U Virovitici provedena akcija besplatnog pregleda dječjih sjedalica: Roditelji provjerili postavljaju li sjedalice pravilno

U organizaciji Udruge Roda i Policijske uprave virovitičko-podravske danas (subota) je na parkiralištu kod Zagrebačke banke u Virovitici provedena akcija besplatnog pregleda dječjih auto sjedalica. Ova važna akcija primarno je bila namijenjena roditeljima kako bi provjerili postavljaju li auto sjedalicu pravilno u svoj auto te koji se položaj preporučuje djeci pri vožnji automobilom, a sve kako bi se smanjio rizik od teškog stradavanja djece u prometnim nesrećama.

IMG 20191005 151512

– Cilj pregleda je pomoći roditeljima provjeriti postavljaju li pravilno sjedalicu u svoje vozilo te smještaju li svoje dijete pravilno u nju. Pravilno postavljanje sjedalice i vezanje djeteta u njoj uvelike smanjuje rizik teškog stradavanja u prometnoj nesreći – rekla je Tanja Uremović, volonterka Udruge Roda istaknuvši kako smo svjedoci teških prometnih nesreća koje se događaju na našim prometnicima te da je upravo iz tog razloga važno vezati djecu.

IMG 20191005 151233– Za vrijeme svoga prvoga putovanja automobilom, a to je ono iz rodilišta do kuće, dijete se treba voziti u sjedalici pravilno povezano. Već tada se počinju razvijati navike djeteta koje će se onda, kako odrasta, uvijek vezati prilikom vožnje – rekla je Anita Relić, policijska službenica za prometnu preventivu te naglasila da ljudi ne koriste pojas u onoj mjeri u kojoj bi trebali. Ukoliko se radi o vozačima, gotovo trećina njih ne koristi pojas, suvozači pojas koriste još manje dok se vozači na stražnjim sjedištima auta, među koje najčešće spadaju djeca, gotovo nikada ne vežu.

IMG 20191005 150518Važno je znati da nema propisane dobne granice koja obavezuje dijete da sjedi u sjedalici već to ovisi o rastu djeteta. Dijete koje nužno treba biti u sjedalici jest ono koje je visoko do 150 centimetara, što bi, ukoliko se radi o prosječno razvijenom djetetu bilo oko 10 do 12 godina. Vrstu sjedalice u kojoj dijete mora biti određuje njegov stupanj visine i težine.

Je li sjedalica kvalitetna i dobro namještena u automobilu, željele su saznati brižne virovitičke majke koje su rado prodiskutirale o toj temi s policajkama.

IMG 20191005 151910–Prilikom vožnje primijetila sam da sjedalica nije dobro pričvršćena za zadnje sjedište pa sam jedva dočekala ovu akciju da mogu provjeriti s nekime tko je stručan – rekla nam je jedna majka. (www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content