MJESEC KNJIGE V. Romaj: Kroz literaturu, radionice i predavanja posjetitelji će u virovitičkoj knjižnici otkriti tajnu vezu književnosti i glazbe

Mjesec hrvatske knjige 2019., koji traje od 15. listopada do 15. studenog bio je povod za intervju s ravnateljicom Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici, prof. Višnjom Romaj. Za sve posjetitelje pripremljen je zanimljiv i bogat program. Glazba u virovitičkoj Knjižnici nije novi gost – ustanova je to koja je dosad ugostila brojne glazbenike, sastave i polaznike glazbenih škola pa je ovo samo još jedna prilika da se pod ovogodišnjim motom „U ritmu glazbe“ Knjižnica intenzivnije posveti ovoj zanimljivoj poveznici.

Na koje će sve načine glazba ovaj put pronaći mjesto u Knjižnici?

Moram napomenuti kako je ovo prostor koji glazbu itekako poštuje i koji je dokazao da je mjesto jednom dobrom koncertu, priredbi i glazbenom nastupu upravo ovdje. Nije slučajno da su mnoga naša događanja počinjala upravo glazbom. Zato ćemo našim posjetiteljima tu snažnu vezu glazbe i književnosti samo produbiti, kroz dese-tak različitih manifestacija, predavanja, predstavljanja knjiga, radionica, tribina. Kao i svake godine, uključit će sve generacije, od vrtićke dobi, pa sve do umirovljenika, kao i cijelu knjižnicu. Moram napomenuti kako je ovo prilika i da se korisnici upoznaju sa svom literaturom koju Knjižnica posjeduje na temu glazbe i koja će biti posebno izložena.

Prilika je to i za predstavljanje knjiga. Uz „Glazbu kao lijek“, koje naslove i autore će moći upoznati posjetitelji?

Čeka nas predstavljanje trećeg romana naše mlade virovitičke autorice Marte Stanić, koja će publici govoriti o romanu „Moje prekrasno čudovište“, a koji pripada žanru znanstvene fantastike. Knjižnica podržava mlade autore i ponosni smo na njih. Ujedno, mlađi čitatelji će moći upoznati književnika Jadranka Bitenca i njegov „Twist na bazenu“ koji će kod nas gostovati.

Osim same glazbe, u Knjižnici će tijekom ove manifestacije biti riječi i o likovnoj umjetnosti, zdravlju i povijesti. O čemu je riječ?

Budući da želimo da svatko pronađe temu za sebe, ali i da Knjižnica uvijek ima otvoren prostor za nove suradnike, udruge i društva, na programu se tako našla i jedna izložba, predavanje i tribina. Izložbu će održati Likovni klub „Paleta“, dok će stručno predavanje na temu „Rimski mozaici na tlu Republike Hrvatske“ održati dr. sc. Marija Buzov. Naše Lionsice pripremile su i važnu tribinu na temu dijabetesa i problema s vidom, a čeka nas i jedan događaj vezan uz sport.

U okviru Mjeseca hrvatske knjige virovitička Knjižnica slavi i svoj rođendan. Što ste pripremili za taj dan, 25. listopada?

Točno, uvijek imamo priliku proslaviti rođendan Knjižnice i tradicionalno nagraditi svoje vjerne korisnike, najčitače iz svih područja. Jako mi je drago što se sve više ljudi učlanjuje kao obitelj, tu vidimo da tradicija čitanja ne umire, nego se nastavlja. Dakle, novim ćemo naslovima nagraditi sve najčitače, od djece predškolske dobi, školaraca do obiteljskih čitača. Ujedno, taj dan, 25. listopada, svi učenici prvih razreda osnovnih škola dobit će na poklon besplatno učlanjenje u Knjižnicu.

Kad spominjemo najmlađe korisnike, Igraonica je i ove godine pripremila puno događanja u okviru mota „U ritmu glazbe“. Što biste izdvojili?

Teško je izdvojiti samo jedan događaj jer ih je dosta i jer su posvećeni različitim generacijama – od zaista najmlađih, onih u vrtiću, pa sve do školaraca. Polaznici će se tako moći upoznati s instrumentima, „repati u bajkama“, na pričaonici će biti riječi o brojalicama, čekaju ih predavanja o glazbi i instrumentima u kojima će moći postaviti pitanja i družiti se s mladim glazbenicima. Drago mi je što mogu reći da i ove godine nastavljamo dobru suradnju s našim vrtićima, osnovnim školama, udrugama i društvima. Vrtiće i škole očekujemo tijekom cijelog Mjeseca hrvatske knjige, da nas posjete i otkriju što smo sve pripremili i za njih. Koristim priliku pozvati sve zainteresirane da sudjeluju u manifestaciji i otkriju predivnu tajnu povezanosti glazbe i književnosti tijekom ovih mjesec dana. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content