Sandra Jadek prvakinja Hrvatske u slastičarstvu: Pomela konkurenciju na Državnom prvenstvu

Gastronomija Slavonije i Baranje je uistinu jedna od najboljih u Hrvatskoj. To svake godine potvrđuju rezultati sjajnih kuhara ovog podneblja, koji osvajaju odličja na državnoj i svjetskoj razini.

Ovog puta odličje zlatnog sjaja ponovno je stiglo u Slavoniju i to već nakon prvog natjecanja u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, gdje su u tijeku Dani hrvatskog kulinarstva, odnosno hrvatsko državno kulinarsko prvenstvo. Riječ je o kategoriji slastičarstvo, koje je donijelo vrhunske vijesti za Virovitičko-podravsku županiju, Slatinu i Orahovicu.

Naime, Sandra Jadek iz Slatine, članica Udruge kuhara grada Orahovice državna je slastičarska prvakinja Hrvatske. Sandra se ovom titulom potvrdila kao najbolja hrvatska slastičarka u 2019. godini. Odradila je odličan posao, ali i uložila ogroman trud.

DSC 7329
Foto: HKS

-Nakon svjetske bronce prošle godine u Luksemburgu, ovo je nešto doista posebno za mene. Malo je reći da sam presretna, pripremala sam se za ovo cijelu godinu, usavršavala tehnike, smišljala recepturu, ali naravno ona završna priprema počela je od onog dana kada smo saznali teme po kojima ćemo raditi. Konkurencija je bila jaka, čestitam i svim svojim kolegama i kolegicama jer nije bilo lako, a svakako se zahvaljujem i stručnom ocjenjivačkom povjerenstvu, koje me na kraju proglasilo pobjednicom. Ja nikada ništa ne očekujem uoči natjecanja, jednostavno se opustim, dam sve od sebe pa što bude – još uvijek svježe i pod dojmom priča Sandra koja je u kategoriji slastičarstva morala pripremiti slastice za čak četiri kategorije:

-Tri kategorije su bile uvjet za državnog prvaka, a ja sam pripremila i skulpturu kao četvrtu kategoriju. U kategoriji A – umjetnost slastica i eksponati, pripremila sam četiri eksponata, odnosno četiri deserta i to prema pravilima natjecanja čokoladni i voćni, a dva su bila prema vlastitom izboru. Radila sam takozvani petit fours, kolač s četiri različita okusa gdje sam morala pripremiti četiri vrste kolača i od svake vrste prezentirati ukupno osam uzoraka. U kategoriji B umjetnost slastica-desert, radila sam topli i hladni desert. Topli sam nazvala Kruške u Božićnom ruhu, a radila sam ga da sam skuhala kruške u šafranu, cardamonu, anisu i korici i soku od limuna. Potom uz to ide mousse od tamne čokolade aromatiziran cimetom i domaćim šerijem. Uz desert ide i umak koji sam radila od karamela, kestena i soka od naranče i doala kekse. Hladni desert nazvala sam Voćna rapsodija, a radila sam ga na slijedeći način: biskvitna podloga od bademovog brašna, žele od domaćih šumskih borovnica, zatim bavaraska krema od limete i ganache od maline i bijele čokolade. Dodala sam cramble od lješnjaka te mousse od tamne čokolade i šumskog voća uz dodatak umaka od šumskog voća Na kraju sam radila i tortu pod nazivom Nautica od maline i mente. Za sve smo dobili četiri sata pripreme, 3 sata rada plus jedan konačnog aranžiranja – u dahu priča Sandra, koja je tako nakon Dražena Šafara, koji je prije desetak godina bio državni prvak u kulinarskoj umjetnosti, druga članica Udruge kuhara grada Orahovice na “krovu” hrvatskog kulinarstva.

DSC 7333
Foto: HKS

Čestitke Sandri su uputili i čelnici Hrvatskog kuharskog saveza poručivši kako je trijumf više nego zaslužen. Natjecanja u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva idu dalje, a od Orahovčana i članova udruge u natjecanju je još iskusni Zoran Putniković u kategoriji restoranskog jela.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content