Kredini mališani “Stopama starih civilizacija” stigli do Beča: Kroz igru i zanimljive sadržaje učili o povijesti

Suhopoljska Kulturna udruga Kreativa Edukativa Aktiva – KrEdA , ovog je rujna uspješno završila još jedan zanimljiv projekt. Riječ je o projektu “Stopama starih civilizacija” koji provode već tri godine u različitim fazama. Cilj mu je popularizirati arheologiju i interes mladih i djece za povijest i baštinu suhopoljskog kraja. Budući da je poznato da se u suhopoljskoj općini nalaze zabilježeni arheološki nalazi iz razdoblja prapovijesti, rimskog doba, keltskog razdoblja i srednjeg vijeka, KrEdA radi na tome da i najmlađi žitelji općine Suhopolje budu informirani i znaju ponešto o povijesti svoga mjesta.

71141510 3534391826574706 6408511837549101056 n
Foto: KrEdA

Projekt je obuhvaćao teorijski, ali i praktični dio. Tako su djeca imala prilike posjetiti arheološke lokalitete, ali i samostalno istraživati, prikupljati, čistiti i signirati nalaze koje su kasnije složili u mini izložbu u OŠ Suhopolje. Nakon toga organizirali su manifestaciju “Dani arheologije u Suhopolju”, gdje su prikazali način i stil života ljudi iz spomenutih razdoblja, a koja je bila izuzetno zanimljiva i posjećena.

Treća faza projekta imala je za cilj pratiti cestu “Petovia-Mursa”, koju su u Orešcu mjerili i označavali, dalje od granica općine. Tako su tragom rimske ceste stigli do mađarskog grada Soprona, ali i arheološkog nalazišta iz rimskog doba u centru Beča. Djeca su imala prilike produbiti svoja znanja i istražiti još neke nove aspekte života starog Rima. U bečkom Kunsthistorisches Museumu razgledali su i proučavali postav starih civilizacija kao što su Rim, Grčka i Egipat.

71726462 415262189015259 4821893374434869248 n
Foto: KrEdA

– Izuzetno sam zadovoljna realizacijom ove faze našeg projekta. Djeca su imala priliku puno novoga naučiti i doživjeti izvan svoga uobičajenog okružja, u gradovima bogate europske povijesti i kulture. A ja sam kao učiteljica sretna kada se u mladim glavicama upali onaj plamičak znatiželje koji ih tjera da sami istražuju, propitkuju i uče, a u tome smo kroz ova dva dana uspjeli – rekla je Monika Ružić, voditeljica projekta.

– Ponosna sam na naše male i malo veće „mudrace“ koji su kroz ova dva dana imali priliku naučiti puno o temi projekta, o arheologiji i starom Rimu, ali i o povijesti i znamenitostima gradova u kojima smo boravili. Oduševili smo se gradom Kesteli smještenom na obali Balatona, u kojemu se nalazi prekrasni dvorac plemićke obitelji Feštetić, zatim ljepotom austrijskog Eisenstadta i Haydnovom muzej kućom koju smo posjetili. Svojom bogatom poviješću zadivio nas je i mađarski Sopron, a posebno iznenađenje bogatstvom svojih povijesnih i edukativnih sadržaja, je bilo malo mađarsko mjesto Koljnof, koje je središte manjine Gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj. Tko zna, možda netko od ovih naših mladih istraživača potaknut sada viđenim i naučenim, u budućnosti otkrije još zanimljivih i važnih detalja iz naše bliže ili dalje prošlosti – rekla je predsjednica KrEde Natalija Kožić Lukačević.

Projekt je realiziran uz podršku Virovitičko-podravske županije i Turističke zajednice općine Suhopolje. (www.icv.hr, KrEdA)

[g-gallery gid=”554134″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content