Škole su od sutra u štrajku! Evo kako će se sve odvijati i hoće li biti nastave

Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata nastavljen je danas, no sastanak je završio neuspješno pa učitelji i profesori sutra stupaju u štrajk, piše Večernji.hr.

Sindikalist Branimir Mihalinec kazao je nakon sastanka da mirenje nije uspjelo. Podsjetimo, školski sindikati zahtijevaju povećanje koeficijenta od 6,11 posto, a štrajkat će, najavili su ranije, dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

– Postupak mirenja sa sindikatima je upravo završen. Sindikati su došli sa svojim zahtjevima koji su bili vrlo slični onim prethodnim zahtjevima. Mi smo iznijeli ponudu, kojom bi korigirali plaće za 2 posto od 1. listopada i dva posto od 1. lipnja, to je ukupni trošak od 320 milijuna kuna, to jer bio maksimum koji smo mogli postići, no oni to nisu prihvatili – rekao je nakon sastanka ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Dodao je kako zahtjev sindikata, odnosno povećanje koeficijenta nije mogao biti predmet rasprave.

Dakle, zaposlenici školskog sustava od sutra su u štrajku, a nastava se neće održati u niti jednoj školi u Hrvatskoj.

Ostale dane cirkularnog štrajka sindikati će objavljivati u kojim će se županijama štrajkati. Sutra u podne tako će se znati u kojim županijama se u petak održava štrajk, a gdje će se nastava normalno održavati.

Roditelji sami mogu odlučiti hoće li sutra djecu poslati u školu jer se nastava neće održavati, a neće raditi ni školske kuhinje kao niti drugo osoblje koje po kolektivnom ugovoru smije stupiti u štrajk. Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja, kazala je kako će sva djeca koja dođu u školu biti zbrinuta.

– Sva djeca koja dođu u školu će biti prihvaćena, nitko neće ostati nezbrinut. U školama se formiraju štrajkaški odbori i oni koji nisu u štrajkaškom odboru odlaze, oni koji nisu ostaju, a djeca će biti zbrinuta. Nema šanse da netko ode u školu, a da će ostati nezbrinut, svi će biti zbrinuti. Zbog toga molimo roditelje za razumijevanje. Ideja cirkularnog štrajka dana je, između ostaloga, da se ne remeti toliko nastavni proces zato što mi prije svega mislimo na učenike i njihove roditelje i da njima to ne bude previše nejasno. Mi ćemo dan prije svima objaviti u kojim će županijama sve biti štrajk taj dan, a u kojima će se nesmetano odvijati nastava – pojasnila je za Večernji.hr Ana Tuškan. (vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content