Obilježena 28. obljetnica ustroja ratne postrojbe HOS-a Orahovica te prva obljetnica rada Udruge HOS Orahovica

Pripadnici postrojbe Hrvatskih obrambenih snaga Orahovica održali su 28. obljetnicu ustroja ratne postrojbe HOS-a Orahovica te prvu obljetnicu rada Udruge HOS Orahovica. Obljetnici su nazočili izaslanik ministra hrvatskih branitelja brigadir Filip Aračić, ratni načelnik i general HOS-a Ante Prkačin, general i saborski zastupnik Željko Glasnović, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, načelnik općine Crnac Mato Damjan, predsjednik HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, predsjednik UDVDR VPŽ Josip Nemec, član Odbora za branitelje VPŽ Nenad Križić i mnogi drugi. Nakon odavanja počast poginulim i nestalim bojovnicima HOS-a i svim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i središtu Orahovice, svečanost obljetnice održana je u hotelu Ružica gdje je o povjesnici HOS-a Orahovica govorio predsjednik udruge Mirko Sekulić:

– Istina o povijesti HOS-a Orahovica mora izaći na vidjelo i zato smo na ovoj obljetnici odlučili ju javno predstaviti. Prije svega moram naglasiti da postrojba HOS-a Orahovica nikada nije bila paravojna, prvo je bila dio pričuvnog sastava Policijske postaje Orahovica, poslije 132.brigade HV-a Našice-Orahovica, a vrijeme provedeno na bojišnicama u Herceg Bosni i Bosanskoj Posavini proveli smo kao pripadnici HVO-a i Kupreške bojne. HOS-Orahovica neslužbeno je osnovan krajem kolovoza 1991. godine, a službeno 02. studenoga, ali s obzirom na to da je riječ o Dušnom danu Glavni Stan udruge izabrao je današnji datum za obljetnicu. Tog 02. studenog 1991.smo dobili poziv i nas prvih 35 dragovoljaca smo krenuli na izobrazbu na Žumberak i zato smo taj dan odredili kao službeni dan postrojbe i udruge – rekao je Skulić te opisao ratni put postrojbe:

– Kroz postrojba HOS-a Orahovica prošle je preko 200 bojovnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 1991. aktivno sudjelujemo u oslobađanju potpapučkog područja, zatim odlazimo na istočno slavonsko bojište u obranu grada Osijeka i tog dijela Slavonije, gdje smo tijekom borbe imali dva teško ranjena bojovnika Darka Bešteka i Franju Bačmagu. Nakon toga, postrojba odlazi na kupreško bojište i imala je zadatak interventnog voda. Nakon povratka kući u Hrvatsku, po zapovjedi odlazimo na bojište Bosanske Posavina na prvu crtu bojišnice Novo Selo-Koraće-Sijekovac. Zatim odlazimo na posavsko-slavonsko bojište gdje s ostalim postrojbama 132. Brigade aktivno sudjelujemo u obrani Domovine. 15. Studenog 1992. dolazi do gašenja postrojbe HOS-am ali se naši bojovnici raspoređuju po ostalim postrojbama HV-a – rekao je Sekulić.

Obratio se potom ratni zamjenik zapovjednik Policijske postaje Orahovice Antun Grabovac, a potom i načelnik općine Crnac Mato Damjan:

– Bojovnici HOS-a općenito, pa tako i orahovački nisu nikada držali položaje niti rezervne položaje, oni su uvijek bili prvi, prvi na prvoj crti bojišnice i to je istina o ovim hrabrim momcima. Oni kao i svi hrvatskim branitelji u srcima su imali jedino svoju Domovinu i hrabro se borili samo za s nezavisnu i slobodnu državu Hrvatsku. Zato ovim dečkima treba odati posebno poštovanje i od srca im se zahvaliti za sve što su učinili – rekao je između ostalog Damjan.

Obratio se potom general HOS-a Ante Prkačin:

– Uvijek su nam govorili da mi znamo ići naprijed i išli samo, ali naprijed uvijek ide onaj koji smije. I zato je važno ovo što je domaćin danas napravio, nije težio biti neki veliki orator, nego je pročitao ono što je zapisao, detalje o stvaranju u djelovanju postrojbe HOS:a i to predlažem svim zapovjednicima naših postrojbi HOS-a da krenu ovako i stvorimo jednu novu tradiciju HOS-a, da se jasno zna istina gdje smo bili i što smo radili – poručio je Prkačin.

Na kraju se nazočnima obratio izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, brigadir Filip Aračić:

– Pozivam članove HOS-a Orahovica da svoju istinu stave na papir, ekran i bilo gdje drugdje jer sve što su napravili mora ostati zapamćeno, jer jednog dana mi ćemo otići, i ovo moram mora ostati zapisano. Utemeljenje Hrvatske države bez pojedinaca i postrojbe HOS-a ne bi bilo moguće, iz osobnog iskustva prisnažit ću izjave i tvrdnje, kako su najosjetljivije dijelove obrane držali su pripadnici HOS-a i zato im treba odati posebno priznanje i zahvalu.

Ministarstvo će uvijek biti potpora svim braniteljskim udrugama pa tako i naravno HOS-u jer se žrtva hrvatskih branitelja i njihova požrtvovnost nikada ne smije zaboraviti – rekao je Aračić. Na kraju skupštine podijeljene su zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima, a potom i posebne povelje za požrtvovnost i hrabrost u Domovinskom ratu koje su posthumno dobili nestali hrvatski branitelj Davor Jusufović, Branko Udovčić, Slavko Stanisavljević i Ivan Krmpotić, a potom i hrabri branitelji Darko Beštek, Franjo Bačmaga, Stjepan Kamenar, Murat Durmiši, Milan Ivanković, Goran Barić i Vlado Pfeifer. (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”564998″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content