BROJNI POSJETITELJI ISKORISTILI PRILIKU Besplatno otkrivali sve tajne novog postava Gradskog muzeja

Virovitičani, ali i brojni posjetitelji iz drugih mjesta iskoristili su priliku da danas (petak), na blagdan sv. Nikole besplatno istraže novi Gradski muzej Virovitica i otkriju sve što on nudi kroz 2500 četvornih metara prostora te 1300 izložaka i multimediju.

Bila je to prilika da uz stručno vodstvo dobiju dojam prave šume, ispile drvo, fotografiraju se s tradicionalnim ženskim frizurama, pošalju si na mail recept iz Mikeškog jestvenika, pogledaju kako je izgledala šivaća igla iz prapovijesti ili pak turski jatagan, kako je mirisala smočnica naših baka i od kojih materijala je sašivena starinska vjenčanica.

IMG 20191206 193252

Ujedno, mnogi su istražili i ponudu nove Suvenirnice u kojoj je moguće pronaći domaće proizvode, rukotvorine, specifičnosti Virovitice koje su svoje mjesto pronašle na magnetima, u literaturi, satovima, kroz domaće proizvode od meda ili pak od drveta.

-Lijepo je, prekrasno, ugođaj je divan, fotografije obnove Dvorca su posebne, a on sam još ljepši, ovako obnovljen – puna dojmova rekla je Vesna Reš iz Korije. Mnogi su svoj prvi posjet novom Gradskom muzeju iskoristili za fotografiranje, poziranje, isprobavanje.

-Prvo na što sam naišla, bila je pila za drva. Upravo sam ispilila hrast, moram reći kako je zanimljiv osjećaj i nije nimalo lako kao što izgleda – sa smiješkom kaže Enia, koja je uz pilu koju je ručno povlačila, na ekranu mogla pratiti i napredak svog rada, odnosno koliko je posla dobro obavila, a koliko napora treba još uložiti dok se drvo ne prepolovi.

IMG 20191206 194301

Djeca su otkrivala čari bojanja kuće, kroz aplikaciju na ekranu, kao i u slagalici na temu starih delicija te pokušala uhvatiti kukce na šumskom tlu, na interaktivnom ekranu koji se nalazi u podu sobe posvećene šumi.

Ljerki se pak najviše svidjelo potkrovlje, na kojem je pronašla stare zapise o obrtima i kipove iz kapelice. Franjo K. kaže kako je prošao svim etažama i da mu je za prvi puta “previše”, da će morati navratiti još koji put, da u miru pogleda sve izloške, posluša priče iza nekih od izložaka i u miru, bez gužve, pogleda sve filmove.

Kako je izgledao današnji besplatno obilazak, pogledajte u našoj galeriji. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”567456″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content