U Virovitici održan prvi radni sastanak SDP-ove Koordinacije za Slavoniju, Baranju i Srijem

Nakon što je u Osijeku prije mjesec dana osnovana SDP-ova Koordinacija za Slavoniju, Baranju i Srijem, u Virovitici je danas (subota) održana i prva sjednica, odnosno radni sastanak Koordinacije. Prije samog sastanka održana je konferencija za novinare na kojoj su uz domaćina Matu Vukušića, predsjednika ŽO SDP-a Virovitičko-podravske županije, nazočili i voditelj Koordinacije Domagoj Hajduković, ujedno i saborski zastupnik, kao i predstavnici SDP-a iz drugih mjesta: Tihomir Jaić (Bjelovarsko-bilogorska županija), Radoje Medenica (Orahovica) i Danijel Biuk (Pitomača).

IMG 20191012 110454

Prvi radni sastanak stavio je naglasak na poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, a govornici su pritom predstavili program “Slavonija 2030” i pozvali poljoprivrednike, gospodarstvenike i predstavnike industrije da daju svoj obol prijedlozima mjera i potpora Programu koje bi trebale osigurati, kako kažu, plansku i održivu poljoprivredu.

PLANSKA POLJOPRIVREDA 

– Cilj nam je održiva poljoprivreda koja će poljoprivrednicima generirati prihode, da od njih mogu živjeti i da ne moraju ovisiti o hirovima tržišta niti o unaprijed određenoj cijeni. Na taj način želimo ljudima osigurati perspektivnu poljoprivredu, kako bi ostali na ovom području i svojim proizvodima bili konkurentni na tržištu cijele Europske unije – rekao je na konferenciji za medije Domagoj Hajduković. Kako bi se to ostvarilo, naglasio je, nužno je stvoriti dugoročni plan za poljoprivredu, u kojem će se točno definirati što se od poljoprivrede želi i na koji rok.

-Ovaj program mora biti set konkretnih mjera, a ne načelnih vrijednosti  – poručio je Hajduković te rekao kako će u stvaranju programa sudjelovati s ljudima direktno uključenima u poljoprivrednu proizvodnju, osobito s predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

IMG 20191012 110434

Govoreći o području Slavonije i Baranje, Mate Vukušić izdvojio je problem  “suženog tržišta” s kojim se godinama bore poljoprivrednici. – Ovo područje ima veliki problem u takozvanom ‘suženom tržištu’, a razlog su mu različiti lobiji, uvozna roba koja nije pod kontrolom, problem za koji država, bojim se, nema ni snagu, a ni volju riješiti.

Nemoguće je da hrvatska žitnica svoju robu ne može plasirati izvan Hrvatske, a da istovremeno uvozimo tisuće različitih roba sumnjive kvalitete koja, unatoč pokušajima s nacionalne razine, nema adekvatnu kontrolu – dao je M. Vukušić konkretne primjere za probleme u poljoprivredi, koji, kaže, dokazuju kako u Hrvatskoj danas nema kvalitetne “nacionalne strategije za poljoprivredu”.

SPREMNI NA SURADNJU 

Uzeo je za primjer proizvođače jabuka koji danas svoj proizvod ne znaju kome prodati.

– Ovo što sada prodaju, prodaju po smiješnim cijenama, od osamdeset lipa do 1,10 kuna za kilogram jabuke prve klase.  Krajem prosinca dobiju 40 posto od svog otkupljivača, krajem ožujka 30 posto, a na konačnom obračunu, u lipnju, na kraju još ispadnu dužni za neke usluge i robu koja je prema riječima nakupca, propala – objasnio je problem voćara M. Vukušić koji kaže kako njihov program planira takvu praksu promijeniti.

IMG 20191012 110908

Poručio je kako su spremni na suradnju sa svim političkim opcijama kojima je interes dobrobit građana ove županije, ali “bez ucjenjivanja i uvjetovanja koje bi bilo na štetu građanima Slavonije i cijele Hrvatske”.

Nakon konferencije za medije, održan je sastanak Koordinacije na temu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva na kojem su sudjelovali predstavnici SDP-a iz slavonskih županija, gospodarstvenici i poljoprivrednici. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”556486″]

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content