FOTO U virovitičkoj župnoj crkvi sv. Roka, kroz božićne dane, pažnju plijene nove jaslice

Nakon dva mjeseca intenzivnog rada, 170 metara gaze, 62 kilograma Drvofix-a, 35 kilograma ljepila za pločice, 15 kilograma boje, gotovo dva kilograma auto-kita, na glavnom oltaru virovitičke crkve sv. Roka zasjale su nove jaslice.

Ovaj predivan božićni poklon Virovitičanima, rad je idejnog začetnika fra Davora Holija, virovitičkog glumca – poznatog Mikeša, Mije Pavelka, njegovih pomagača Sande i Gorana Košija te cijele zajednice samostanskih fratara. Cijeli proces obrade i nastajanje štalice približio nam je jedan od autora, Mijo Pavelko.

Prije gotovo godinu dana, fra Davor Holi napravio je jaslice od velikih blokova stiropora u želji da se one dosadašnje, drvene jaslice zamijene novijima i lakšima. S obzirom na količinu posla, fra Davor, nažalost nije stigao napraviti jaslice do kraja kako bi bile spremne za prošlogodišnji Božić.

IMG 20191227 WA0002 Custom

-Kada sam vidio da je štalica ostala neobrađena, predložio sam da ih kaširam, jer se stiropor može lako oštetiti, pa ga je potrebno zaštititi i ofarbati te ih na taj način učiniti trajnijima kako bi se mogle koristiti više godina – rekao je autor jaslica, Mijo Pavelko te dodao kako je cijelu ideju predložio gvardijanu, fra Rozi Brkiću koji je objeručke prihvatio zamisao.

Početkom desetoga mjeseca ove godine, dvorana Svetoga Franje na kratko je postala atelje u kojemu su se formirale jaslice. Na već postojeću špilju, Mijo je dodao još nekoliko stijena da se dočara brdovitost, a potom je, kaže ovaj poznati virovitički glumac, uslijedilo nekoliko dana kaširanja. Trebalo je sav stiropor premazati sa Drvofix-om i na to zalijepiti sloj gaze. Kada se taj sloj osušio, proces je još jednom ponovljen. Tek kada je to bilo gotovo, krenulo se u farbanje i oslikavanje. Trebalo je boju stijena uskladiti sa slikom koja se nalazi iza jaslica kako bi se postigao 3D efekt. Nastojalo se novu špilju uskladiti s već postojećim figuricama te sve vizualno objediniti.

IMG cade4e54554cab811ec709395f567231 V Custom

– Moram reći kako nam je u dijelu s figuricama pomogao Goran Denac poklonivši malene boriće koji odlično prekrivaju prelazak sa slike na novoizrađene jaslice – otkriva M. Pavelko.

U poslu nije bio sam, uz sve franjevce, Miji su pomagali njegovi prijatelji Sanda i Goran Koši koji su jaslice radili s velikim entuzijazmom.

– Sanda i Goran pomogli su mi pri kaširanju. S deset dana intenzivnog kaširanja, uštedili su mi dva tjedna posla. Velika pomoć bila je i fra Vedran koji je pripomagao savjetima i razgovorom kako bi se dogovorili što ćemo napraviti, a sve to ne bi uspjeli bez moralne podrške fra Roze – rekao je M. Pavelko.

Dovršiti započete jaslice, proći cijeli put obrade stijena, ne može baš svatko, ipak je potrebno imati iskustva. Iza ovog glumca krije se baš to potrebito iskustvo.

IMG 20191227 145709 Custom Custom

– Imam dugogodišnje iskustvo s radom u radu, osobito na nekim scenografijama. Upoznat sam s radom sa stiroporom, u tome području imam iskustva pa sam se zato ponudio da to napravim – rekao je M. Pavelko te pojasnio kako mu je bilo žao da jaslice koje je fra Davor radio, ostanu samo od stiropora, jer je njemu kao osobi koja ide u crkvu nezamislivo proći pokraj nečega čemu znaš da možeš dati osobni doprinos.

– Iskustvo sam stekao radeći u kazalištu nekoliko scenografija, što od osmišljvanja scenografije, do same izrade kulisa. Znam kakav je to posao i što točno treba napraviti – rekao je Mijo otkrivši kako mu je drago što su se jasle svidjele Virovitičanima.

(www.icv.hr, lmh)

[g-gallery gid=”572603″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content