GRAD STIPENDIRA DESET NOVIH STUDENATA Uz profesore, nastavnike i inženjere raste interes i za IT sektor

Grad Virovitica otvorio je novi krug stipendiranja, a natječaj je otvoren u četvrtak. Prema riječima Alena Bjelice, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice, pozivaju zainteresirane studente da se jave za deset novih stipendija i to tri studenta ili studentice prve godine studija, dok je ostalih sedam stipendija predviđeno za više godine studija.

– U akademskoj godini 2018./2019. imali smo 44 stipendista, od kojih je pet diplomiralo, pet je u apsolventskom statusu, a dva u statusu mirovanja. Dva studenta su u fazi raskida stipendije jer nisu ispunili sva prava i ugovore o stipendiranju – objašnjava Bjelica. Poziva sve studente da se jave na novi natječaj i iskoriste priliku.

Za stipendije Grad iz svog proračuna osigurava 400.000 kuna godišnje. Stipendiju od 800 kuna mjesečno studenti primaju svih 12 mjeseci u godini, a ako nakon diplome ne uspiju pronaći posao na području Virovitice u roku od šest mjeseci, stipendiju ne moraju vraćati.

DOSAD DIPLOMIRALO 177 STIPENDISTA

Ovo je 15. godina otkako Grad na ovaj način ulaže u mlade i njihovo obrazovanje, kaže Bjelica.

– Od 2004. godine, otkako Grad dodjeljuje stipendije, diplomiralo je 177 studenata i više-manje svi su se zaposlili na području grada Virovitice. Budući da stipendiramo deficitarna zanimanja, oni lakše mogu pronaći posao na području grada – objašnjava Bjelica koji dodaje da je deficitarnost ipak samo jedan od važnih kriterija prilikom bodovanja uvjeta za dobivanje stipendije. Ostali se odnose na uspjeh završene godine (za studente i druge i viših godina), prosjek ocjena u srednjoj školi (za studente prve godine), materijalni položaj, socijalne uvjete…

BJELICA Custom

Na novom natječaju stipendije su otvorene za studente koji se obrazuju za čak 16 različitih zanimanja; doktor medicine, veterinarske medicine, anglistike, germanistike, strojarstva, farmacije, dentalne medicine, arhitekture, psihologije, glazbene pedagogije, edukacijske rehabilitacije, logopedije, socijalnog rada, građevine, matematike te računarstva.

U SKLADU S TRŽIŠTEM

Popis zanimanja odjek je potreba za tržištem, kaže Bjelica koji ističe kako se svake godine prije raspisivanja natječaja u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom u Virovitici na temelju iskustava poslodavaca dobije popis deficitarnih zanimanja. Na popis dolaze i oni kadrovi koji će u skoroj budućnosti nedostajati virovitičkim ustanovama poput škola, vrtića i ustanova kulture. Tako se unatrag nekoliko godina, a sukladno izgradnji novih centara poput COOR-a, na popisu stipendista nalaze studenti defektologije, pedagogije i psihologije, uz standardno popularne i tražene liječnike, profesore i nastavnike.

– Posljednjih godina raste i potreba za programerima, odnosno IT tehnolozima, koje traže tvrtke ne samo iz Virovitice, nego i okruženja. Grad godišnje za rad Visoke škole Virovitica izdvaja 100.000 kuna te ulaže u mlade i na taj način, kao i stipendijama za ovaj specifičan sektor – kaže Bjelica.

Od iduće akademske godine, 2020./2021., Grad će stipendirati i studente Šumarskog fakulteta, na Drvnom studiju u Virovitici, a kojima će također pružiti priliku odmah nakon studiranja pronaći i prvog poslodavca „kod kuće“. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content