U Virovitici održan sastanak Koordinacije vatrogasnih zajednica Istočne Hrvatske: Potrebno je povećati financiranje u vatrogastvu, pogotovo u malim sredinama

Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije danas (utorak) je bila domaćin sastanka Koordinacije vatrogasnih zajednica Istočne Hrvatske kojom je predsjedao predsjednik Koordinacije, ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice virovitičko-podravske županije Željko Palković. Tema sastanka bio je Zakon o vatrogastvu koji je trenutno na e-Savjetovanju. Sastanku je, između ostalih, nazočio i zamjenik župana virovitičko-podravskog Marijo Klement, zapovjednica Vatrogasne zajednice virovitičko-podravske županije Mateja Fras Venus, predstavnici vatrogasnih zajednica Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije.

– Do 11. studenog moramo poslati sve prijedloge Koordinacije vatrogasnih zajednica što se tiče donošenja Zakona o vatrogastvu. S obzirom da je Vatrogasna zajednica virovitičko-podravske županije mišljenja da bi nekim izmjenama Zakon mogli ojačati i samim tim unaprijediti vatrogastvo, iste su spomenute i na današnjoj Koordinaciji, a tim povodom prijedlozi su nakon sastanka Koordinacije poslani u pisanom obliku svim slavonskim županijskim vatrogasnim zajednicama na razmatranje – rekao nam je nakon sastanka Koordinacije, predsjednik Željko Palković te napomenuo bi Zakon do kraja godine trebao biti usvojen.

Jedna od važnijih izmjena na kojoj će inzistirati Vatrogasna zajednica virovitičko-podravske županije je prijedlog povećanja financiranja radi povećanja proračuna DVD-a u županijama, napomenula je zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus.

– Držimo da bi trebalo povećati financiranje na način da nam se omogući dodatno financiranje iz Državnog proračuna preko Hrvatske vatrogasne zajednice, kako bi povećali proračune DVD-a i kako bi na taj način zaštitu i sigurnost žitelja s područja manjih općina i gradova doveli na viši nivo, odnosno na razinu zaštite kakva je i u gradovima Virovitici i Slatini koji imaju Javne vatrogasne postrojbe, a u postojećem Zakonu ta težnja nije omogućena – zaključila je zapovjednica Mateja Fras Venus. (www.icv.hr, bs)