VOZAČI, OPREZ Sve više divljači na cestama, u četiri dana sedam naletjelo na automobil

Tri srne, dvije divlje svinje, jedan jelen te jedan jazavac stradali su na našim prometnicama, pokazuje policijska statistika PU virovitičko-podravske, a koja je u periodu od petka do ponedjeljka zabilježila čak sedam naleta vozila na divljač.

Vozačima se stoga, uz standardne mjere opreza na cesti, savjetuje da oči dobro otvore i za sve životinje koje bi im se ovih dana mogle naći na putu.

VOZITI JOŠ OPREZNIJE

Dvije prometne nesreće zabilježene su na području Virovitice. Jednom vozaču osobnog automobila srneća divljač iskočila je na cesti dok je vozio prema Gradini, dok je drugom srneća divljač iskočila pred automobil dok je vozio od Lukača prema Bušetini. Srneća divljač neugodno je iznenadila i vozača na području Slatine, koji je vozio od pravca Nove Šarovke. Bliski susret s divljom svinjom imao je vozač koji je iz smjera Macuta vozio prema Voćinu.

U petom slučaju nalet se dogodio na području Općine Čačinci, gdje je vozačica na cesti naletjela na jelensku divljač, koja se udaljila s mjesta događaja.

U ponedjeljak su se dogodila dva naleta osobnog vozila na životinje: u ranim jutarnjim satima vozač osobnog automobila, koji se kretao od Lozana u pravcu Špišić Bukovice, naletio je na svinju divlju, a u večernjim satima vozačica je naletjela na jazavca na cesti između Velikog Polja i Bačevca.

U nesrećama su zasad stradale životinje, dok su vozači i vozačice, kao i putnici, prošli neozlijeđeni, no stvorena je materijalna šteta. Policijska statistika pokazuje i kako vozači i vozačice nisu bili pod utjecajem alkohola za vrijeme nesreće.

-Ovom prigodom želimo svim vozačima skrenuti pozornost kod prometovanja na dionicama cesta koja su izvan naselja, a gdje se u blizini nalaze šume, šumarci ili neobrana ljetina sa poljoprivrednih kultura, da smanje brzinu vozila i poštuju prometne znakove koji upozoravaju na mogući prijelaz divljači, kako bi na taj način izbjegli neželjene posljedice – upozoravaju iz PU virovitičko-podravske, s naglaskom na rane jutarnje i kasne večernje sate, kad je divljač najaktivnija.

tihomir majstorovic Custom

TRAŽE SIGURNOST I HRANU

Jesu li životinje iz nekog razloga aktivnije ovih dana i što vozači mogu napraviti da zaštite i njih, ali i sebe i svoje suputnike, pitali smo nadležne – lovce.

Odgovor leži u činjenici da je početkom studenog započela glavna lovna sezona, koja će trajati do 15. veljače iduće godine. U tom periodu intenzivnija su kretanja lovaca i odstrel propisane divljači, pa je prema riječima lovaca, mogućnost takvog „bliskog susreta“ sada ipak veća.

-Lovci se drže propisa i pridržavaju se zakonski propisanih mjera, što se odstrela divljači tiče- rekao nam je jedan od iskusnih lovaca, član Lovačke udruge „Fazan“ iz Špišić Bukovice Tihomir Majstorović, koji kaže kako je sada češća pojava da divljač pretrčava preko prometnica radi bijega od opasnosti.

Čak i ako se lovi divljač niskog lova i pernata divljač, situacija je ista.

-Preplašeni fazan, na primjer, svojim paničnim bijegom preplaši i krupniju divljač, poput divlje svinje, srne ili jelena. Dakako, sve to potpomognuto je često lavežom pasa, pucnjevima i dovikivanjima lovaca. Zato naleti na divljač nisu novost, oni su se i ranije događali, a izgradnjom cesta ponegdje su i zatvoreni migracijski putovi divljači. U međuvremenu, za njih nisu izgrađeni zeleni prijelazi ili ispusti, pa sve dovodi do takvih situacija – objašnjava T. Majstorović koji kaže kako u lovnom području „Fazana“ s tim ipak nemaju većih problema.

Ne smijemo zaboraviti, kaže, činjenicu na ljudski utjecaj na okoliš  – zbog intenzivne poljoprivredne proizvodnje mijenjaju se i smanjuju prirodna staništa divljači.

-Divljač u potrazi za hranom i skloništem sve češće prilazi rubnim urbanim područjima i pojavljuje se na cestama, gdje izazivaju prometne nesreće – o još jednom razlogu zašto je divljači više na prometnicama rekao nam je Tihomir Majstorović.

ZA ŠTETU ODGOVORAN LOVOOVLAŠTENIK

Svi koji su sudjelovali u sličnim sudarima, posebice kada je u pitanju sudar s jelenskom divljači, znaju da su štete velike i povlače za sobom brojne komplikacije. Jer, naplata potraživanja posebna je priča i dugotrajan postupak, a upravo iz tih i sličnih razloga Vlada je početkom ove godine usvojila Odluku o dodjeli sredstava za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u 2019. godini.

Temeljem te odluke Vlada je sklopila ugovor s  Hrvatskim lovačkim savezom o dodjeli 20 milijuna kuna. Zakonom o lovstvu propisana je odgovornost lovoovlaštenika za štetu koju počini divljač, ako su oštećenici poduzeli odgovarajuće mjere radi sprječavanja šteta od divljači. Dakle, lovačkim udrugama potrebno se javiti u slučaju naleta na divljač.

No najvažnije je ipak držati oči širom otvorene, pogotovo na mjestima na kojima i znakovi upozoravaju na divljač na cesti te usporiti, kako bi se šteta izbjegla, na korist i životinjama, ali i svima s kojima ovih dana dijele cestu. (www.icv.hr, bs, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content