PROSTOR KAKAV ZASLUŽUJU Premijer Plenković otvorio novu zgradu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas (petak) svečano je otvorio novu zgradu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Virovitici. Od sljedećeg tjedna 55 učenika osnovne škole, 9 učenika srednje škole za zanimanje pomoćni krojač i pomoćni kartonažer te 15 korisnika poludnevnog boravka dosadašnjih 500 “kvadrata” zamijenit će s čak 3.000 m2. Nova, suvremeno opremljena zgrada, prilagođena potrebama djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom na novu razinu diže skrb i obrazovanje ove izuzetno ranjive skupine stanovnika.

Nova zgrada COOR-a otvara mogućnosti za mnoge nove socijalne usluge, naglasila je između ostalog ravnateljica Centra Margarita Kovačević.

– Od srijede krećemo s nastavom u novim prostorima, jer trebamo čekati odluku resornog Ministarstva o promijenjenim uvjetima rada. Djeca iz vrtića će pričekati još jedno kratko vrijeme, nadamo se da će 1. studenog i predškolski dio početi s radom. No, pred nama je još puno posla. Trebamo uspostaviti socijalne usluge, posebno važnu ranu intervenciju i dijagnostiku, trebamo raditi na zapošljavanju naših učenika nakon završetka srednje škole, a cilj nam je i postati centar potpore – rekla je ravnateljica Centra M. Kovačević.

MG 7870

Novi Centar izgrađen je u sklopu projekta vrijednog preko 83 milijuna kuna čiji je nositelj Grad Virovitica, a sufinanciran je iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Na ovom projektu radimo 15 godina, nakon brojnih neuspjelih pokušaja i kucanja na brojna vrata ipak smo uspjeli. Napokon smo dobili premijera i ministre koji su poslušali koliko je ovaj Centar važan za Viroviticu, Virovitičko-podravsku županiju, ali i cijeli dio regije. Danas kao gradonačelnik sam izuzetno ponosan jer će naša djeca idućeg tjedna stupiti u ove prostore. Napokon će imati prave uvjete za rad, možda čak i uvjete kakve ostale škole nemaju, ali nema ljubomore, zaista su zaslužili – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

MG 7883

Svečanost otvorenja ovog Centra posebno su uljepšali njegovi učenici izvedbom pjesme “Nek svud ljubav sja” i recitacijom “Školsko dvorište” za koje su od prisutnih zaradili gromoglasan pljesak.

Uz gradonačelnika Kirina, saborskog zastupnika Josipa Đakića, župana Igora Androvića i njihove suradnike, za realizaciju ovog projekta izborio se i saborski zastupnik Tomislav Tolušić koji je također izrazio zadovoljstvo što će učenici, učitelji i svi djelatnici COOR-a uskoro ući u svoj novi prostor.

– Ono što mi je drago, je to da smo u županiji u posljednjih 10-ak godina izgradili preko 30 novih škola, a ona najveća, najljepša i najskuplja bit će upravo za onu skupinu djece koja je 30-ak godina i duže bila najmarginaliziranija skupina djece s ovog područja. Dugo ste ovo sve čekali i vjerujem da ćete s veseljem i radošću zaista iskoristiti sve ono što ovaj novi prostor pruža – rekao je saborski zastupnik Tomislav Tolušić.

MG 7899

Čestitke svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta uputila je i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

– Dijelim radost sa svima vama što otvaramo ovaj objekt. Ovim Centrom na jednom mjestu imamo mogućnost odgoja i obrazovanja za učenike s teškoćama na području Virovitičko-podravske županije, ali i mnogo šire. Ovaj objekt će omogućiti širenje čitavog spektra usluga za sve naše najpotrebitije sugrađane, a to je između ostalog i budućnost ovog centra – rekla je ministrica te najavila dodatnu novčanu pomoć Ministarstva novom COOR-u u obliku 2 milijuna kuna ove godine i još 2 milijuna sljedeće godine.

MG 7900

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u svom obraćanju prisutnima iskazao je zadovoljstvo što ima priliku otvoriti novi COOR.

– Jako se dobro sjećam sjednice Vlade kada smo donijeli odluku da se krene u ovaj projekt. Znam da me tada nazvao zastupnik Đakić i rekao da ja ne mogu dokraja shvatiti što smo učinili za Viroviticu, ali evo danas, dvije godine nakon toga, jako dobro razumijem. Ova Vlada za brigu i uključivanje osoba s invaliditetom u društvo alocirala je oko milijardu i 700 milijuna kuna iz državnog proračuna i još 300 milijuna kuna iz EU fondova. Nastavit ćemo činiti sve što možemo, kao i za roditelje njegovatelje, trenutno ih ima nešto više od 4 tisuće u Hrvatskoj, ukupna alokacija je nešto veća od 200 milijuna kuna i nastojat ćemo da izađemo ususret onoliko koliko možemo jer razumijemo što znači ako djeca trebaju roditeljsku skrb praktički 24 sata na dan – rekao je premijer Plenković te istaknuo kako će pomoći Gradu Virovitici u financiranju dovršetka školske sportske dvorane, koja je dio projekta.

MG 7934

– Oko 10 milijuna kuna je potrebno kako bi se dovršila dvorana, njih ćemo zajednički iznaći, kao što smo i do sada radili. Ona će biti na usluzi djeci iz Centra te iz obližnje škole, ali i drugoj djeci u Virovitici te će tako predstavljati novu kvalitetu života i provođenja kvalitetnog vremena mladih u ovom gradu – zaključio je premijer.

Novu zgradu COOR-a blagoslovio je gvardijan Franjevačkog samostana i Župe sv. Roka fra. Rozo Brkić.

Otvorenju nove zgrade COOR-a nazočili su i saborski zastupnik Josip Đakić, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenikom Darkom Žužakom, zamjenici gradonačelnika Virovitice Damir Marenić i Vlasta Honjek-Golinac, predstavnici institucija i tvrtki, projektanata, izvođača radova i opremanja te nadzorni inženjeri, kao i brojni učenici, njihovi roditelji i djelatnici COOR-a.

(www.icv.hr, ml; foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”554720″]

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content