FRKA 2019. Najvažnija vjerska knjiga desetljeća „Benediktova opcija“ predmet rasprave tribine

Knjiga autora Roda Drehera „Benediktova opcija“, koja je proglašena „najdiskutiranijom i najvažnijom vjerskom knjigom desetljeća“, bila je glavna tema tribine koja se jučer (utorak) održala u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica.

Sveti Benedikt, na kojeg se odnosi naslov knjige, bio je monah koji je živio u 6. stoljeću te se, užasnut moralnim raspadom Rimskog Carstva, povukao u divljinu i ondje postavio temelje novom kršćanskom načinu življenja. Nove zajednice koje je osnovao su postale duhovna središta nade koje su spasile ne samo kršćanstvo već i cijelu zapadnu civilizaciju. U današnjem čovjekovu odvajanju od vjere, smatra autor, potrebna je Benediktova opcija, to jest strategija koja se oslanja na autoritet Svetog pisma i mudrost drevne Crkve kojoj je cilj dobrovoljno prihvaćanje egzila iz suvremene kulture radi izgradnje trajne, čvrste i otporne kontrakulture.

DSC 6151 Custom
Foto: O. Bešić

U sklopu programa petog izdanja Festivala radosne kulture (FRKA), docent Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i kolumnist tportal.hr Boris Beck te kolumnist bitno.net Ivo Džeba iznijeli su svoja mišljenja o ovoj intrigantnoj temi. Moderator rasprave bio je organizator festivala Romano Tripalo. (www.icv.hr, ea)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content