TRI DANA EKOLOGIJE U Virovitici otvoren skup stručnih službi iz cijele Hrvatske

U organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije danas (srijeda) je u  Virovitici otvoren 13. skup stručnih službi. Ovogodišnji domaćin skupa je Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija, a kroz tri dana održat će se u Centru kulture.

Sudionici će se kroz predavanja i rasprave baviti temama iz domene zaštite prirode, odnosno poljoprivrednog zemljišta u zaštićenim područjima, o gubitku bioraznolikost, o rješavanju ilegalnih odlagališta u speleološkim odlagalištima, o geoparkovima i šumskogospodarskim planovima upravljana ekološkom mrežom.

IMG 20191023 102056ODRŽIVA PRIRODA

Skup je otvorio pomoćnik ministra Ministarstva zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, izrazivši zadovoljstvo županijskom Javnom ustanovom koja obavlja izvrstan posao, vidljiv kroz svoju redovnu djelatnost, ali i kroz povlačenje sredstava iz EU fondova.

– Zaštita prirode odavno je prestala biti samo zaštita prirode, ona je zapravo u konačnici zaštita ljudi i zato smo ovdje da podijelimo najnovija iskustva iz svjetske prakse o tome koliko znači očuvana priroda i očuvana flora i fauna za naš život u cjelini – istaknuo je I. Kreitmeyer.

Zadovoljstvo je iskazao također Aljoša Duplić, koji je u ime Zavoda za zaštitu okoliša i prirode MZOE rekao kako trebamo težiti jačanju sustava i sektora zaštite prirode.

-U Hrvatskoj je važno nastaviti intenzivno raditi na očuvanju prirode jer je ona, uz njene stanovnike, glavni kapital kojim Republika Hrvatska raspolaže. Na njoj temeljimo svoj razvoj i prosperitet te prema tome svakako trebamo koristiti održivo, a one dijelove prirode koji nisu obnovljivi, trebamo koristiti racionalno – zaključio je.

IMG 20191023 101746Sudionike skupa pozdravio je župan Igor Andrović, poželjevši polaznicima kvalitetnu izmjenu informacija i iskustava te ugodan boravak prilikom obilaska znamenitosti naše županije. Pozitivnoj atmosferi prvoga dana predavanja doprinijela je Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne uprave za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

VRIJEDNI RESURSI 

Izazila je zadovoljstvo ukazanom prilikom na međusobnom razmjeni znanja i iskustva s kolegama iz sektora zaštite prirode te dodala kako je velika čast i prilika da cijeloj Hrvatskoj i brojnim kolegama iz svih nacionalnih parkova, parkova prirode, županijskih ili gradskih, općinskih ili javnih ustanova i sektora koji se naslanjaju na zaštitu prirode, prezentira grad Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju, odnosno županijska zaštićena područja.

Skup stručnih službi od velikoga značaja je za Viroviticu, koja je u neprestanoj promjeni, s obzirom da se jako puno ulaže u okoliš, ne samo u gradu Virovitici, nego na području cijele Virovitičko-podravske županije koja ima i više nego vrijedne resurse poput Papuka, rijeke Drave i dio Bilogore.

IMG 20191023 100927

– Grad Virovitica priprema se na veliko razdoblje za ulaganje europskih sredstava od 2021. do 2026. gdje se upravo ističe zelena izgradnja, zaštita okoliša i očuvanje flore i faune. To je prilika da mi kao gradovi krenemo u kompletnu revitalizaciju ne samo gradskih ulica, u vidu novih drvoreda i parkova, nego i okoliša oko gradova, posvećujući posebnu pažnju devastiranim dijelovima u želji da održimo i vratimo postojeće biotipove – zaključio je gradonačelnik Ivica Kirin.

Dok traje skup, izlagači i posjetitelji moći će posjetiti znamenitosti naše županije, među kojima su Dvorac Pejačević u Virovitici, Dvorac grofa Jankovića u Suhopolju, Pustara Višnjica te Informativno-edukativni centar Dravska priča u Noskovcima. (www.icv.hr, lmh, ea)

[g-gallery gid=”559042″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content