Krenulo odašiljanje HD programa: Evo kako možete provjeriti hoćete li trebati kupiti novi TV prijemnik

Jučer (utorak) je krenulo odašiljanje HD programa u novom DVB-T2 sustavu u M2 multipleksu s HEVC standardom kodiranja video signala na području čitave Hrvatske, izvijestio je OIV. Svi televizijski programi će se do potpunog prelaska 25. svibnja 2020. godine istovremeno odašiljati u postojećem i novom sustavu. Sukladno tome građanima ostaje dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijema TV signala, poručuju.

Podsjetimo, odlukom HAKOM-a od 18. listopada, početak potpunog prelaska na novi sustav odašiljanja pomaknut je na razdoblje od 25. svibnja do 1. srpnja 2020. godine, a OIV će naknadno obavijestiti javnost o detaljnom planu prelaska po digitalnim regijama, tj. planu gašenja DVB-T sustava.

Prelazak televizijskog emitiranja na DVB-T2 donosi ključne prednosti u odnosu na prethodni DVB-T, kažu.

-Naime, novim načinom kodiranja H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding) poboljšat će se kvaliteta slike pa će tako korisnici umjesto dosadašnje SD rezolucije 720 x 576 imati priliku gledati televizijski program u visokoj, Full HD rezoluciji 1920 x 1080. Pored navedenog, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva (multipleks M1 više od 99%), a također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT1, HRT2, RTL i Nova TV jer će svi biti u jednom multipleksu – poručili su iz OIV-a te dodali kako će pojedini građani morati nabaviti novi TV uređaj.

-Građani će trebati, ako već nemaju, nabaviti prijemnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Mogu kupiti novi samostojeći zemaljski prijemnik, tzv. Set Top Box koji u trgovačkim centrima košta oko 200 kuna i spojiti na postojeći TV prijemnik (digitalni video signal HDMI kabelom na LCD, LED i Plasma prijemnike te scart kabelom na stare katodne prijemnike kao i ranije navedene koji nemaju HDMI priključak. Naravno posljednja i najskuplja opcija je kupovina novog televizora s ugrađenim DVB-T2 tunerom i HEVC -265 video dekoderom. Takvi prijemnici već su nekoliko godina u prodaji i sve češće su zastupljeni, no još uvijek se nađe onih koji to nisu i koji su češće na akcijama te je potrebno pripaziti kako ne biste ostali zakinuti za prijem slike i zvuka.

Kako bi provjerili trebate li novu opremu u našoj digitalnoj regiji D2 (Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska te dio Bjelovarsko-Bilogorske županije) ručno pretražite 43 kanal UHF područja, odnosno 650 Mhz jer neki televizori poput Philipsa zahtijevaju unos frekvencije . Ako nemate signala, pokušajte s automatskom pretragom. Nemate i dalje signala?? Provjerite kanale EVO tv-a (Multiplexi C i E) za područje grada Virovitice sa objekta Silos kanali 28, 53 odnosno 38 i 56 s Papuka, Psunja. Nemate li signala, vaš prijemnik je u mogućnosti primati samo DVB-T prve generacije (kanali 23, 39, 58) čije je gašenje zakazano za 25.05.2020 i morate kupiti novi prijemnik ili televizor. Dobili ste signal s promotivnim kanalom o ponudi buketa Evo tv-a dok su ostali kanali kodirani, vaš prijemnik ima ugrađen DVB-T2 sustav, ali jedino je u mogućnosti dekodirati zastarjeli H-264 sustav. S takvim prijemnikom prijem novih kanala u HEVC-265 tehnologiji rezultira samo prijemom zvuka (HE-AAC) dok sliku nažalost nećete moći gledati.

Ono što je najvažnije na kraju, primate li dosadašnji televizijski signal u svom domu nesmetano, moći ćete pratiti uz kako smo pisali novi prijemnik (STB) ili televizor i nove programe u visoko razlučivoj tehnologiji uz već postojeću antensku opremu. NE TREBATE NOVU ANTENU, jer kod mnogih ljudi javlja se konfuzija po pitanju antenskog sustava. Građani koji stanuju u zgradama koje imaju zajedničke antenske sustave i programabilne distribucijske stanice signala, trebaju zvati servisera kako bi im programirao stanicu za mogućnost prijema signala s kanala 43 odnosno 650 Mhz. (www.icv.hr, oiv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content