U Kladarama održano šesto po redu „Umrežavanje seoskih žena“: 50-ak sudionica dijelilo znanja o izradi ručnih radova

U društvenom domu u Kladarama u organizaciji udruge „Čuvarice kulturne baštine“ iz Kladara te uz pokroviteljstvo Općine Pitomača i Turističke zajednice općine, u srijedu, 20. studenog organizirano je šesto po redu „Umrežavanje seoskih žena“, na kojem su uz članice udruge sudjelovali i gosti iz drugih županija.

Ovaj događaj bio je ispunjen radionicama i prezentacijom o kulturi izrade ručnog rada u kojima je sudjelovalo pedesetak sudionica, od baka do djevojčica osnovnoškolske dobi, a sve s istim ciljem, pokazati svoju kreativnost, ali i naučiti nešto novo.

-Cilj je prikazati svima dio onoga što smo do sada uradili, ali i svake godine pokazati i naučiti nešto novo – rekla je predsjednica Udruge „Čuvarice kulturne baštine“ iz Kladara Majda Kodžaga.

IMG 2098

-Tehnike heklanja, štrikanja ili šivanja dobro su nam poznate, ali svake godine neka naša članica pokaže i nešto novo, odnosno neki detalj koji je naučila od svoje bake ili prabake. U svakom slučaju ima nas dosta, iz nekoliko županija, pa i iz grada Zagreba, a sve nas povezuje isto – ljubav prema starim običajima i starinama, neovisno da li se radi o ručnim radovima, izradom odjevnih predmeta ili narodnih nošnji, već i o stvarima koje su svakodnevno služile u domaćinstvu- napomenula je Majda.

Na radionici se moglo vidjeti raznih lijepih uradaka, od cvjetova od krep papira i vune do faldanja, ili kako to neki kažu šnitanja suknji, došivavanja odjevnih predmeta, ukrasa i ostalog, a vrijedne ruke mladih i starih predano su radile i prenosile svoja stečena iskustva u izradi tradicionalnih stvari.

IMG 2086

-Krajnji cilj je svake godine isti – očuvanje tradicije, ne samo kladarskog kraja, nego i svih drugih krajeva iz kojih dolaze naše članice. Vjerujem da ćemo u tome i uspjeti, jer sve nam se više pridružuju istomišljenice mlađe dobi, a imamo i muških članova koji su nam stalna podrška. Zahvaljujem svima njima, a također i lokalnoj zajednici, Virovitičko-podravskoj županiji, Općini Pitomača i Turističkoj zajednici općine, ali isto tako i svima drugima koji pomažu i prate naš rad. Unaprijed se veselimo što ćemo i tijekom nastupajućih blagdana biti aktivni, od naših blagdanskih radionica, do sudjelovanja u događajima koje će tijekom blagdana organizirati Općina Pitomača – na kraju našeg razgovora rekla nam je predsjednica udruge „Čuvarice kulturne baštine“ iz Kladara Majda Kodžaga. (www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”564590″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content