ČEŠKA BESEDA VIROVITICA Aleš Vokurka publiku kroz putopisno predavanje odveo u Kinu i Hong Kong

Zašto je u Kini uobičajeno vidjeti vjevericu kao kućnog ljubimca, što je ovoj milijunskoj zemlji donijela modernizacija, zašto se pivo pije poput vode i kako izgledaju suvremeni hoteli i studentski kampusi sa više od 220.000 studenata – na ova, kao i brojna druga pitanja, odgovore je večeras (subota) u Češkom domu u Virovitici dao predavač doc. dr. sc. Aleš Vokurka.

U okviru manifestacije Prosinac u Češkom domu 2019., ovaj doktor znanosti i predavač na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, publiku je kroz putopisno predavanje odveo u daleku Kinu i Hong Kong, za kojeg kaže kako je grad njegovih snova. U Kini je dosad boravio četiri puta, a bogatstvo tog iskustva publici je prenio kroz obilje fotografija i nizom zanimljivih informacija.

Publika je tako saznala i da Kinezi rižu jedu u vrlo malim količinama, kako o svom poslanju i ulozi u društvu razmišlja pojedinac u različitim fazama života te kako je Kina svoj sustav uredila da zapravo bude, kako kaže doc. dr. sc. Vokurka, “državni kapitalizam”, s brojim modernim tekovinama i promjenama po uzoru na Zapad.

Predsjednica Češke besede Jasna Berger zahvalila mu je na gostovanju i što je s publikom podijelio neobične i zanimljive informacije o ovoj dalekoj zemlji. (www.icv.hr, mlo)