Ministrica Vesna Bedeković u radnom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji: Pojačana je zaštita u svim našim ustanovama

foto: ilustracija, K. Toplak

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković danas (petak) je posjetila ustanove socijalne skrbi na području Virovitičko-podravske županije. U pratnji svojih suradnika posjetila je centre za socijalnu skrb u Slatini i Virovitici te potom održala zajednički sastanak sa županom virovitičko-podravskim Igorom Androvićem, ravnateljima i predstavnicima centara za socijalnu skrb i ravnateljima ustanova i sustava socijalne skrbi na području Virovitičko-podravske županije.

Na radnom sastanku razgovarali su o uvođenju fizičke i tehničke zaštite u Centre za socijalnu skrb.

– Rok za uvođenje pojačanje fizičke zaštite, odnosno proširenja ovlasti zaštitara i uvođenje tehničke zaštite bio je 30. rujna. Ovdje sam se na licu mjesta uvjerila da je na području Virovitičko-podravske županije u svim našim ustanovama ovaj zadatak izvršen, svi centri i sve podružnice imaju jedan od oblika fizičke, odnosno tehničke zaštite, dakle imaju zaštitarske službe, imaju ručne detektore i ubrzo nam kroz nekoliko dana, ovisno o dobavljaču, stižu i prolazni detektori – rekla je ministrica.

Foto: K. Toplak

Na sastanku se govorilo i o dobivanju statusa službene osobe za socijalne radnike i sve stručne radnike u sustavu socijalne skrbi, kao i o početku intenzivnog i cjelovitog sustavnog stručnog usavršavanja za socijalne radnike i stručne radnike u sustavu socijalne skrbi. Bila je riječ i o stanju ustanova, materijalnim i kadrovskim potrebama te o projektima koje su Virovitičko-podravska županija ili ustanove iz sustava prijavile ili planiraju prijaviti na različite natječaje koje je objavilo Ministarstvo za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

Važna tema sastanka bila je osnivanje sigurne kuće na području Virovitičko-podravske županije.

– Ova županija jedna je od šest županija koje na svom području još zasad nemaju osigurane sigurne kuće. Župan me izvijestio o trenutnim aktivnostima, sve ide po planu i sve ide po hodogramu, dakle Virovitičko-podravska županija će do Nove godine osigurati privremeno rješenje za osnivanje sigurne kuće, a kao stalno rješenje javit će se s projektom koji je već u vrlo visokoj fazi dovršetka, dakle prijavit će se na Europske fondove tako da ćemo i u Virovitičko-podravskoj županiji u naredno vrijeme ovaj problem riješiti trajno – rekla je ministrica. (www.icv.hr, ml, ea; foto: K. Toplak)