Igoru Androviću te svima onima koji pomažu rad naše udruge, ali i svih ostalih lovačkih udruga na našoj županiji.

U dvorištu Lovačkog doma nalazi se manji ograđeni prostor, tzv. mali zoološki vrt u kojemu se nalazi nekoliko grla jelena lopatara, a koji su posebna atrakcija za sve one koji posjete ovu uspješnu Lovačku udrugu.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli, B. Martinčević)

[g-gallery gid=”557289″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content