D. Šafar i S. Jadek pozivaju “slavonske” kuhare na sudjelovanje u najznačajnijoj manifestaciji kulinarske struke u Hrvatskoj

Od 18. do 22. studenoga u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama održat će se Dani hrvatskog kulinarstva u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza.

HKS je osigurao najbolje natjecateljske uvjete, nove i moderno opremljene mobilne kuhinjske jedinice te poklon pakete dobrodošlice kao što su kuharska bluza, kapa, sponzorski pokloni i dodatna iznenađenja pa stoga poziva sve kuhare da prezentiraju svoja kulinarska znanja i vještine.

-Pripremili smo 20 kuharskih i slastičarskih natjecateljskih kategorija za odabir natjecateljima, a pritom vodeći računa da se svaki kuhar i slastičar može prijaviti bez obzira na objekt zaposlenja. Tako u ponudi nudimo kategorije prilagođene i za djelatnike u bolnicama i školama, za one koji njeguju tradicijsku kuhinju nudimo kategoriju Hrvatska kulinarska baština, a naravno, nudimo i kategorije za one ambiciozne koji žele postati novi državni prvaci. U pojedinim kategorijama jela i skulpture se donose gotovi. U sklopu manifestacije, nudimo i besplatne kulinarske radionice koje će se održavati svakog dana od 17 sati, nakon natjecanja. Za sve zainteresirane nudimo i radionicu namijenjenu za ocjenjivače i sve koji bi htjeli saznati sudačke kriterije koji se primjenjuju na najprestižnijim natjecanjima. Isti će biti implementirani i na ocjenjivanju u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva. Zbog visokih troškova dolaska predavača Carla Saubera, glavnog suca na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu, to je jedina radionica s kotizacijom – kaže tajnik HKS-a Aleksandar Vucković te dodaje:

Slavonci u Luksemburgu Custom e1572978061547

-Cilj manifestacije je okupiti kuhare i slastičare iz čitave Hrvatske, razmijeniti ideje i iskustva, popularizirati kuharsku i slastičarsku struku, poticati na izvrsnosti i napredak kuhara i slastičara, doprinijeti stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticati interes za deficitarna zanimanja, podizati kvalitetu ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, promovirati kulinarske majstore te hrvatske namirnice i jela hrvatske kulinarske baštine. Na natjecanju ćemo tražiti i kandidate za ulazak u hrvatsku kulinarsku reprezentaciju koja će se predstavljati na Svjetskom kulinarskom kupu 2022. i Bocuse d’Or Europe – zaključuje Vucković.

Poseban poziv slavonskim kuharima uputili su oni koji su možda i ponajbolji promotori hrvatske gastronomije u Europi i Svijetu, a to su slavonski majstori kuhače Dražen Šafar i “svjetska bronca” u desertu Sandra Jadek iz Udruge kuhara grada Orahovice te Ivan Đukić, “svjetsko srebro” kulinarske umjetnosti i predsjednik Udruge kuhara Osječko-baranjske županije.

Ivan Đukić Custom

-Slavonija je mala, ali je do sada donijela niz vrhunskih kuhara i pokazala se kao perjanica hrvatske gastronomije. Pod kuharskom kapom Hrvatskog kuharskog saveza nižemo sjajne rezultate, a i mi smo krenuli upravo s ovakvih natjecanja gdje smo po prvi puta pokazali svoje vještine. Bilo čime se baviš moraš krenuti od početka, nogometaši recimo prve korake pokazuju u hrvatskim ligama i one su im odskočna daska za dalje, tako i kuhar ako želi uspjeti mora prvo pokazati što zna na domaćim natjecanjima, a Dani kulinarstva su najbolja prilika – kaže Ivan Đukić, osvajač niza svjetskih odličja u kulinarskoj umjetnosti, dekoracijama od voća i povrća te aktualno “svjetsko srebro” i “olimpijska bronca” u toj kategoriji.

Sandra Jadek i Dražen Šafar također su osvajači niza državnih te svjetskih odličja i ponos svoje Slavonije.

Dražen Šafar Custom

-Hrvatska gastronomija je sve zapaženija u svijetu, a posebno se mi Slavonci ponosimo na svoje kuhare koji naporno rade i promoviraju hrvatska jela, ne samo na natjecanjima nego i organizacijom niza manifestacija, seminara, edukacija i radionica. Zato pozivamo sve kuhare da se uključe u rad kako udruga tako i Hrvatskog kuharskog saveza i njegovih sekcija, jer samo zajedno možemo još jače i bolje predstavljati zdravu hrvatsku hranu i njene posebnosti – zaključio je Šafar.

Više o svemu možete doznati ovdje.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content