ZORAN PUTNIKOVIĆ BRONČANI U NOVOM SADU Orahovački kuhari ponovno uspješni na međunarodnoj razini

Orahovački kuhari jednostavno su predodređeni za osvajanje odličja. Gdje god se pojave, bila to državna ili međunarodna razina, oni osvoje odličje i budu pohvaljeni.

Ovog puta bilo je to u Novom Sadu na manifestaciji, odnosno natjecanju pod nazivom “Gastro kup Srbija”. Riječ je o natjecanju profesionalnih kuhara koje organiziraju Novosadski sajam, Udruženje “Zelena dolina” (Green Valley) te Horeca asocijacija Kragujevac, a održava se u sklopu sajma lova, ribolova, sporta i turizma – LORIST.

Na ovom prestižnom natjecanju sudjelovali su ponajbolji kuhari regije, a ocjenjivačko povjerenstvo činili su eminentni kuhari Srbije. Među kuharima natjecateljima sudjelovao je i orahovački kuhar, iskusni majstor kuhače Zoran Putniković i to u kategoriji pripreme salate te osvojio odličnu brončanu medalju predstavljajući svoju Udrugu i Virovitičko-podravsku županiju.

0910kuhar 3 Custom

-Presretan sam ovim uspjehom, kako zbog sebe tako i posebno zbog moje udruge koja puno čini za promociju gastronomije na području cijele Virovitičko-podravske županije. Konkurencija je bila jaka, dao sam sve od sebe i eto, odličje je u rukama – započeo je Putniković te pojasnio što je točno pripremao:

-Pripremao sam salatu od piletine. Podloga je bila od zelene salate, matovilca i rikole, u salatu sam stavio prženo povrće, luk, šampinjone, kukuruz, zatim aceto balsanico, a to je aromatičan ocat koji se tradicionalno proizvodi u Modeni, iz koncentriranog soka ili mošta bijelog grožđa, najčešće Trebiano sorte. Proizvod je tamne boje i bogatog okusa, dobiven dugim stajanjem, u drvenim bačvama, neki čak i po 100 godina. Dodao sam još i laneno ulje, ispržio piletinu na roštilju i sve pomiješao. Sve sam prelio umakom koji je napravljen od vrhnja, majoneze, zatim Worchester, a riječ je o fermentiranom, aromatiziranom tekućem začinu koji se prvenstveno koristi kod pripreme jela od mesa ili ribe, umaka, namaza, salata i koktela. Spada u industrijski pripremljene umake, a sastoji se od octa, melase, šećera, soli, inćuna, tamarinda (vrsta tropskog voća), ljutike, češnjaka i začina. Na kraju u umak ide i limunov sok te chili parika – priča Putniković te dodaje kako je prije svega na ovom događaju bila važna suradnja s kuharima drugih zemalja:

0910kuhar 1 Custom

-To zapravo i je najvažnije u cijeloj ovoj priči. Na ovakvim događanjima dogovorimo nove suradnje, organizaciju novih zajedničkih susreta u svim zemljama, pa evo otvorili smo mogućnost i pripreme i organizacije zanimljivog susreta kod nas, u našem kraju, no detalje još neću otkrivati – zaključio je brončani Putniković.

Udruga kuhara grada Orahovice još se jednom dokazala kao vrhunski promotor svoje Virovitičko-podravske županije i ekipa koja ovom kraju uz gastronomiju, posebno diže razinu turizma i gospodarstva.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content