Odrađena zadnja planirana aktivnost projekta „Naučimo upravljati novcem kako bismo lakše upravljali budućnošću“

Terenska nastava u Ljubljani 5. i 6. studenoga bila je zadnja planirana aktivnost projekta „Naučimo upravljati novcem kako bismo lakše upravljali budućnošću“.

Nakon što smo proljetos obišli Zagrebačku burzu, Hrvatsku narodnu banku i upoznali se na terenu sa zadacima i obvezama tih financijskih institucija te dobili nekoliko korisnih savjeta o štednji i ulaganju, na redu je bio posjet susjednoj državi Sloveniji.

Cilj posjeta bila je nagrada učenicima za redovitost pohađanja edukacija financijske i digitalne pismenosti na radionicama u školi, kao i upoznavanje kako naši susjedi razvijaju svoju financijsku pismenost i što bi nam novoga mogli reći.

Učenici trećih razreda, njih 160 iz osam srednjih škola Virovitičko-podravske županije i njihovih 16 nastavnika, sudjelovalo je u terenskoj nastavi u Ljubljani.

01Naslovna LJ Custom

KORISNI POSJETI

Prvi dan uključivao je posjet tvrtki za financijsko savjetovanje „Vezovišek i partneri“. Direktor i osnivač tvrtke Mitja Vezovišek održao nam je kratko, ali zanimljivo predavanje o vrijednosti novca i potrebi ulaganja istoga. Njihov je moto „Dogovorene financije su kamen temeljac stabilne budućnosti!“. Jedna je od njihovih aktivnosti u slobodno vrijeme poboljšavati financijsku pismenost ljubljanskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca u projektu „Finančna šola“.

Posjetili smo i Ljubljansku burzu – financijsku instituciju koja omogućuje trgovanje vrijednosnim papirima. Burza je osnovana 1989. godine, a od 2015. u vlasništvu je Zagrebačke burze d.d. Misija je Ljubljanske burze osigurati sigurno, učinkovito i uspješno funkcioniranje organiziranog dijela slovenskog tržišta kapitala. Kratko predavanje o povijesti burzovnog poslovanja i poslovima kojima se na burzi bave održao nam je gospodin Andraž Aš.

Noćili smo u M hotelu, gdje smo uz odmor imali priliku za stjecanje novih prijateljstava i druženje po sobama bez buke i galame, kako to već u hotelu treba i biti.
Sutradan smo posjetili Narodni muzej Slovenije, najstariju kulturnu ustanovu u Sloveniji, koja kontinuirano djeluje od 1821. godine. Misija je Muzeja educirati i informirati javnost o povijesti slovenskog teritorija i slovenske kulturne baštine.
Učenici su mirisali rimske začine i ulja, podizali mač iz srednjega vijeka pokušavajući mu odrediti težinu, odijevali se u rimske tunike i togu te odgovarali na mnoštvo pitanja kojima ih je kustosica vodila kroz geološka razdoblja i povijest staroga vijeka. Najznačajnije u ovom posjetu bilo je vidjeti numizmatičku kolekciju starih novčića iz razdoblja starog Rima.

08muzej Custom

Nakon kraćeg razgleda grada uz pomoć lokalnog vodiča i samostalnog istraživanja, uputili smo se u ranim poslijepodnevnim satima našim kućama put Pitomače preko Virovitice i Slatine do Orahovice.

DOJMOVI NAŠIH UČENIKA

Izlet u Ljubljanu sve nas je ostavio ugodno iznenađenima. Predavanja su bila jako zanimljiva kao i svi obilasci. Najviše nam se svidio Prešernov trg jer smo tamo uglavnom provodili svoje slobodno vrijeme. Grad je predivan i po danu i po noći. Na svakom uglu mali kafić za popiti kavu i prošetati s prijateljima. Slobodno vrijeme provodili smo šetajući po predivnom gradu jedući kestenje. Što se tiče hotela, pod dojmom smo bili naredna dva dana kad smo se vratili iz Ljubljane. Hotel je predivno i moderno uređen, a sobe su velike i komotne. Zadovoljni smo s cijelim projektom od početka pa do samoga kraja, sva su nam predavanja bila zanimljiva i naučili smo dosta novih stvari. Drago nam je što imamo ovakvo jedno iskustvo koje će nam ostaviti lijepe uspomene. Zaključili su Mia, Maja, Tomislav i Manuel iz 3.c razreda. (www.icv.hr, Strukovna škola Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content