REZULTATI ISTRAŽIVANJA Kolinda i dalje vodi, Škoro pao, a Kolakušić ogromno narastao

Foto: rtl.hr

Ekskluzivno istraživanje Promocije plus za RTL donosi preferencije kandidata za predsjedničke izbore! Približavamo se finalu predsjedničkih izbora, a uskoro bi trebala početi i službena kampanja, piše 24sata.hr.

Aktualna predsjednica, koja je danas i predstavila program, i dalje ostaje prvi izbor, ali i njoj i glavnim protukandidatima potpora pada! Osim jednom koji je najveće iznenađenje ovomjesečnog istraživanja.

Da su se Predsjednički izbori održali početkom studenog drugi se krug ne bi mogao izbjeći. Iako je i dalje favorit, aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, u odnosu na listopad, bira nešto manje ispitanika 28,6 posto.

Potpora joj je pala nešto više od postotnog boda (29,8 posto u listopadu). Sličan pad bilježi i SDP-ov kandidat Zoran Milanović koji je sada na 24,3 posto (25,6 posto u listopadu).

Gotovo dva i pol postotna boda manje ima Miroslav Škoro kojeg bi zaokružilo 16,7 posto ispitanika (19,1 posto u listopadu).

Bivši sudac, sada europarlamentarac Mislav Kolakušić više je nego udvostručio potporu! Prošlog je mjeseca imao nešto više od 6 posto potpore, a sada čak 14 posto (6,4 posto u listopadu).

Po biračkom tijelu Kolakušićeva je potpora šarolika; bira ga 3 posto HDZ-ovaca, 6 posto SDP-ovaca, gotovo 15 posto Mostovih birača, ali i četvrtina birača Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku.

Svi ostali nemaju realne šanse. Dejan Kovač, kojeg podupire HSLS, je na 2,6 posto. Nešto manje ima Dalija Orešković, iako joj je potpora narasla (2,5 posto).

Bivši član Živog zida Ivan Pernar je na 1,3 posto, dok je Ante Simonić, bivši HSS-ov potpredsjednik Vlade u mandatu Ivice Račana ispod jedan posto (0,8 posto).

Ispod toga su Vlaho Orepić (0,7 posto), Ava Karabatić (0,5 posto), Dario Juričan (0,5 posto) i Katarina Peović (0,3 posto).

Ostalih je 1 posto, a unatoč velikom broju kandidata ima i neodlučnih, točnije 6,1 posto.

U drugi krug, prema istraživanju, idu aktualna predsjednica i bivši SDP-ov premijer. Iako i dalje ne pretjerano uvjerljivo – u oba slučaja pobjeđuje HDZ-ova kandidatkinja. Da se sada sučele Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović aktualnu bi predsjednicu zaokružilo 51,8 posto ispitanika (50,8 posto u listopadu), a Zorana Milanovića 44,5 posto (44,9 posto u listopadu).

Neodlučnih je 3,7 posto, manje nego prošlog mjeseca kada smo također testirali ovaj sraz. Predsjednica bilježi rast za jedan postotni bod dok Milanovića bira nešto manje ispitanika nego u listopadu.

Birači Miroslava Škore pred ovakvim izborom glas češće daju aktualnoj predsjednici, više od 70 posto, ali gotovo 20 posto ih bira Milanovića. Kolakušićevi su birači podijeljeni, ali više bi ih odabralo Milanovića.

 

Sraz predsjednice i Škore je za Grabar-Kitarović je rizičniji, no i ovdje bolje stoji aktualna predsjednica. Bira ju 49,2 posto ispitanika (48,4 posto u listopadu), a Škoru 45,6 posto (42,3 posto).

Gotovo 90 posto birača HDZ-a očekivano bira Škoru. Isto je vidljivo i kod birača Grabar-Kitarović s tim da ih više od 15 posto ipak bira Milanovića. Više od polovine Kolakušićevih birača ide Milanoviću, no gotovo 40 bira Škoru.

Kako će se prvi krug izbora najvjerojatnije održati 22. prosinca, istraživanje u mjesecu uoči Predsjedničkih izbora, donosi znakovite trendove. Trojac na vrhu koji se baš u proteklih mjesec dana dodatno aktivirao, pa i u međusobnim podbadanjima, bilježi pad potpore. Problem im je, očito, ne samo pridobiti nego i zadržati birače.

Pojavljivanje u javnosti kroz intervjue i konvencionalne medije, a ne samo putem društvenih mreža, Kolakušiću je drastično podignulo potporu, pa prema rezultatima puše za vratom Miroslavu Škori. Upitno je može li rasti, kao i hoće li padati ili je dosegnuo maksimum. Također je pitanje i kako će to utjecati na ostale protukandidate, osobito kada krene službena kampanja.

Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 4. do 8. studenog 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%. (24sata, rtl.hr)