Grad Virovitica: IBM i Vrtić za kredite za energetske obnove neće izdvojiti ni kune iz svojih sredstava

Grad Virovitica objavio je priopćenje u kojemu objašnjava razloge dugoročnog zaduživanja Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić i Dječjeg vrtića Cvrčak. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Kada govorimo o projektima velike vrijednosti, dizanje kredita sasvim je uobičajeno, pogotovo ako se radi o gradovima koji intenzivno rade na svome razvoju. Tako se ostali gradovi koji su dizali kredite, poput Zagreba – 162 milijuna kuna; Rijeke – oko 123 milijuna kuna; Slavonskog Broda – 15 milijuna kuna; Valpova – oko 12 milijuna kuna, nisu „provlačili“ ni prozivali u medijima za nepotrebno zaduživanje. Svi se navedeni iznosi odnose na sredstva za energetske obnove i javno su dostupni na internetskim stranicama.

Podsjetimo se da je Grad ove godine završio i dva najveća projekta – obnovu Dvorca Pejačević i Parka te izgradnju COOR-a u vrijednosti oko 170 milijuna kuna, od čega vlastiti udio Grada iznosi 18 milijuna za Dvorac i 10 milijuna kuna za COOR, a što će biti privremeno financirano iz kratkoročnog kredita.

U posljednje se dvije godine u gradu Virovitici provodi 13 projekata energetske obnove, od čega se 4 projekta odnose na škole i vrtiće. Vrijednost je svih projekata oko 34,5 milijuna kuna, od čega je udio Grada Virovitice u sufinanciranju 17 milijuna kuna. Vrijednost projekata za OŠ Ivane-Brlić Mažuranić i obje zgrade vrtića iznosi 17.100.000,00 kn, a kredit se diže za 8.300.000,00 kn.

Grad Virovitica nije mogao biti nositelj kredita, jer nije vlasnik građevina na kojima se provodi energetska obnova, već su to mogle učiniti samo ustanove kao vlasnici objekata i korisnici ugovora o energetskoj obnovi. Grad će OŠ IBM i vrtiću Cvrčak osiguravati plaćanje rata i svih ostalih troškova vezanih uz kredit, pa djeca i zaposlenici ustanova neće biti ni u čemu oštećeni u svom radu i aktivnostima. (www.icv.hr, virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content