U Novom Gradcu održana svečanost povodom 63. godišnjice Mađarske revolucije

U znak sjećanja na Mađarsku revoluciju iz 1956. godine, u Područnoj osnovnoj školi u Novom Gradcu, Udruga demokratske zajednice Mađara Hrvatske Novi Gradac održala je svečanost na kojoj su uz članove udruge te prijatelje iz Republike Mađarske nazočili i predstavnici Općine Gradina na čelu s načelnikom općine Markom Ajčekom. Dobrodošlicu svim nazočnima tom prigodom poželio je predsjednik Udruge Ištvan Seleši, a o Mađarskoj revoluciji koja je značila otpor protiv komunizma i sovjetske vlasti, govorila je voditeljica kulturno-umjetničkih aktivnosti udruge Ildiko Seleši Dančo.

– Mađarski narod ustao je protiv komunističkog režima koji je mnoge od njih poslao u zatvor i u radne logore. Ovo je jedan od najvećih mađarskih nacionalnih praznika, a dan 23. listopada slave Mađari u Mađarskoj i diljem svijeta, pa tako i Mađari u Hrvatskoj. Studenti i radnici izašli su 23. listopada 1956. na ulice Budimpešte, kako bi prosvjedovali protiv staljinizma i prisutnosti sovjetske vojske. Prosvjednici su mahali nacionalnim zastavama s kojih su bili izrezani komunistički simboli ostavljajući okrugle rupe u sredini zastava. Ustanak je započeo u obliku studentskih i sindikalnih demonstracija, koje su okupile desetine tisuća ljudi dok su marširali prema središtu grada i zgradi parlamenta. Studentska delegacija ušla je u zgradu mađarskog radija, pokušavajući iznijeti svoje stavove i zahtjeve putem medija, to istog trenutka je uhićena.- podsjetila je na dan Mađarske revolucije Ildiko Seleši Dančo.

Dugogodišnji član udruge 79- godišnji Julije Veseli posvjedočio je o ovoj revoluciji mađarskog naroda koju je proživio kao tada šesnaestogodišnji učenik:

– Sjećam se silnih proganjanja mađarskih studenata, vojnika, odnosno svih onih koji su se usprotivili sovjetskom teroru. Veliki dio njih prebjegao je u tadašnju Jugoslaviju, posebice te jeseni i zime 1956. godine. Puno njih je prelazilo Dravu kod Novog Gradca gdje sam tada živio, a sjećam se da su sa sobom nosili i daske jer ponekad su prelazili i preko leda, a te daske su im služile da se ne utope uslijed pucanja leda. Tadašnja Jugoslavenska Vlada deportirala ih je u Bjelovar, a id tamo su mogli birati u koju državu žele ići. Bilo je to teško vrijeme za građane Mađarske, ali i za sve nas koji smo to svaki na svoj način proživljavali.- prisjetio se Julije Veseli.

Drugi dio ove svečanosti u Novom Gradcu obradovao je sve nazočne, posebice članove udruge koji se bave poljoprivrednom. Prijatelji iz Mađarske i ove godine donirali su im značajan novac za pomoć u nabavci poljoprivrednih strojeva. Ovu inicijativu Republika Mađarska provodi već nekoliko godina, a kako je na svečanosti rečeno, tako će biti i dalje. Jedan od poljoprivrednika koji je dobio financijska sredstva je i Darko Boca iz Budakovca koji je napomenuo da će ista namijeniti za nabavku traktora.

– Traktor koji imamo dosta je star, pa će nam novi traktor i više nego dobro doći. Inače se bavimo tovom junadi, krava, svinja..posjedujemo i nešto zemlje i tako..trudimo se. Zahvalio bi i ovom prilikom prijateljima iz Mađarske jer bez njihove pomoći ne bi mogli ostvariti kupnju prijeko potrebnog traktora – rekao nam je tom prigodom Darko Boca.

Bila je ovo prigoda i za zajedničko druženje uz domaće delicije i dobru glazbu a već sad se razgovaralo o skorom datumu idućeg susreta, jer kako su rekli, ova tradicija traje dugo i žele to prenijeti i na djecu i unuke, da traje što duže. (www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”558243″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content