Orahovački osnovci u akciji ”Zasadi drvo, ne budi panj”: Posadili sadnice oskoruša i hrasta lužnjaka

Građansku inicijativu Dani kolektivne sadnje drveća u Republici Hrvatskoj sa sloganom „Zasadi drvo, ne budi panj“, a koja se iz Varaždina vrlo brzo proširila na cijelu Hrvatsku, podržali su i učenici OŠ Ivane Brlić- Mažuranić iz Orahovice. Uz stručno vodstvo predstavnika Hrvatskih šuma Našice, Marija Mihaleka, učenici prvih, drugih, trećih, šestih, sedmih i osmih razreda su zajedno sa svojim razrednicima u školskom dvorištu posadili sadnice oskoruša i hrasta lužnjaka. U uvodu sadnje, Mario Mihalek je održao kratko predavanje o vremenu i načinu sadnje mladih stabala te potom pokazao kako se to radi.

-Biljku je najbolje saditi u jesen i proljeće, iz razloga što biljka tada spava i miruje. Ono što je važno, je, da se za nju stalno morate brinuti kao i za svako drugo živo biće. Ovo je prelijepa akcija u kojoj djeca upoznavaju biljni svijet i kak ose prema njemu ponašati – rekao je između ostalog Mihalek, a potom je svaki razred posadio svoju sadnicu.

2610zasadidrvo 3

-Svaki razred je svom stablu dao i ime te se obvezao da će se i dalje  brinuti o njemu. Učenici 3.b razreda izradili su i plakat na istu temu. Ovom sadnjom učenici su postali dijelom akcije u  kojoj je cilj osvijestiti svakog pojedinca da i sam može pridonijeti očuvanju i uljepšanju svog okoliša, te tako utjecati i na klimatske promjene. Zaključeno je na kraju da će se akcija vjerojatno ponovno održati i iduće godine – kaže koordinatorica ove akcije za Grad Orahovicu učiteljica Valentina Špalj koja je u suradnji s administratoricom inicijative za Virovitičko – podravsku županiju, učiteljicom Sabinom Grgačić, tijekom mjesec dana slala e-mailove s pismima namjere ustanovama, školama, vrtićima i gradovima kako bi se svi zajedno uključili u ovu hvalevrijednu akciju.

-Uspjele smo tim putem donacija prikupiti puno sadnica, od kojih su neke posađene u školskom dvorištu, a ostale će biti donirane građanima, kako bi i oni sadnjom u svojim dvorištima i svojim poljoprivrednim površinama, doprinijeli okolišu u kojem borave.  U subotu su tako u središtu Orahovice predstavnici i volonteri inicijative, građanima dijeliti donirane sadnice, a cilj je akciju produžiti i u naredna dva do tri tjedna, kada će se opet dijeliti sadnice zainteresiranim građanima. Ovim putem zahvaljujemo se svim donatorima – rekla je Špalj. (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”559599″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content