U Slatini svečano otvoren Centar izvrsnosti Novih tehnologija Virovitičko-podravske županije pri IOŠ Slatina

Danas (subota) je u Slatini, u nazočnosti pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije Vesne Šerepac, direktorice Panonskog drvnog centra kompetencija Sanje Bošnjak, slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića, ravnatelja SŠ Marka Marulića Slatina Ivana Roštaša, ravnatelja IOŠ Slatina Mladena Graovca, ravnateljice OS Eugena Kumičića Slatina Božice Majhen, ravneteljice OŠ Josipa Kozarca Slatine Ksenije Juras Vujanović, ravnatelja OŠ Mikleuš Drage Kreljika, ravnateljice POU Slatine Danijele Fabric Fabijanac, profesora i učenika IOŠ Slatina i SŠ Marka Marulića te gostiju, svečano otvoren Centar izvrsnosti Novih tehnologija Industrijsko-obrtničke škole Slatina.

U skladu s potrebom, Industrijsko-obrtnička škola Slatina iskazala je spremnost, uz potporu osnivača, Virovitičko-podravske županije, za imenovanje Centrom izvrsnosti Novih tehnologija u sektoru strojarstva Virovitičko-podravske županije, čijem će se osnivanju i održivom upravljanju pridružiti osnovne i srednje škole za strukovno obrazovanje s područja naše Virovitičko-podravske županije.

IMG 9623

Glavne aktivnosti koje će Centar izvrsnosti provoditi su provedba redovitih strukovnih obrazovnih programa, stručno osposobljavanje i usavršavanje te obrazovanje za potrebe gospodarskih subjekata, stručno usavršavanje nastavnika, mentora, prilagodba obrazovnih programa potrebama tržišta rada.

U Centru izvrsnosti provodile bi se aktivnosti u stvaranju sustavnih okvira za prepoznavanje, uključivanje i rad s potencijalno darovitom djecom, ali i otvaranje mogućnosti napredovanja i rada njihovih mentora.

Svrha Centra izvrsnosti je osiguranje kvalitetnog sustava strukovnog obrazovanja, uz kontinuiran, svrsishodan i strateški razvoj u suradnji s poslodavcima, razvojnim agencijama, strukovnim udruženjima, visokim učilištima i civilnim sektorom, a koji mogu pridonijeti tomu da se razvije sustav strukovnog obrazovanja u sektoru strojarstva koji će biti privlačan i tehnološki napredan, posebice za provedbu učenja temeljenog na radu. Vizija Centra izvrsnosti u petogodišnjem razdoblju je postati inovativan i inkluzivan sustav srednjoškolskog obrazovanja, koji će osiguravati kvalitetno strukovno obrazovanje na regionalnoj razini.

IMG 9641

Centar izvrsnosti će unaprijediti strukovno obrazovanje, jer će osigurati uvođenje suvremenih i inovativnih aktivnosti, metoda i sadržaja u postojeće strukovne programe i kurikulume s ciljem omogućavanja stjecanja relevantnih kompetencija učenika, te povezati nove sadržaje s ishodima učenja, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakonom o strukovnom obrazovanju, Zakonom o obrtu i Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kroz 4 tematska područja:
-CNC tehnologije/ Strojna obrada
-Energetika i zaštita okoliša/ Obnovljivi izvori energije
-Industrijska robotika/Roboti
-3D tehnologije /CAD/CAM tehnologije

Postojeći strukovni programi novog Centra izvrsnosti karakteriziraju velik broj različitih programa koji će se prema navedenim tematskim područjima usko specijalizirati u svrhu stjecanja kompetencija potrebnih regionalnom tržištu rada, te u dovoljnoj mjeri osigurati odgovarajuću dinamiku osuvremenjivanja programa. Industrijsko-obrtnička škola će kao Centar izvrsnosti u školskim kurikulumima, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, razvijati inovativne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti i druge odgojno-obrazovne aktivnosti, programe i projekte kako bi unaprijedila kvalitetu i relevantnost ponude strukovnog obrazovanja. Centar će se usredotočiti na primjenu novih suvremenih, tehničkih i inovacijskih dostignuća u odgojno-obrazovnom procesu, koji će povećati relevantnost kompetencija svih učenika na tržištu rada.

Posebna pozornost posvetit će se izradi novih sadržaja u programima redovitoga strukovnog obrazovanja, uključujući individualizirane programe za darovite učenike, individualizirane programe za učenike s teškoćama, usklađeni s HKO-om.

IMG 9703

– U svrhu promocije strukovnog obrazovanja organizirat će se događaji koji će predstavljati visokokvalitetne inicijative koje će pokazati kako strukovno obrazovanje i osposobljavanje mogu doprinijeti osiguravanju vještina, radnih mjesta, inovacija i konkurentnosti, ali i osobnom zadovoljstvu. Želimo davati kontinuirani doprinos gospodarstvu kreiranjem i uvođenjem novih programa veće raznolikosti i mogućnosti odabira sadržaja, omogućiti stvaranje više individualnih programa od interesa za učenike i gospodarstvo u cjelini. Želimo osigurati kvalitetno strukovno, obrazovanje utemeljeno na znanju i inovacijama, sposobnosti za održivi rast te gospodarskoj i socijalnoj koheziji – rekao je prigodom otvaranja Centra izvrsnosti Novih tehnologija ravnatelj IOŠ Slatina Mladen Graovac.

Prezentaciju rada na CNC 4-osnoj glodalici, te CNC laseru i gravirci je održao voditelj novootvorenog Centra izvrsnosti, stručni specijalist inženjer strojarstva Vedran Runje, dok je rad na stolu za ispitivanje pneumatike i hidraulike prikazao profesor u IOŠ Slatina Ranko Čučković. Svi navedeni strojevi za buduće učenje i usavršavanje učeničkog znanja kupljeni su sredstvima Virovitičko-podravske županije.

Prigodom otvaranja Centra izvrsnosti Novih tehnologija Virovitičko-podravske županije pri Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, pročelnici Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije Vesni Šerepac, voditelj Centra Vedran Runje uručio je prigodan poklon, obris županije sa ishodima učenja izrađen u drvu, a koji su izradili učenici strojarskih zanimanja IOŠ Slatina. (www.icv.hr, adf; foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”562173″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content