U Čačincima obilježena 28. obljetnica slavne 2. bojne 132. brigade

U organizaciji novoosnovane Udruge hrvatskih veterana 2. bojne 132. brigade i HVIDR-e Orahovica, u Čačincima je održana svečana 28. obljetnica formiranja slavne 2. bojne 132. brigade čiji su pripadnici svojom hrabrošću oslobodili prvo okupirano područje u Domovinskom ratu te krucijalno važnu dionicu Podravske magistrale. Svečanost je započela svečanim prijemom načelnika domaćina, Mirka Mališa nakon čega su ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Čačinaca, položeni vijenci i zapaljene svijeće te održan prigodan program.

0610obljetnica2bojna 4Središnja svečanost održana je u Domu kulture kojoj su nazočili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Ivan Kozlica, ratni zapovjednik i dozapovjednik 2.bojne 132.brigade pukovnici Ivan Husnjak i Goran Sokol, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, predsjednik Odbora za branitelje i HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš, mnoštvo predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata te pripadnika bojne.

0610obljetnica2bojna 6Nazočne je uvodu pozdravio predsjednik Udruge veterana 2. bojne 132. Brigade Mato Barukčić.

– Izuzetno mi je drago što smo se ovdje okupili, baš u Čačincima odakle smo krenuli 4. listopada 1991. braniti svoju Domovinu. Posebno sam sretan što smo se svi ovdje našli, koji smo dijelili sreću i tugu kroz Domovinski rat, da smo se vidjeli, popričali, zagrlili. Ova bojna je nikla iz naroda u uvijek je služila narodu i tim vremenima kada mi nismo željeli rat nego nam je isti nametnut. Ponosan sam što se ta tradicija iskovana ratne 1991. baštini i sada i što smo ovdje svi skupa opet, zajedno kao nekada i to je zapravo cilj rada naše novoosnovane udruge , da čuvamo uspomenu na Domovinski rat i promičemo istinu o njemu u žrtvama naših suboraca. Mi koji smo tada 1991. bili u rovu, koji smo se nosili za svim silama zla, najbolje poznajemo ta vremena i zato ne smijemo da drugi pričaju o onome što je tada bilo, a da se naša riječ ne čuje. Ne zbog nas, nego zbog mladih naraštaja koji dolaze jer oni moraju nastaviti pričati istinu – rekao je Barukčić.

0610obljetnica2bojna 8Domaćin, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ pozdravio je nazočne riječima:

– Sretan sam i ponosan što sam danas ovdje s vama, ja sam iz one generacije koja nije izravno sudjelovala u Domovinskom ratu, u ratnim zbivanjima, ali jasno se sjećam svih događaja i zato znam da ste vi ti koji ste se hrabro borili i vi ste ti koji ste Hrvatskoj donijeli pobjedu i samostalnost i budite ponosni na to i prenosite svoju priču mladima, a nama političarima je da tu istinu o Domovinskom ratu čuvamo i prenosimo diljem Hrvatske i u svijetu – rekao je između ostalog Mališ.

0610obljetnica2bojna 9O ratnom putu 2.bojne 132.brigade govorio je njen ratni zapovjednik pukovnik Ivan Husnjak:

– Dragi moji suborci, prijatelji veliko mi je zadovoljstvo da smo danas ovdje u velikom broju, zajedno kao i onih dana borbe za našu Domovinu. Našu borbu za samostalnost smo odradili časno, pošteno i odgovorno, a ova bojna prošla je mnoge bojišnice od Papuka do istočnog bojišta Osijeka i okolice, Posavine pa sve do akcija Bljesak i Oluja. 18 branitelja je poginulo, 78 je ranjeno, dosta je i preminulo nakon rata. Zato vas molim danas, budimo kao nekada, ne smijemo se odvajati, moramo djelovati kao jedno jer sve nas je manje, a moramo se i danas boriti da mladi znaju pravu istinu o Domovinskom ratu – poručio je Husnjak.

0610obljetnica2bojna 10Predsjednik Odbora za branitelje i HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš obratio se kao i uvijek nadahnuto i iskreno:

– Veliko hvala pripadnicima ove bojne na nemjerljivom doprinosu u Domovinskom ratu. Danas je teško biti hrvatski branitelj, ali ne damo se jer to je naša država, jedna jedina i mi smo ju stvorili. Moramo biti ponosni, nemojte se pokolebati, jer samo ako nas ima, ako smo zajedno možemo se boriti za istinu i svih oni stvari s kojima se danas borimo. Zato vam hvala što se ovdje, što vas ima i što se i ovakvim obljetnicama borite za tu istinu da ne padne u zaborav. – rekao je Bubaš.

0610obljetnica2bojna 1Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Kozlica čestitao je svim pripadnicima 2. bojne ovu veliku obljetnicu:

– Čast je danas biti ovdje među vama jer poznam vaš ratni put, pogledao sam povjesnicu i znam koliko ste puno učinili obrani naše Domovine. Gotovo svaka naša postrojba iz vremena rata je slavna, jer svaka je dala sebe, ali to zajedništvo i jedinstvo koje smo imali tih ratnih godina je jedinstvo kakvo gotovo nikada Hrvati nisu imali u svojoj povijesti jer time je ostvaren san naših predaka, naša slobodna Hrvatska. Moram vam danas prenijeti i poruku našeg ministra u kojoj kaže da današnje Ministarstvo hrvatskih branitelja je i bit će predvodnica onoga što mora biti i svaka buduća vlast, a to je da niti jedan hrvatski branitelj ne smije biti nezaštićen, da nitko ne smije bacati ljagu na njega i nitko nikada ne smije prozvati ijednog branitelja koji je časno branio ovu zemlju. Želim da ovakvih obljetnica bude što više, da vaš ponos i slava traju vječno i da se vaša žrtva i žrtva vaših poginulih suboraca nikada ne zaboravi – rekao je Kozlica.

0610obljetnica2bojna 5Na kraju svečanosti promoviran je spot Dine Mataza i Vladimira Grgurića uz pjesmu ”Ivanovac-132. brigada koju je ratne 1991. napisao i uglazbio pripadnik 2. bojne Renato Šafranko. Svečanost su kroz događanja u tijeku dana još uveličali zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, zamjenik gradonačelnice Orahovice Dalibor Fofonjka i mnogi drugi, Svetu Misu u sklopu obilježavanja u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Čačincima služio je velečasni Nedjeljko Androš a na središnjoj svečanosti u Domu kulture bila je postavljan i izložba ratnih fotografija bojne koju je postavio Miroslav Tot. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content