Udruga slijepih i slabovidnih osoba Virovitičko-podravske županije obilježila Međunarodni dan bijelog štapa

Udruga slijepih i slabovidnih osoba Virovitičko-podravske županije je druženjem i edukativnim predavanjem obilježila Međunarodni dan bijelog štapa, koji se u svijetu obilježava 15. listopada s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih.

Članove udruge pozdravio je dopredsjednik Udruge Nikola Ristić koji je naglasio kako je bitno da se ovaj dan, ali i slični dani, obilježavaju.

– Na ovaj način javnosti ukazujemo na to kako je biti slijepa osoba, kako slijepe osobe funkcioniraju i koji su to problemi koji muče slijepe i slabovidne osobe. I na kraju, ukazujemo na to kako svi skupa možemo pomoći da mi postanemo ravnopravni članovi ovog društva kojeg tako jako želimo biti – zaključio je N. Ristić te riječ predao tajnici Udruge Elizabeti Grigić koja se osvrnula na rad žena Udruge.

– Mi žene smo dosta zastupljene u skupštini i izvršnom odboru. Radimo, sudjelujemo na druženjima, susretima Slavonije i Baranje, povodom Majčinog dana. Žene rade koliko mogu u sportu, u pikadu nas je većina žena. Planiramo i dalje raditi iako bih voljela da nas je više. Sretni smo što imamo naše dvije zaposlene preko projekta „Zaželi“ koje nam pomažu puno i našu Andreju koja je već sedmu godinu s nama, to nam puno znači. Tu smo i radimo – s osmijehom na licu rekla je E. Grigić.

IMG 1703 Custom

Nakon pozdravnih riječi, Nikola Ristić, inače diplomirani profesor matematike i fizike, održao je okupljenima kratko edukativno predavanje na temu kako se slijepe i slabovidne osobe mogu služiti internetom, odnosno modernom tehnologijom. Kao netko tko je desetak godina samozaposlena osoba i vlasnik tvrtke, objasnio je kako ne može jedan dan zamisliti bez moderne tehnologije.

– Kada su se tek pojavili pametni telefoni, pomislio sam kako nema šanse da mi to koristimo. Sva sreća pa na svijetu postoje pametni ljudi koji su jako dugo razmišljali o tome kako bi slijepe i slabovidne osobe mogle koristiti tu tehnologiju. I tako danas mi možemo jako uspješno surfati internetom, čitati mailove, sudjelovati na društvenim mrežama pa čak i fotografirati, zahvaljujući glasovnim opcijama mobitela – objasnio je N. Ristić te se dotaknuo i teme koja je vječni problem prilikom kupovanja mobitela, tableta ili laptopa, pogotovo za nekoga sa posebnim potrebama, a to su financije.

IMG 1692 Custom

– Cijena jednog Apple uređaja je viša od jedne prosječne hrvatske plaće. Što se tiče nekih uređaja, ne pričamo o tisućama kuna već o desecima tisuća kuna. To je sve jako skupa tehnologija, ali također i tehnologija bez koje mi ne možemo. Mislim da mi kao slijepi i slabovidni nemamo prilike kako se dokazati u nečemu što možemo, trebala bi nam se dati prilika da pokažemo što možemo i na koji način – zaključio je te time otvorio raspravu koja se i dotakla važnosti nošenja bijelog štapa u javnosti i samostalnog kretanja po gradu.

Nakon druženja u prostorijama Udruge, članovi su se uputili u šetnju gradom.

(www.icv.hr, ea)

[g-gallery gid=”557193″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content